Zobacz pełną wersję : Sortowanie zdjęć z 3 aparatów MAC
Hej,
Wróciłem z urlopu i mamy z dziewczyna fotki z 3 aparatów. Daty na aparatach nie były ustawione. W związku z tym pytanie, jak to zrobić żeby je posortowac wg daty powstania, nie zmieniając ręcznie nazwy... Chodzi mi o Maca. Doczytalem, ze na pc mozna to zrobić przy pomocy TC.
Pozdr.
M.
skoro daty w aparatch nie byly ustawione, to nie posortujesz...
mateo912
14-06-2013, 01:54
Hej,
Wróciłem z urlopu i mamy z dziewczyna fotki z 3 aparatów. Daty na aparatach nie były ustawione. W związku z tym pytanie, jak to zrobić żeby je posortowac wg daty powstania, nie zmieniając ręcznie nazwy... Chodzi mi o Maca. Doczytalem, ze na pc mozna to zrobić przy pomocy TC.
Pozdr.
M.
Znajdź na maca program do edycji exif i zmień godziny w plikach, najtrudniejsze będzie ustalenie godziny o ktorej było robione zdjęcie(wystarczy raz dla każdego aparatu) a później hurtowa edycja na zasadzie + a lat + b miesięcy + c dni + d godzin + e minut. Ja tak często robię gdy robię repo na dwie puszki a zapomnę zsynchronizowac na początku
ShootShifter - bardzo fajny program - ale nie można edytować RAWów bo to negatyw
mateo912
14-06-2013, 13:12
ShootShifter - bardzo fajny program - ale nie można edytować RAWów bo to negatyw
Można. Exif nie jest "zawarty" w rawie tylko do niego "doklejony". Dlatego exif możesz zmieniać tak samo jak w jpg
najlepszy jest exiftool, zrobisz nim dosłownie wszystko
najtrudniejsze będzie ustalenie godziny o ktorej było robione zdjęcie(wystarczy raz dla każdego aparatu)
? Co za problem zrobić zdjęcie i spojrzeć na zegarek? ;)
mateo912
17-06-2013, 09:42
? Co za problem zrobić zdjęcie i spojrzeć na zegarek? ;)
hmm w sumie nigdy na to nie wpadłem ;)
Kiedyś była taka anegdota o misjach Apollo, długopisach i ołówkach ;)