Zobacz pełną wersję : Zmiana lampy na jasne szklo?
Witam,
Moja zabawe zaczalem z D5100 i 35mm f1.8 lecz zdjecia wychodzily nie ostre i mydlane nie bede tutaj dociekal czy to moja wina byla czy wadliwe szklo...?
Zmienilem wtedy ta 35-tke na SB700 w moim przypadku byl to "sukces" zdjecia ktore robilem w domu dziecku wychodzily super. Swiatlo odbite od sufitu czy tylniej sciany....
...lecz brakuje mi w 18-105 to co daja stalki, piekna ostrosc i male GO. (dzieki o to mi chodzilo ;) )
Mysle ze pomozecie mi w zamianie (lub odradzicie sprzedaz lampy...)
Glownie chodzi mi o cykanie fotek rodzinnych, dzieci - (w domu,na spacerku)
Myslalem nad 50mm f1.8G
Pozdrawiam
Lampy na pewno się nie pozbywaj ;)
A co do 50tki to szkiełko bardzo ostre,szybkie, lekkie i tanie czyli warto je mieć, tylko czy nie będziesz miał za wąsko trochę w pomieszczeniu? :)
i pozwolisz że Cię poprawie ale jasne stałki na maksymalnych otworach dają MAŁĄ GO a nie dużą ;)
Odradzimy sprzedaż lampy i doradzimy zakup 35mm 1.8g. Innej odpowiedzi raczej nie dostaniesz. Jasna stałka, to podstawa. Lampa, to też podstawa. W połączeniu dają super efekty.
50mm 1.8g będzie za ciasne w pomieszczeniach. Jak robisz zdjęcia tylko w "ciemnicy", to pomyśl jeszcze o sigmie 17-50 2.8 OS HSM. Aktualnie można ją kupić za 1700zł Z SB700 będzie to moim zdaniem bardzo dobry zestaw.
Pomysł zostawienia lampy mi się podoba bo naprawdę jest git ;)
Boję się troszkę że jak dla mnie 35 może być za szeroka?
Chyba żeby kupić 35 a 50 albo 80 jakąś manual M42 tylko nie wiem jaka by gadala z moja pucha.
oglądałem Takumar 1.8/55
a na jakim czasie robiłeś zdjęcia tą pierwsza 35 1.8? być może fotki były poruszone i dlatego wychodziły nieostre. Jeśli kupisz 50 1.8 zamiast lampy to zdjęcia będa jeszcze bardziej mydlane niż z 35 ponieważ ta ogniskowa wymaga krótszego czasu dla ostrego zdjęcia. Kupiona lampa sprawiła, że czas naświetlania przestał odgrywać rolę i zdjęcia zrobiły się ostre.
Lampę bym zostawił bo można fajne efekty uzyskać (szczególnie zdejmując lampe z aparatu)
darkmajin
14-06-2013, 08:04
nie idzie wymyślić żeby sobie zoom nastawić na daną ogniskową i zobaczyć czy jest za szeroka?! BTW nie spodziewaj się że nagle będziesz miał nie wiadomo jakie czasy na jasnym szkle.. może być za długo żeby uchwycić ruch.. poza tym proponuje sprawdzić manualne ostrzenie na owym 18-105 gdzie GO co prawda będzie większa, ale zobaczysz jaka to męka gdy trzeba fotkę zrobić w miarę szybko.. sorry że sprowadzam Cię na ziemie, ale to dla twojego dobra ;)
@m-a-r może i tak tylko czy to wystarczy żeby zamrozić kogoś w ruchu..
...powtarzacie się z innych wątków 35 i 35 fajne szkło, ale autor się nie kisi w domu tylko na spacerach robi foty gdzie może być za szeroka
@m-a-r
z tymi efektami masz racje ostatnio to "odkrylem" I sie bawie. tylko jedna rzecz ktora mnie irytuje to to ze z podepnieta lampa moge ustawic max 1/200s
@darkmajin
wlasnie ze sprawdzilem zoom'em I 35 wydaje mi sie za szeroka 50 nawet by dala rade w domu ale z tego co wiem to 50 pod dx jest 75 a tym juz w domu nic nie zrobie ale w plener superowa.
@puciek
dobry pomysl z ta sigma tylko 35 albo 50 kupie za 200 € a sigma 500 € wielkie szkoda ; (
darkmajin
14-06-2013, 13:21
dzieki Misher.... coś film załapałem... to przez robotę siedzę jak zombie.. ja pitole taka gafa..
@darkmajin a dlaczego ma ustawiać 50mm jak chce sprawdzic 35? Kolega nie przesiada sie ani z ani na FX więc ogniskowa 35 na zoomie będzie taką sama jak na stałce 35.
@puciek
dobry pomysl z ta sigma tylko 35 albo 50 kupie za 200 € a sigma 500 € wielkie szkoda ; (
Tylko ta sigma w Polsce kosztuje 1600zł Szkło będzie Ci długo służyć. Poza tym wtedy możesz sprzedać 18-105.
@darkmajin
spox, zapomnialem wyzej dodac ze krece czasami recznie I w miare wychodzi ;) fakt jest taki ze nie jest to latwo ;)
@m-a-r
z tymi efektami masz racje ostatnio to "odkrylem" I sie bawie. tylko jedna rzecz ktora mnie irytuje to to ze z podepnieta lampa moge ustawic max 1/200s
(
No niestety takie jest ograniczenie czasu synchronizacji z migawką. Dopiero lampy z trybem HSS pozwalają na krótsze czasy. Można na obiektyw założyć filtr szary żeby zmniejszyć ilość światła zastanego
Sb 700 ma chyba tryb hss (w nikonie AutoFP). Trzeba w menu ustawić czas synchronizacji z lampą na 1/250* (AutoFP) albo 1/320* (AutoFP).
Wrzuc jakieś foty ze swojej starej 35, to panowie powiedzą czy to była wina szkła czy może czynnik ludzki sprawił, że Ci sie to szkiełko nie podobało :)
@m-a-r
No niestety takie jest ograniczenie czasu synchronizacji z migawką. Dopiero lampy z trybem HSS pozwalają na krótsze czasy. Można na obiektyw założyć filtr szary żeby zmniejszyć ilość światła zastanego
To nie ograniczenie lampy a aparatu.
D5100 nie pozwala na krótsze czasy niż 1/200 przy zdjęciach z lampą i nie ma możliwości ominięcia tego.
malwinka
17-06-2013, 15:50
lampa zawsze się przyda nie sprzedawaj, lepiej dokup po prostu jasne szkiełko z małą liczbą przysłony
lampa zawsze się przyda nie sprzedawaj, lepiej dokup po prostu jasne szkiełko z małą liczbą przysłony
No właśnie to chcę zrobić tylko że nie mogę się zdecydować co kupić ...
No właśnie to chcę zrobić tylko że nie mogę się zdecydować co kupić ...
Jak to co, 35 1.8 :)
Andrzej1974
18-06-2013, 16:48
Jak to co, 35 1.8 :)
Dokładnie. Cena 35-tki w stosunku do jakości jest naprawdę rewelacja...
nie da sie ukryc, ze 35'tka "wymiata" ale jakos nie moge sobie wyobrazic jak biegam za moja pociecha z 35'tka ;)
najlepszym rozwiazaniem chyba by byl zoom... w sumie mam 18-105 ale jest ciemna a druga rzecz chciabym sie "pobawic" GO :)
Jak zabawa z małą GO to tylko stałka. Masz d5100 i narzekasz że z 18-105 ciemno, robisz w nocy zdjęcia po ciemku jak dziecko śpi? :) Widzę że masz lampę to używaj jak ciemno.
Jak zabawa z małą GO to tylko stałka. Masz d5100 i narzekasz że z 18-105 ciemno, robisz w nocy zdjęcia po ciemku jak dziecko śpi? :) Widzę że masz lampę to używaj jak ciemno.
Nie nazekam bez przesady ;) ale fakt faktem jest to ciemne szklo ;) i czesto w domu uzywam lampy no chyba ze podkrece ISO ;)
.. sorry że sprowadzam Cię na ziemie, ale to dla twojego dobra :wink:
Miales racje boli reka od krecenia ;) ale chcialbym przedstawic pare fotek moim nowym nabytkiem 50mm f1.8 seri e
pierwszy raz mialem w reku manual i focilem moj maly "helikopterek" (nie sa to zdjecia do oceny) sa za to prosto z puszki bez korekty.
Ten obiektyw uswiadomil mi ze jednak 50mm na DX w domu moze byc za ciasny :( zostaje mi 35mm lub jak kolega wyzej juz wspomnial s17-50 no chyba ze jeszcze cos innego uslysze od Was?
http://imageshack.us/photo/my-images/703/5wb1.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/543/w8l6.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/843/g0bu.jpg/
Mozna je jeszcze podciagnac w NX ale wydaje mi sie ze sa troszke mydlane...albo?
Sorry za drugi post ale nie moge zrobic EDIT???
a co myslicie o Tamron 28-75 F2.8 XR Di
Nie kombinuj, kup 35 1.8, lampę zostaw, skoro masz D5100 to korzystaj z wyższego używalnego iso, bo możesz wtedy spokojnie trzaskać dziecku serią. Lampa się chwilę ładuje. I jakiejś strasznej ciemnicy tam nie widzę więc spokojnie bez lampy powinno dać radę. I popracuj nad kadrem bo na 2 z 3 zdjęć głowa jest na środku. Poczytaj conieco o kompozycji, dokształć się i trzaskaj zdjęcia :)
lampa błyskowa używana przez amatora to idealne narzędzie do "wyłączenia" obserwacji światła zastanego.
Lampe zostaw ale poproś żonę żeby schowała ją tak żebyś nie wiedział gdzie jest.
Nie zgadzam się.
Podzielisz się swoimi uwagami?
@ fafniak
Zgadzam się ;)
Nie zgadzam się.
to już twój problem
Fakt, nieumiejętne acz technicznie poprawne użycie lampy zabija często klimat foto. Przy D5100 nie ma chyba potrzeby nazbyt częstego używania lampy dla amatora. Moja D40 się nie wyrabiała i dlatego lampę zakupiłem ale widzę że przede mną sporo pracy żeby nie zabijać słabego światła zastanego, które robi czasem niesamowity klimat.
Sorry za drugi post ale nie moge zrobic EDIT???
a co myslicie o Tamron 28-75 F2.8 XR Di
On nie jest przypadkiem na pełną klatkę?
Też jestem za tym że nie ma co tu dużo kombinować - masz do wyboru:
N35 za darmo
Sigme 30 f/1.4 za trochę drożej
N28 f/1.8 za jeszcze drożej
stałki samyanga za trochę mniej, ale bez AF
i Sigmę 17-50 f/2.8 ze względu na uniwersalność - natomiast polecam się już ustawić w kolejkę jeśli chcesz tym pofocić w najbliższym czasie
Fakt, nieumiejętne acz technicznie poprawne użycie lampy zabija często klimat foto. Przy D5100 nie ma chyba potrzeby nazbyt częstego używania lampy dla amatora. Moja D40 się nie wyrabiała i dlatego lampę zakupiłem ale widzę że przede mną sporo pracy żeby nie zabijać słabego światła zastanego, które robi czasem niesamowity klimat.
tylko czasem
ja bez lampy żyć nie mogę.
Zamiast chować ją do szafy, polecam lekturę, bo tego się z forum nauczyć nie da (chociaż mamy pewnie najlepsze forum nt lamp błyskowych w polsce)
Moje uwagi.
Nikt się nie urodził z umiejętnością używania lampy.
Praktyka czyni mistrza.
Chowanie jej do szafy nie pomoże.
Wiadomo że najpierw będą gnioty ale z czasem będzie tylko lepiej.
PS.
Nie jest to mój problem, bo mam w nosie czy ktoś woli się nauczyć używać czy woli chować do szafy.
Dla tych co jednak chcą się nauczyć, mała wskazówka.
Na zdjęciu nie powinno się rzucać w oczy, że lampa była używana.
Czyli wszelki metody złagodzenia, rozproszenia i ukierunkowania światła.
@RAF7705 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=50531)
w sumie masz racje "praktyka czyni mistrza"
naprawde lampa zewnetrzna jest super i rowniez jest mi ciezko sie z nia rozstac.
Pojde teraz po bandzie.... wybor troche sie zmienil tzn. 35mm albo 55-300mm wiem ze to calkiem dwie inne historie ale... szczegolnie chodzi mi o focenie "rodzinne" i nie koniecznie w domu.
Gdzies przeczytalem ze najlepsze do focenia dzieci sa wlasnie zoomy....
Pozdrawiam
Art Erie
22-06-2013, 22:39
[...]Gdzies przeczytalem ze najlepsze do focenia dzieci sa wlasnie zoomy....[...]
Jasne i szybkim AF, więc nie tanie...
Jasne i szybkim AF, więc nie tanie...
70-200 f2.8 odpada ze wzgledu na cenne :(
Art Erie
22-06-2013, 22:57
Nawet 70-200 f2,8 nie do końca się wyrobił z ostrością , choć to bardzo dobre szkło i naprawdę szybkie.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.auto-infor.pl/forumnikon/allegro/4.jpg)
Moje uwagi.
Nikt się nie urodził z umiejętnością używania lampy.
Praktyka czyni mistrza.
Chowanie jej do szafy nie pomoże.
Wiadomo że najpierw będą gnioty ale z czasem będzie tylko lepiej.
PS.
Nie jest to mój problem, bo mam w nosie czy ktoś woli się nauczyć używać czy woli chować do szafy.
Dla tych co jednak chcą się nauczyć, mała wskazówka.
Na zdjęciu nie powinno się rzucać w oczy, że lampa była używana.
Czyli wszelki metody złagodzenia, rozproszenia i ukierunkowania światła.
czyli kompletnie nie zrozumiałeś tego co napisałem
lampa błyskowa używana przez amatora to idealne narzędzie do "wyłączenia" obserwacji światła zastanego.
.
Przemyśl...
a gdyby było zbyt trudno to zajrzyj tutaj :
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=231193
albo tu:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=213239&page=4
Wszytko zależy co się chce osiągnąć.
Nie napisałem żeby każde zdjęcie robić z lampą, tylko żeby się nauczyć jej używać.
A ja napisałem że amator używajac lampy przestaje zauważać światło - bo łatwo jest pierd... rozproszyć itd. itp.
Według mnie droga powinna prowadzić od obserwacji światła
A ja napisałem że amator używajac lampy przestaje zauważać światło - bo łatwo jest pierd... rozproszyć itd. itp.
Według mnie droga powinna prowadzić od obserwacji światła
Ja myślę, że ktoś kto nie używał lampy, a przeczyta ze dwie książki o niej, nauczy się nie tylko jej używać, ale też zauważać kiedy światło zastane jest na tyle dobre że nie trzeba już nic więcej dodać.
Natomiast nie uważam, że można być dobrym fotografem, nie używając lampy w ogóle. W większości sytuacji, zdjęcie w którym umiejętnie użyto lampy będzie po prostu lepsze od tego gdy lampy nie użyto. Mówię o blasku wypełniającym, doświetlaniu tła, doświetlaniu ogółu kadru żeby móc zredukować ISO, albo usuwaniu niepotrzebnych, niechlujnych i mącących tylko w zdjęciu świateł.
Nie uznaję też argumentów, że jak ktoś nie umie to powinien sprzedać. Nie, powinien się nauczyć :) I to własnie wszyscy sugerujemy. A jasny obiektyw - oczywiście, by uniknąć pomyłek jak używanie lampy błyskowej na koncercie.
Natomiast nie uważam, że można być dobrym fotografem, nie używając lampy w ogóle.
Na szczęście dla fotografii mylisz się :)
Nie namawiam do sprzedania tylko schowania jej . Nauczy się obserwować światło to i będzie wiedział kiedy wyłączyć lampiszona.
Natomiast przyznam ci rację w jednym - rzemieślnicy ślubno/kotletowo/reporterscy bez lampy nie powinni się ruszać ;)
Panowie dajcie na luz...
wiadomo ze latwiej i szybciej jest szczelic lampa ... dzis testowalem w domu moja 50-tka ze swiatelkiem za okna i musze przyznac ze calkiem fajnie (maja inny efekt)
Ale faktycznie lampy nie sprzedam bo jest to naprawde dobre uzupelnienie aparatu i swiatlo odbite czy sufita bocznych scian czy nawet rozproszone dyfuzorem rowniez daje dobre efekty.
Dziekuje Wszystkim za pomoc.
Chce zakupic 35-tke a pozniej chcialbym 55-300 (na spacery)
pozdrawiam
Hmmm... tak czytam ten watek i zastanawiam się jak można narzekać na 35/1.8G naprawdę nie wiem.
Żeby zoom dawał takie foty to chyba trzeba Nikosia 17-50/2.8 no może Tosiek 17-50/2.8 :-)
Nie możliwą jest rzeczą aby z lampą to szkiełko robiło złe zdjęcia w dodatku jest jaśniejsze.
Miałem ten słoiczek z D90 i potwierdzam, że jest super. Zapewne nie wybacza błędów tak jak 18-105 ;)
Osobiście przeczytałem kilka książek jedną tylko o świetle błyskowym
jednak nadal nie potrafię tego poprawnie używać tzn aby wszystkie foty były zawsze dobre
To jest kwestia tylko mojej wprawy i obserwacji światła. Wszelkie błędy to moja wina a nie sprzętu.
W dodatku lampa zdjęta z puszki daje fajne efekty jak bez niej żyć to nie mam pojęcia
i nie rozumiem Twojego dylematu. Jak nie lubisz stalek to kup T 17-50 i po sprawie.
tez plastikowy ale warty zastanowienia się, czego tak naprawdę chcesz.
I przeczytaj przynajmniej instrukcję do body a nie pożałujesz.
I jeszcze jedno lampą wcale nie jest łatwo "strzelić" uwierz.
http://tadgawin.blogspot.com/2010/03/18-przepis-na-zdjecia-z-fleszem-w.html
http://foto.jasiu.pl/
Poczytaj popróbuj a zobaczysz sam.
Witam ponownie.
Bardzo glosno sie ostatnio zrobilo o sigmie 17-50 i mam takie pytanie dla Was.
Czy bylo by warto sprzedac 18-105 a za niego kupic S17-50 ?
A z innej bajki .... ktory bedzie lepszy w tym samym zakresie 18-105 czy 55-300
dzieki ;)
Witam ponownie.
Bardzo glosno sie ostatnio zrobilo o sigmie 17-50 i mam takie pytanie dla Was.
Czy bylo by warto sprzedac 18-105 a za niego kupic S17-50 ?
A z innej bajki .... ktory bedzie lepszy w tym samym zakresie 18-105 czy 55-300
dzieki ;)
Jeśli potrzebujesz stałego światła to warto. Sigma 17-50 OS + Nikkor 55-300VR to bardzo dobry wybór.
Witam ponownie,
po dlugich namyslach zakupilem S 17-50 f2.8 za co dziekuje Szanownym kolega.
temat w sumie nie dotyczy mojego problemu ale nie chcialbym zakladac nowego tematu.
Potrzebuje teraz czegos dlugiego do zdjec w ruchu. Mialem przez jeden dzien T 70-300 vc usd (super obiektyw) ale okazal sie dla mnie za ciemny i chcialbym abyscie mi doradzili.
mam dwa obiektywy na oku SIGMA 70-200 / 2.8 EX DG OS HSM vs tamron 70-200 f2.8 vc usd
mam nadzieje ze ktos sie wypowie w tej sprawie
pozdrawiam
Tamron 70-200 VC USD - zdecydowanie lepszy od Sigmy.
No chyba zeby 50-150mm F2,8 EX DC OS HSM
albo nadal wygrywa T70-200 albo jeszcze w tej samej cenie nowy nikkor 70-200 f4.0
Panowie miedzy T70-300 vc usd a T70-200vc usd oprocz swiatla jest jakas roznica?
pytanie lamerskie ale bardzo wazne dla mnie...
dzieki za pomoc