Zobacz pełną wersję : Problem z VR w nikkor 18-105mm
Marcinelllo
13-06-2013, 15:49
Witam!
Dwa dni temu kupiłem Nikona D90 z Nikorrem 18-105mm VR i mam problem ze stabilizacją obrazu. Przełącznik jest na on, a zdjęcia są rozmazane nawet przy przesuwaniu aparatu w poziomie. Co jest nie tak? Pomóżcie.
Co jest nie tak? Pomóżcie.
moze problem jest w poslugiwaniu sie stabilizacja? ona nie sluzy do robienia zdjec w trakcie przesuwania obiektywu.
Witam!
Dwa dni temu kupiłem Nikona D90 z Nikorrem 18-105mm VR i mam problem ze stabilizacją obrazu. Przełącznik jest na on, a zdjęcia są rozmazane nawet przy przesuwaniu aparatu w poziomie. Co jest nie tak? Pomóżcie.
Przestań przesuwać aparat.
Stabilizacja jest w stanie zredukować tylko minimalne drgania, a nie ruch aparatu.
Marcinelllo
13-06-2013, 16:00
Jest to moja pierwsza lustrzanka, także jestem zupełnym leszczem, siedzę z instrukcją i wszystko po kroku sprawdzam, dlatego proszę was o pomoc.
Marcinelllo
13-06-2013, 16:01
Czyli np. jakiegoś machania ręką też nie jest w stanie do końca zredukować?
Jest to moja pierwsza lustrzanka, także jestem zupełnym leszczem, siedzę z instrukcją i wszystko po kroku sprawdzam, dlatego proszę was o pomoc.
stabilizacja niweluje minimalne drgania. to nie jest odpowiednik seadycam
Andrzej1974
13-06-2013, 16:04
Być może lektura VR (Vibration-Reduction) (http://www.nikon.com/about/technology/rd/core/software/vr_e/index.htm) ci pomoże ;-)
Włacz stabilizacje w obiektywie,następnie sprawdz czy po naciśnięciu spustu do połowy(łapiąc tylko ostrośc),I zwolnieniu go, porusza się obraz w wizjerze,-lekko do gory,jeśli tak ,-to stabilizacja działa poprawnie.
Marcinelllo
13-06-2013, 16:24
Włacz stabilizacje w obiektywie,następnie sprawdz czy po naciśnięciu spustu do połowy(łapiąc tylko ostrośc),I zwolnieniu go, porusza się obraz w wizjerze,-lekko do gory,jeśli tak ,-to stabilizacja działa poprawnie.
Wielkie dzięki!!! Chociaż jedna osoba!
Być może lektura VR (Vibration-Reduction) (http://www.nikon.com/about/technology/rd/core/software/vr_e/index.htm) ci pomoże ;-)
Lub po prostu strona 26 instrukcji obsługi :wink:
Krótko: kiedy przesuwasz aparat w poziomie, VR ma zastosowanie tylko do drgań w pionie.
Stabilizacja niweluje tylko minimalne drgania aparatu przy dłuższych czasach naświetlania, obiekt fotografowany musi być statyczny, jeśli obiekt będzie się poruszał a czas otwarcia migawki będzie na tyle długi że nie zamrozi ruchu to na nic zda się stabilizacja.
Sprawdza się dobrze przy dłuższych ogniskowych niwelując drgania rąk, oraz wydłuża czas naświetlania o jednostki EV, zależne od generacji stabilizacji.
Sprawdzenie działania stabilizacji VR w obiektywie firmy nikon jest proste. Ustawiasz przełącznik w obiektywie na VR on, przyciskasz przycisk spustu migawki do połowy i przytykasz ucho do obiektywu. Jeżeli słyszysz szum, to stabilizacja powinna działać. Można to także stwierdzić "oczo-leptycznie" w obiektywie 18-105VR ustawiasz ogniskową na 105, przełączasz VR na off i przykładasz oko do wizjera. Przyciskasz spust migawki do połowy i patrzysz w wizjer, jak drga - dość mocno - to ok, teraz robisz to samo przy ustawionym VR on. Po przyciśnięciu spustu drgania będę ale powinno to wyglądać jak falowanie - płynne ruchy. I to jest sedno sprawy. VR nie niweluje wszystkich drgać, a po prostu je tłumi, przez co łatwiej jest wykonać nieporuszone zdjęcie. Na koniec powiem, że stabilizacja nie zatrzyma podskakującego faceta, czy kobitki. Ona potrafi tylko zniwelować drgania ręki fotografa.
Akurat w 18-105 VR jest bardzo cichy. Ma też małą skuteczność, bo to jego pierwsza wersja. Powinien dać radę wydłużyć czas o 2EV (czyli czterokrotnie).
Zrób serię zdjęć z ręki (nieruchomej) przy ogniskowej 105 i czasie 1/50 i 1/25. Przy włączonym VR powinny być zdecydowanie lepsze niż przy wyłączonym.