PDA

Zobacz pełną wersję : Wpływ czujnika światła w lampie na zasięg jej sterowania

Zom53
13-06-2013, 09:08
Robiąc zdjęcia z trzema lampami w CLS (SB 800 na body jako Master,po lewej na statywie SB 700 i po prawej SB 800, obie w trybie Remote) zauważyłem, że po przekroczeniu ok .5m lampa z prawej strony nie błyska, natomiast po lewej stronie wyzwala się nawet przy 9m. Zamieniłem lampy stronami i dalej ta po prawej stronie ma zasięg ok. 5m a ta po lewej ok 9m. Czy to jest wina tego, że czujnik światła w lampie jest tylko z jednej strony?.
Zrobiłem jeszcze taką próbę, że tą lampę z prawej strony obróciłem "tyłem do przodu" a palnik przekręciłem o 180 stopni , tak że czujnik światła w lampie był skierowany w stronę lampy Master. Zasięg sterowania się zwiększył ale do 7m a nie do 9m. Nie wiem też, czy lampa odwrócona" tyłem do przodu" nie traci pewnych funkcji potrzebnych do sterowania w CLS.
Jeżeli ktoś rozwiązał ten problem w CLS to bardzo proszę informacje.Instrukcja lampy na ten temat milczy.

GonzoG
13-06-2013, 10:27
Robiąc zdjęcia z trzema lampami w CLS (SB 800 na body jako Master,po lewej na statywie SB 700 i po prawej SB 800, obie w trybie Remote) zauważyłem, że po przekroczeniu ok .5m lampa z prawej strony nie błyska, natomiast po lewej stronie wyzwala się nawet przy 9m. Zamieniłem lampy stronami i dalej ta po prawej stronie ma zasięg ok. 5m a ta po lewej ok 9m. Czy to jest wina tego, że czujnik światła w lampie jest tylko z jednej strony?.
Zrobiłem jeszcze taką próbę, że tą lampę z prawej strony obróciłem "tyłem do przodu" a palnik przekręciłem o 180 stopni , tak że czujnik światła w lampie był skierowany w stronę lampy Master. Zasięg sterowania się zwiększył ale do 7m a nie do 9m. Nie wiem też, czy lampa odwrócona" tyłem do przodu" nie traci pewnych funkcji potrzebnych do sterowania w CLS.
Jeżeli ktoś rozwiązał ten problem w CLS to bardzo proszę informacje.Instrukcja lampy na ten temat milczy.

A wiesz o tym, że światło nie przechodzi przez obudowę lampy ??

Skoro czujnik jest z jednej strony, a lampa ma obrotową głowicę, to chyba normalne, że należy ją tym czujnikiem obrócić w kierunku aparatu.
Tego w instrukcji nie ma i nie będzie, bo to dla każdego powinno być tak samo normalne jak oddychanie.

Zom53
13-06-2013, 11:47
No dobra, a jak z pozostałymi funkcjami lampy? Czy czegoś się nie traci albo czegoś nie osłabia?. Na przykład zasięgu sterowania?.

Art Erie
13-06-2013, 11:59
No dobra, a jak z pozostałymi funkcjami lampy? Czy czegoś się nie traci albo czegoś nie osłabia?. Na przykład zasięgu sterowania?.

Lampa zdalna w CLS zachowuje się dokładnie tak jak na sankach aparatu. Sam CLS komunikuje się w podczerwieni, dla uproszczenia możemy przyjąć, że nie jest to podczerwień, a światło widzialne. Teraz musisz tak ustawić czujnik w lampach zdalnych, by błyski sterujące palnika Mastera były jak najlepiej widoczne. A "widoczność" będzie lepsza, gdy czujnik będzie widział Mastera na wprost, a nie "kątem oka". Do tego w grę wchodzi w plenerze światło słoneczne, które potrafi skutecznie oślepić czujnik zmniejszając zasięg lub uniemożliwiając działanie. W pomieszczeniach jest odwrotnie, można użyć światła odbitego aby światło dotarło do czujnika.
* Czujnik / sensor w postaci fotodiody jest ukryty pod tym czerwonym szkiełkiem (okragłym z boku lampy, to czerwone z przodu lampy służy do wspomagania AF), nieco głębiej nie na samej powierzchni, co ma wpływ na kąt widzenia tego "oczka".

adriansocho
13-06-2013, 12:43
Wg moich prostych obserwacji wynika, że promienie IR odbijają się od ścian (tak jak z pilota do tele..tfu, nie mam tego szajsu, rzutnika do oglądania filmów), i często w pomieszczeniach działa mimo braku bezpośredniej widoczności nadajnika przez odbiornik.

Zom53
13-06-2013, 12:50
Czyli w takim układzie, jaki opisałem w poscie nr 1 jedną lampę należy odwrócić "tyłem do przodu", czujniki światła w obu lampach zdalnych zwrócić wprost na lampę sterującą i powinno to dać te same zasięgi sterowania w obu lampach.Tak?.

GonzoG
13-06-2013, 13:31
Czyli w takim układzie, jaki opisałem w poscie nr 1 jedną lampę należy odwrócić "tyłem do przodu", czujniki światła w obu lampach zdalnych zwrócić wprost na lampę sterującą i powinno to dać te same zasięgi sterowania w obu lampach.Tak?.

NIE.
Bo są to inne lampy i mają inne czujniki, a tym samym bardzo prawdopodobne, że maja różne zasięgi.

Art Erie
13-06-2013, 14:31
Czyli w takim układzie, jaki opisałem w poscie nr 1 jedną lampę należy odwrócić "tyłem do przodu", czujniki światła w obu lampach zdalnych zwrócić wprost na lampę sterującą[...]
Tak należy zrobić.

i powinno to dać te same zasięgi sterowania w obu lampach.Tak?.
Niekoniecznie, ale jest prawdopodobne, że w ten sposób uzyskasz największy zasięg (jak pisałem wcześniej na komunikację w IR mają wpływ też inne czynniki, nie tylko odległość i kąt widzenia).

Zom53
17-06-2013, 22:23
Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie: czy czujnik IR w lampie Master bierze udział w sterowaniu lamp zdalnych, czy sterowanie odbywa się wyłącznie za pomocą przedbłysków z palnika?

Art Erie
17-06-2013, 22:39
Master jest nadajnikiem ( palnik ), Slave to odbiorniki; komunikacja jest jednokierunkowa, nie ma czasu na demokrację ;)

Zom53
18-06-2013, 08:24
Dziękuję za wyjaśnienia pora na ćwiczenia.

luxius
24-06-2013, 15:35
Nie znalazłem nigdzie czym wyzwalasz te lampy. Posiadanie su-800 bardzo sie przydaje jesli chodzi o zasieg lamp. Zwłaszcza gdy zaopatrzysz sie jeszcze w kabel ktorym mozesz polaczyc su z apratem i dowolnie nim, czyli su manewrowac na dodatkowym statywie. Wtedy lampy nie musza "widziec" miejsca z którego fotografujesz,gdzie jest aparat, wystarczy ze widza sie ze su. Mona np wtedy schowac jes za kolomnami a su postawic z bpku na dlugim kablu itp. Uzywalem tego systemu z odleglosci ok 20-30 metsrow i nie było problemu. W odbijaniu wiazki wyzwalajacej pomocne sa tez np. bledy, ktorymi mozesz "kierowac " wiazka wyzwalajaca. To jest CLS czyli kretywny system oswietlenia i kreacja przydaje sie nie tylko przy fotografowaniu lamp, ale takze przy obsłudze obsłudze:) Polecam Ci ksiazke "z pamietnika lampy błyskowej" a takze filmy z Nikon School nt CLS.

Zom53
25-06-2013, 10:11
Dziękuję za podpowiedzi. Wyzwalałem , jak napisałem w pierwszym poście za pomocą SB 800 (jako Master) na body.
Rozważałem kiedyś zakup SU ale wolałem za to kupić kolejną lampę.Jak chodzi o wspomnianą książkę to posiadam.Jest bardzo dobra.
W kwestii CLS-u jest kilka rzeczy dla mnie nie do końca wyjaśnionych.Na przykład : na pojedynczej lampie SB 800 (bez CLS) mogę ustawić TTL lub TTL BL albo jeszcze inny tryb, natomiast w CLS nie można ustawić TTL BL ale oglądając metadane w Nikon View NX okazuje się, że ustawiając na lampie TTL mamy faktycznie TTL BL. Nie wiadomo , która informacja jest prawdziwa.

GonzoG
25-06-2013, 14:13
W kwestii CLS-u jest kilka rzeczy dla mnie nie do końca wyjaśnionych.Na przykład : na pojedynczej lampie SB 800 (bez CLS) mogę ustawić TTL lub TTL BL albo jeszcze inny tryb, natomiast w CLS nie można ustawić TTL BL ale oglądając metadane w Nikon View NX okazuje się, że ustawiając na lampie TTL mamy faktycznie TTL BL. Nie wiadomo , która informacja jest prawdziwa.