Zobacz pełną wersję : nikon d600 pytanie techniczne
nikond600odkrywanie
12-06-2013, 23:36
jestem posiadaczką nikona d600 od kilku godzin ;) zrobiłam kilka zdjęć na próbę i zauważyłam różową krawędź na bokach kadru, czy to jakaś norma przy aparatach pełnoklatkowych czy mam już się udać do serwisu? zdjęcie wykonane w rawach i w jpg. dodam również że ukazuje się ona dopiero po zrzuceniu zdjęć na kompa
będę wdzięczna za info od Was.
sprawdzałaś czy dzieje się tak również na innej karcie?
Borat1979
12-06-2013, 23:58
dodam również że ukazuje się ona dopiero po zrzuceniu zdjęć na kompa będę wdzięczna za info od Was.
Pierwsze pytanie: jak kupujesz zdjęcia?
1. przez kabel USB
2. przez czytnik
Jeżeli to pierwsze kup czytnik i nie zgrywaj zdjęć po kablu.
Jeżeli to drugie sprawdź na innej karcie.
1. przez kabel USB
2. przez czytnik
Jeżeli to drugie sprawdź na innej karcie.
A dlaczego ma nie zgrywać zdjęć po kablu? Jest tego jakieś logiczne uzasadnienie?
nikond600odkrywanie
13-06-2013, 09:52
sprawdzałaś czy dzieje się tak również na innej karcie?
tak, jest to niezależne od karty, zrzucam zdjęcia bezpośrednio z karty. na każdym pojawia się pasek różowy z czarnym wzdłuż krawędzi kadru
jestem posiadaczką nikona d600 od kilku godzin ;) zrobiłam kilka zdjęć na próbę i zauważyłam różową krawędź na bokach kadru, czy to jakaś norma przy aparatach pełnoklatkowych czy mam już się udać do serwisu? zdjęcie wykonane w rawach i w jpg. dodam również że ukazuje się ona dopiero po zrzuceniu zdjęć na kompa
będę wdzięczna za info od Was.
Ja zgrywam po kablu zawsze w każdym aparacie i jest spoko. Ja bym zaczął od wgrania nowego softu i resetu wszystkich ustawień. Ktoś mógł wcześniej bawić się nim w sklepie itp i coś namieszać .
I jaki masz obiektyw do niego ?
nikond600odkrywanie
13-06-2013, 10:09
rozmawiałam z gościem z salonu i stwierdził że do serwisu (no to się nacieszyłam), ale chciałabym Was jeszcze podpytać o jedną rzecz. abstrahując od różowego paska zrzucone pliki w rawach nie chciały się otwierać w PS, to też mnie zastanowiło, czy ja się na czymś aż tak nie znam i pełna klatka wymaga jakiejś wiedzy tajemnej czy trafiłam na jakąś bardzo wadliwą sztukę
darkmajin
13-06-2013, 10:10
zobaczmy fotkę panowie
wstaw coś z tego d600
jpg i nef jak możesz zobaczymy co z tym otwieraniem się...
rozmawiałam z gościem z salonu i stwierdził że do serwisu (no to się nacieszyłam), ale chciałabym Was jeszcze podpytać o jedną rzecz. abstrahując od różowego paska zrzucone pliki w rawach nie chciały się otwierać w PS, to też mnie zastanowiło, czy ja się na czymś aż tak nie znam i pełna klatka wymaga jakiejś wiedzy tajemnej czy trafiłam na jakąś bardzo wadliwą sztukę
jaka wersja PS, jaka wersja camera raw?
nikond600odkrywanie
13-06-2013, 10:17
adobe photoshop cs4
to chyba niestety za stary zeby zadzialac z d600.
mozesz uzyc adobe dng converter i korzystac z plikow DNG
1. Jak aparat nie był kupiony na firmę, to nie oddawaj do serwisu, a żądaj od sprzedawcy wymiany na nowy.
Jest to towar niezgodny z umową, nie daj sobie wcisnąć, że tylko serwis.
2. RAWy z D600 są obsługiwane dopiero w PS CS6 z Camera RAW 7.2, ale pełna obsługa dopiero od Camera RAW 7.3.
Więc nie mając CS6 to zostaje Ci jedynie konwersja na inny format aby móc działać w PS (np. DNG przy pomocy DNG Converter (http://www.adobe.com/support/downloads/product.jsp?product=106&platform=Windows))
_Maestro
13-06-2013, 11:52
mi się też pojawia różowy pasek na prawej krawędzi zdjęć ale jedynie przy przeglądaniu zdjęć z raw w picasa. Czy przez przypadek u Ciebie nie występuje to samo zjawisko?
potwierdzam słowa GonzoG - CS4 nie otworzy Ci rawów z D600...
piotru89
13-06-2013, 12:17
mi się też pojawia różowy pasek na prawej krawędzi zdjęć ale jedynie przy przeglądaniu zdjęć z raw w picasa. Czy przez przypadek u Ciebie nie występuje to samo zjawisko?
potwierdzam słowa GonzoG - CS4 nie otworzy Ci rawów z D600...
Ba, mi nawet CS6 nie otworzył :) tylko trzeba akutalizować CameraRaw
josephebeloki
13-06-2013, 12:41
1. przez kabel USB
2. przez czytnik
W życiu nie korzystam z czytnika => prosta zasada, każda karta SD ma określoną liczbę włożeń/wyciągnięć, wtedy też najbardziej jest ona narażona na uszkodzenia i się zużywa. Po za tym po wyciągnięciu może ona nam spaść na ziemię, do herbaty :) no wszędzie. Nie daj Boże, żeby czytnik SD miał za wysokie napięcie albo był uszkodzony -> wtedy o fotkach możemy zapomnieć.
W niektórych kartach podają tą liczbę przy której karta będzie działać prawidłowo... resztę tematu odsyłam do GOOGLE.PL
A...i zdjęcia z czytnika też lecą po kablu ;)
darkmajin
13-06-2013, 12:47
lol... dobre.. pytanie ile włożeń ma kabel!?.... dawno nie słyszałem takich bzdur świetne :)
ja przestaje tak często spust migawki bo podobno też ma ograniczoną liczbę, ale odsyłam do google.kr
W życiu nie korzystam z czytnika => prosta zasada, każda karta SD ma określoną liczbę włożeń/wyciągnięć, wtedy też najbardziej jest ona narażona na uszkodzenia i się zużywa. W niektórych kartach podają tą liczbę przy której karta będzie działać prawidłowo... resztę tematu odsyłam do GOOGLE.PL
Ja znowu odwrotnie :)
Kawał czasu temu jak miałem jeszcze olympusa e-510 korzystałem z kabelka.
josephebeloki
13-06-2013, 12:48
lol... dobre.. pytanie ile włożeń ma kabel!?.... dawno nie słyszałem takich bzdur świetne :)
ja przestaje tak często spust migawki bo podobno też ma ograniczoną liczbę, ale odsyłam do google.kr
Naucz się czytać po "POLSKIEMU" :), bo tam jest coś innego napisane...
darkmajin
13-06-2013, 12:54
przeczytałem jeszcze raz i doczytałem o wysokich napięciach czytników... już tego nie czytam :)
W życiu nie korzystam z czytnika => prosta zasada, każda karta SD ma określoną liczbę włożeń/wyciągnięć, wtedy też najbardziej jest ona narażona na uszkodzenia i się zużywa. Po za tym po wyciągnięciu może ona nam spaść na ziemię, do herbaty :) no wszędzie. Nie daj Boże, żeby czytnik SD miał za wysokie napięcie albo był uszkodzony -> wtedy o fotkach możemy zapomnieć.
W niektórych kartach podają tą liczbę przy której karta będzie działać prawidłowo... resztę tematu odsyłam do GOOGLE.PL
:mrgreen: myslalem ze sredniowiecze to juz bylo...
josephebeloki
13-06-2013, 13:00
Widzę, że nawet nie wiecie o takich parametrach karty... tylko temperatura, woda... ;/ ehh nie ma co tłumaczyć widzę.
Po za tym po wyciągnięciu może ona nam spaść na ziemię, do herbaty :)
Rozumiem, że w czasie przesyłania zdjęć ryzyko zalania tą samą herbatą aparatu nie istnieje.
Nie daj Boże, żeby czytnik SD miał za wysokie napięcie
Ciekawa koncepcja. Czytnik podłączony przez port USB może mieć "za wysokie napięcie", ale aparat podłączony do tego samego portu już nie?
darkmajin
13-06-2013, 13:04
dobra kolego wszystko się zużywa, ale bez przesady.. ile włożeń 5.000,10.000? d... częściej podcierasz i jakoś żyjesz ;) ja swoją ( kartę ) ciągle wkładam do czytnika i myślę że zanim ją zajadę to prędzej technologia się zmieni.. nie mówiąc już że karta to grosze....
josephebeloki
13-06-2013, 13:05
Dla autora wątku:
Przykładowo taka pierwsza z brzegu z GOOGLI:
Transcend Karta pamięci SDHC 32 GB Class 10
- Wytrzymałość: 10,000 cykli wkładanie/wyjmowanie.
Link:http://sklepwideo.pl/details.php?id=af101207
Takie informacje przeważnie są w specyfikacji technicznej.
Dla osób robiących sobie jaja ... poczytajcie o przyczynach utraty zdjęć na kartach SD... , a potem się razem pośmiejemy :)
darkmajin
13-06-2013, 13:09
Dla autora wątku:
Przykładowo taka pierwsza z brzegu z GOOGLI:
Transcend Karta pamięci SDHC 32 GB Class 10
- Wytrzymałość: 10,000 cykli wkładanie/wyjmowanie.
Biorąc pod uwagę że codziennie zapełniasz 32gb kartę i zgrywasz dane to daje jakieś 27 lat z hakiem... mają rozmach skurczybyki... idę za twoją radą! nigdy więcej czytnika, a kartę ze spokojem odziedziczą moje prawnuki!
no rzeczywiscie... jesli ktos ma nerwice natrectw to moze zepsuc karte... poczytaj jeszcze jaka jest wydajnosc wlacznika aparatu, klapki od baterii, klapki od klabla usb, samego kalba usb, portu usb, ilosc cykli dysku twardego, zwiekszonych obrotow wiatraka na procesorze przy zgrywaniu zdjec, lewego klawisza w myszce, sprawdz statystyki utopien kart pamieci, rozlanych herbat i pare innych drobiazgow, ktore trzeba miec stale w tyle glowy, zeby nie utracic czegokolwiek...
niektorzy jednak nie powinni bawic sie urzadzeniami elektrycznymi
Borat1979
13-06-2013, 13:12
W życiu nie korzystam z czytnika => prosta zasada, każda karta SD ma określoną liczbę włożeń/wyciągnięć, wtedy też najbardziej jest ona narażona na uszkodzenia i się zużywa. Po za tym po wyciągnięciu może ona nam spaść na ziemię, do herbaty :) no wszędzie.
Sam to wymyśliłeś?
A dlaczego ma nie zgrywać zdjęć po kablu? Jest tego jakieś logiczne uzasadnienie?
Bo problemem są z reguły sterowniki obsługujące kamery i aparaty cyfrowe w Windows. Bardzo często powodują błędy lub inne problemy transmisji danych. Zdarzają się też problemy z wykrywaniem aparatu albo aparat zostaje wykryty i "znika" w trakcie kopiowania etc. Gdy miałem aparat Canon PowerShot 710 przez kabel nie dało się skopiować filmu większego niż 100 MB bo za każdym razem wyskakiwał błąd. Przy pomocy czytnika nigdy nie miałem najmniejszego problemu.
A...i zdjęcia z czytnika też lecą po kablu
A tak poza tym mój czytnik nie ma kabla :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://image.ceneo.pl/data/products/1094882/i-secure-digital-4gb-sdhc-sandisk-czytnik-usb.jpg)
dobra kolego wszystko się zużywa, ale bez przesady.. ile włożeń 5.000,10.000? d... częściej podcierasz i jakoś żyjesz ;) ja swoją ( kartę ) ciągle wkładam do czytnika i myślę że zanim ją zajadę to prędzej technologia się zmieni.. nie mówiąc już że karta to grosze....
Generalnie się zgadzam z twoim wywodem a szczególnie z tym par exellence fizjologicznym porównaniem.
D..e mam całą , narzędzie do wkładania też , a jadnak jedna karta SD straciła (wytarcie) styki i była do kosza.
Więc takie przypadki mają jak najbardziej miejsce. Choć bywa to rzadko.
Generalnie się zgadzam z twoim wywodem a szczególnie z tym par exellence fizjologicznym porównaniem.
D..e mam całą , narzędzie do wkładania też , a jadnak jedna karta SD straciła (wytarcie) styki i była do kosza.
Więc takie przypadki mają jak najbardziej miejsce. Choć bywa to rzadko.
jak bedziesz pupe wycieral metalem przez dluzszy czas, tez moze byc potrzebny przeszczep...
wymiana karty to ... pare zlotych, wymiana wytartego portu usb (tez ma prawo sie wycierac) to kilkaset zl... ;) jestem przekonany ze statystycznie karta zepsuje sie pozniej niz uzywany w takim samym stopniu port w aparacie ;)
R jak chcesz podelektować sie sposobem wycierania mojej pupy to powinnismy zmienic forum.
A karty padaja czasami czy tego chcemy czy nie. Moja nie była czesto uzywana i kaput. Ot zycie.
Po prostu pewien odsetek sie rozwala mimo ze teoretycznie to nie byl ten czas . I tyle w temacie.
R jak chcesz podelektować sie sposobem wycierania mojej pupy to powinnismy zmienic forum.
A karty padaja czasami czy tego chcemy czy nie. Moja nie była czesto uzywana i kaput. Ot zycie.
Po prostu pewien odsetek sie rozwala mimo ze teoretycznie to nie byl ten czas . I tyle w temacie.
zepsula sie od wkladania i wyjmowania z aparatu?
jesli chodzi o pierwsza sprawe - nie bede przeszkadzal Wam w dyskusji na tym innym forum ;)
W życiu nie korzystam z czytnika => prosta zasada, każda karta SD ma określoną liczbę włożeń/wyciągnięć, wtedy też najbardziej jest ona narażona na uszkodzenia i się zużywa.
Zgadza się... Żywotność SD SanDisk jest wyliczona na ok 1 mln wyciągnięć i włożeń... Tak więc trzeba bardzo ją oszczędzać, bo wkładając i wyciągając ją TYLKO 5 razy dziennie, to karta rozleci się za... prawie 300 lat... wątpię aby pozostałe elementy karty, w tym elektronika, wytrzymały tyle...
Edit:
zapomniałem - żywotność standardowych gniazd USB - ok 1000-5000 włożeń i wyciągnięć...
Tak więc josephebeloki uważaj z tym kablem... bo zużyjesz gniazdo USB w aparacie... i co wtedy ??
darkmajin
13-06-2013, 13:32
zoom, ale po co te twoje posty każdy wie że są wypadki że coś się zepsuje wcześniej, trochę tylko żartujemy z kolegi który nazbyt wyolbrzymia zjawisko zużycia.. moja SD straciła wdzianko po miesiącu jednak nie powstrzymuje mnie to od wkładania każdej następnej do czytnika
cz4rnuch
13-06-2013, 13:39
Od dziś wyciągam kartę tylko nad podusią i rzucam picie herbaty. Thanks, J.
darkmajin,
przeciez ja wlasnie napisalem dokladnie to, co ty mi imputujesz , ze nie napisalem.
A co do zartobliwosci wypowiedzi to spojrz na eRa który doskonale wyczuł "przymrużenie" oka
Luz
Krzych179
13-06-2013, 16:15
Miałem taki problem z D5000 parę lat temu, zdjęcia robione w rawach po zgraniu na kompa nieważne jakim sposobem, przeglądane w picassie czy maikrosoftoskim czymś tam, miały po prawej stronie kadru szary pasek. Posek ten nie ucinał nic z zdjęcia, był jakby doklejony do foty, i ja to olałem.
Problem rozwiązał się sam po paru tygodniach i automatycznej aktualizacji picasy. Proponuję wrzucić jakiś nowy programik taki co na pewno obsługuję raw z d600 (choć by demo jakiś) i tam zobaczyć czy pasek jest. Ja tak sprawę paska u mnie szarego wyjaśniłem.
Proponuję wrzucić jakiś nowy programik taki co na pewno obsługuję raw z d600 (choć by demo jakiś) i tam zobaczyć czy pasek jest.
Najprościej chyba użyć darmowego softu Nikona - najnowsza wersja ViewNX2 obsługuje rawy z D600 bez problemu.
nikond600odkrywanie
14-06-2013, 09:11
mam jeszcze jedno pytanie, czy orientujecie się dlaczego pliki NEFF z nikon d600 nie są odczytywane przez ligtroom 4? ani przeglądarkę windows? czy trzeba coś zaktualizować? lightrooma mam nowego (kupiła razem z body).
proszę pomóźcie bo chyba się zaraz załamię z tym body :(
zgadza się, otwierała w picasie i tam pojawiał sie pasek, w przeglądarce windows już się nie pojawiał. tak więc ten problem się rozwiązał ;) mam za to kolejny. ogólnie to dziękuję wszystkim za wskazówki, bardzo przydatne forum :)
ostatnia wersja 4 otwiera d600 trial 5 na pewno tez.
darkmajin
14-06-2013, 09:26
dobrze że pomyślałaś o forum bo gość ze sklepu to powinien w pysk dostać za taką pomoc...
_Maestro
14-06-2013, 12:37
spróbuj zaktualizować camera raw, pewnie masz jakąś starszą wersję
Fraglesso
14-06-2013, 16:20
mam jeszcze jedno pytanie, czy orientujecie się dlaczego pliki NEFF z nikon d600 nie są odczytywane przez ligtroom 4? ani przeglądarkę windows? czy trzeba coś zaktualizować? lightrooma mam nowego (kupiła razem z body).
proszę pomóźcie bo chyba się zaraz załamię z tym body :(
Do rozwiązania wyświetlania miniatur i NEFów przez Windows proponuję zainstalować NEF Codec (http://www.nikonimglib.com/nefcodec/). Stanowczo poprawia wszelkie problemy z wyświetlaniem ;)
LR4 poprawnie czyta pliki z D600, proponuję zaktualizowac go do najnowszej wersji, bo ta z płytki chyba nie czytała.
nikond600odkrywanie
15-06-2013, 15:18
Do rozwiązania wyświetlania miniatur i NEFów przez Windows proponuję zainstalować NEF Codec (http://www.nikonimglib.com/nefcodec/). Stanowczo poprawia wszelkie problemy z wyświetlaniem ;)
LR4 poprawnie czyta pliki z D600, proponuję zaktualizowac go do najnowszej wersji, bo ta z płytki chyba nie czytała.
witam,
mam lightrooma wersję 4 edu, gdzie mogę znaleźć aktualizacje aby odczytał nef z d600? zapewne odeślecie mnie do google, ale serio siedzę na google i szukam i nic nie mogę znaleźć.
_Maestro
15-06-2013, 15:29
jak się nie mylę to zakładka pomoc/uaktualnienia (przynajmniej tam zawsze to było w PS, więc w lightroom pewnie tak samo...)
piotru89
17-06-2013, 16:50
jak się nie mylę to zakładka pomoc/uaktualnienia (przynajmniej tam zawsze to było w PS, więc w lightroom pewnie tak samo...)
Tak, powinien się wtedy zaisntalować program Adobe Application Manager i wyświetlić dostępne aktualizacje do wszystkich programów Adobe na komputerze.