PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcie odzieży na manekinie

xanthina
13-06-2013, 12:22
Witam, to mój pierwszy post tutaj :) Potrzebuję rad fachowców w kwestii fotografii. Nie znam się na tym, dlatego proszę o pomoc. Otóż czy zdjęcia np. z tej aukcji: KLIK (http://allegro.pl/blinge-bluzka-tunika-victoria-zamek-skora-i3314255378.html) są zrobione w jakiś profesjonalny sposób - typu sztuczne oświetlanie, mini studio, lampa błyskowa etc.?

Czy aby zrobić takie zdjęcia wystarczy tło + lustrzanka + jasne pomieszczenie? Ale co gdy na dworze jest pochmurno? Chciałabym uzyskać taki efekt jak ten z aukcji (z tymże na jaśniejszym tle, z podobnym manekinem) jak najniższym kosztem oraz przy minimum włożonej pracy w robienie zdjęć (raczej w grę nie wchodzi ręczna obróbka zdjęć). Z drugiej strony zależy mi także, aby zdjęcia były idealne, wyraźne, bez cieni itp. Nie muszą być mega super profesjonalne, ale po prostu dobre.

Drugie pytanie: jaki kolor tła wybrać? Chciałabym coś jasnego, ale nie białego. Myślałam nad szarym, ale przeglądając zdjęcia robione na takim tle jakoś nie bardzo to widzę... Chodzi mi o te tła, których pełno na allegro.

I jeszcze jedno: Nikon d5100, d3100 czy d90 wystarczą do takiego typu zdjęć? Trzeba jeszcze w dodatkowo w coś zainwestować? Obiektyw, lampa błyskowa?

Będę wdzięczna za odpowiedzi.

P.s. Budżet jaki mogę w to wszystko zainwestować (aparat, tło, torba, statyw) to 3000 zł.

motoko
13-06-2013, 12:38
Dwie chinskie lampy (ew. trzecia na oswietleniantla), parasolki, szare tlo, kazda lustrzanka, kitowy obiektyw, tanie wyzwalacze do lamp (Yongnuo etc.) i dasz rade. W przedstawionym budzecie zmiescisz sie bez problemu, zostanie jeszcze na oblanie "studia".

Sent from my RM-846_eu_euro1_267 using Board Express

varjo
13-06-2013, 13:10
Nie znam się na tym

Budżet jaki mogę w to wszystko zainwestować (aparat, tło, torba, statyw) to 3000 zł.

Moja rada jest taka - jeśli po prostu się na tym nie znasz i pytasz, czy oprócz aparatu jest potrzebny obiektyw, to przeznacz lepiej te pieniądze na usługi profesjonalisty. W Twojej okolicy na pewno jest co najmniej kilku / kilkunastu fotografów zajmujących się fotografią produktową. Ceny nie powinny być zbyt wygórowane i te 3tyś wystarczą Ci na długo. A efekty będą od razu takie, jakich oczekujesz.

motoko
13-06-2013, 13:26
Wszystkiego mozna sie nauczyc. 3000 zl traktowalem jako gorna granice, moze sie zmiesci w 1500, ile fotek jej za takie pieniadze zrobi profesjonalista?

dem
13-06-2013, 14:47
Wszystkiego mozna sie nauczyc.

Oczywiście się zgadzam. Niemniej jednak, jeśli:
- będziesz chciał zaprojektować dobre logo swojej firmy, zlecisz to profesjonalistom, czy zaczniesz sam dłubać?
- będziesz chciał wymienić rozrząd w aucie, pojedziesz do mechanika, czy czy poczytasz o tym w necie i zaczniesz sam próbować?
- będziesz chciał fajny sweter, pójdziesz do sklepu i go kupisz, czy zaopatrzysz się w druty i będziesz dziergał?
- będziesz chciał wyczyścić komin, zadzwonisz do kominiarza, czy pojedziesz do sklepu, kupisz sprzęt, wejdziesz na dach i sam się za to zabierzesz?
- będziesz potrzebował stół do kuchni, pojedziesz do Ikei, czy na tartak po deski i do sklepu po gwoździe?

Oczywiście są rzeczy, które można, a nawet należy nauczyć się i robić samemu (choćby dobre i zdrowe jedzenie), ale litości, dajmy sobie nawzajem zarabiać, bo z podejściem typu, nauczę się i zrobię wszystko sam, wszyscy prędzej, czy później umrzemy z głodu. I nie mówię tutaj tylko o fotografach.

I nie mam nic do autorki wątku. Ale odwróćmy sytuację.
Autorka produkuje, bądź sprzedaje odzież. Ktoś kto chciałby u niej kupić bluzkę, napisze na forum krawieckim: "Cześć, co jest potrzebne do uszycia takiej bluzki? Czy maszyna, nitka i igła wystarczą? Podpowiedzcie. Budżet do 3 tysięcy".

Miłego dzionka :)

xanthina
13-06-2013, 15:43
Dostałam dotację na firmę. Za tą kwotę nie mogę wynająć profesjonalisty. Sama muszę zrobić na początek jakieś 2000-3000 zdjęć i później miesięcznie minimum 500. Poza tym to nie o to zupełnie chodzi. Zdjęcia chcę robić sama. Do tej pory wykonywałam je na jasnej ścianie, zwykły manekin, stary aparat cyfrowy i jakoś szło. Zdjęcia nie są najgorsze. Teraz skoro mam możliwość zakupu lustrzanki i wykonywania lepszych zdjęć chcę po prostu się poradzić. Mam na to 3000 zł, równie dobrze mogłabym przeznaczyć na coś innego typu większa ilość towaru, lepszy komputer itd. Ale dlaczego nie mogę kupić aparatu, który przyda mi się także prywatnie? Prawda? Dotacji nie mogę przeznaczyć na zlecenia, podwykonawców itd.

Nie zamierzam być profesjonalnym fotografem, ale chciałabym się nauczyć co nieco. Zlecenie tego komuś mija się z celem. Zresztą w nawiązaniu do poprzedniego posta wszystkie z tych rzeczy można zrobić w zaciszu domowym (samemu lub za pomocą najbliższych członków rodziny czy bliskich znajomych) za małe pieniądze lub za darmo. Nie pytam się "jak robić zdjęcia?" tylko czy konkretne zdjęcia można wykonać bez profesjonalnych sprzętów.

Nie jest to pierwsze forum na którym się radzę. Wszyscy piszą kup to, to i jeszcze to. A jak piszę bezpośrednio do osób, które robią ładne zdjęcia (np.blogerki) - odpisują: jasna ściana, słoneczne pomieszczenie, najtańsza lustrzanka. Zwykli ludzie piszą, że sprzęt nie potrzebny - profesjonaliści, że bez tego ani rusz. Z tymże u mnie właśnie z pomieszczeniem jest problem (szczególnie w zimę). Dlatego chciałabym wiedzieć jak to niskim kosztem załatwić sprawę.

motoko
13-06-2013, 15:53
Dem: ale jak urwe guzik to kupuje igle i nitke, nie musze leciec z tym do pracowni krawieckiej.
Wydaje mi sie, ze to nie fotografia a wlasnie krawiectwo/szycie/projektowanie,handel odzieza sa podstawowa dzialalniscia kolezanki i jesli potrzeba jej kilku dobrze wygladajacych fotek do aukcji to wydawanie xxx zl na pro fotografa za kazdym razem jak sie ma pare nowych ciuchow mija sie z celem.

Art Erie
13-06-2013, 15:55
Najważniejsze jest światło i to jak je ustawisz, jak użyjesz parasoli transparentnych, to światło będzie praktycznie wszędzie, czyli własciwie bez cieni - tak jak chcesz.
Do tego statyw, obiektyw z ogniskową 50mm ( tani i nie powodujący zniekształceń ), przesłona f/5,6-8, ISO natywne, radio, albo kabelek do jednej lampy, reszta przez fotocelę, lampy DM2 200-300Ws. Poczytaj jeszcze to http://www.google.com/custom?domains=forum.nikoniarze.pl&q=fotografowanie+odie%BFy&sitesearch=forum.nikoniarze.pl&sa=Szukaj+Google&client=pub-000000000&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%23CC9908%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23999999%3B VLC%3A8A949E%3BAH%3Acenter%3BBGC%3A000000%3BLBGC%3 ACCE5F9%3BALC%3AFFFF66%3BLC%3AFFCC00%3BT%3AFFFFFF% 3BGFNT%3ACC9908%3BGIMP%3A223472%3BFORID%3A1%3B&hl=pl&s=&securitytoken=1371131130-da8836e12a034cf997826ca9490cda6ecc1f252e&do=dosearch&quicksearch=1&title=

motoko
13-06-2013, 19:40
Jesli kupi aparat z kitem stalke 50mm bym sobie odpuscil, fakt ze tania, ale jednak cos kosztuje, a zdjecia z kita na 50mm po zmniejszeniu i podostrzeniu nikt od niej nie odrozni.

marszull
13-06-2013, 23:48
takie slabe zdjecia jak podlinkowane dasz rade spokojnie zrobic
jak troche pocwiczysz to beda nawet lepsze

xanthina
14-06-2013, 12:40
Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc :)

xanthina
14-06-2013, 12:42
takie slabe zdjecia jak podlinkowane dasz rade spokojnie zrobic
jak troche pocwiczysz to beda nawet lepsze

No właśnie też uważam, że one nie są super hiper extra :) Takie spokojnie by mi wystarczyły. Nie potrzebuję lepszych, dlatego nie chcę wywalać kasy w błoto.

Jeszcze jakbyście mi doradzili ten kolor tła. Chciałabym uniknąć białego, czarnego i wyrazistych kolorów. Póki co najbardziej odpowiedni wydaje się być kolor szary (z tego co wiem idealny do tego typu zdjęć), ale nie do końca podoba mi się prezentacja odzieży na szarym tle. Nie wiem dlaczego, jakoś mnie to nie przekonuje. Może beż?

Tak czy inaczej biały chyba zakupię, szary też. I jeszcze potrzebuję innego odcienia. Manekin będzie łudząco przypominał człowieka, więc jaki kolor najlepiej będzie współgrał z nim?

m-a-r
14-06-2013, 13:18
białe tło zawsze warto mieć. Tła poliprepylenowe jest dość tanie i można sobie pozwolić na białe i szare. Jeśli oddalisz białe tło od manekina i nie będzie ono dobrze oświetlone to na zdjęciu wyjdzie jak szare:) Zacznij od tła białego a jego białość a raczej szarość reguluj oświetleniem.

Do takich zdjęć proponuję dwie tanie żarówki błyskowe z fotocelą plus jedną lampę z regulacją mocy 100-150 Ws (mocniejsza na prawdę nie będzie potrzebna) Na żarówki i lampy wsadź białe parasolki transparentne (kosztują ok 20-30 zł).
Żarówki i lampy na statywach, aparat możesz trzymać w reku choć statyw do aparatu umożliwi wykonywanie dokładnie takich samych kadrów-ujęć co poprawi odbiór zdjęć.

Aparat dowolna lustrzanka z dowolnym obiektywem - obiektyw zoom będzie bardziej uniwersalny. Zdjęcia do neta nie wymagają dobrej ostrości (chyba ze będziesz robić zbliżenia detali)

Na początku szkoda kasy na wynajmowanie kogoś do wykonywania zdjęć to nie jest takie trudne.

Jak się biznes rozkręci to wtedy na pewno kogoś wynajmiesz ale nie dla tego że robi super foty ale dlatego, że nie będziesz mieć czasu na zabawę w fotografię:)