Zobacz pełną wersję : 70-300mm IF ED VR z TC Kenko 1.4x Teleplus MC4 DGX
kaliszfornijczyk
12-06-2013, 23:25
Posiadam N70-300mm IF ED VR i zastanawiam się nad zakupem TC Kenko 1.4x Teleplus MC4 DGX lub nawet Kenko Teleplus Pro 300 DGX 2X
Wiem że zrobi się ciemno i AF może nie działać prawidłowo ale chciałbym używać tego zestawu tylko w słoneczne dni do zdjęć statycznych.
Czy ktoś już próbował fotografować na powyższym zestawie ?
Przy TC 2.0 będzie f11 i w związku z tym AF działać nie będzie na 100%.
O TC 2x zapomnij. Testowałem 1.4 (tylko wersje PRO 300 DGX) z Tamronem 70-300 tutaj: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=227755
Jaką masz puche do tego? Bo ISO rzędu 1600 staje się normalką :) z f5.6 robi się f8, a jeszcze trzeba domknąć, żeby jakość utrzymać na znośnym poziomie. W moim wypadku stabilizacja więcej psuje niż pomaga... a utrzymnie migawki 1/640 przy f10 łatwe nie jest.
kaliszfornijczyk
13-06-2013, 21:46
Mam D5100, a celem byłyby mniej ruchliwe zwierzęta łące (sarny, żurawie itp.)
A jak z AF u ciebie to wygląda?. Widziałem twoje zdjęcia, myślę że w słoneczny dzień można jeszcze więcej wycisnąć z tego zestawu.
Przy bardzo dobrym świetle AF jest znośny ale dużo mniej celny niż bez TC. Największym kłopotem jest mała ilość światła. Nie wiem jak te sarny chcesz strzelać, ale ja rzadko widuję sarne na niezacienionej łące w bardzo słoneczny dzień ;)
Bawię się tym TC troche czasu - bardziej do potraktowania jako ciekawostkę. Tanie zoomy ze światłem f5.6 (do których N70-300 też należy) są po prostu za słabe.
Wszyscy o tym piszą ale trzeba przekonać się samemu. Czy da się robić zdjęcia? Da się. Na jaki procent udanych można liczyć? Niewielki, przykładowo dzisiaj chwilkę strzelałem ptaki w locie. Z 60 zdjęć tylko jedno nadało się do pokazania
kaliszfornijczyk
14-06-2013, 09:47
No właśnie. Wszyscy piszą a i tak to kupują. Chyba się skuszę, tym bardziej że cena nie jest jakaś wysoka, a zdjęcia będą i tak do prywatnej kolekcji a nie publikacji w NG ;) Czekam na jakieś fotografie w słoneczny dzień.
Co z rozdzielczością obrazu ? Drastyczny spadek ? bo w tym kenko są soczewki a słyszałem że tylko TC bez soczewek nie wpływa na rozdzielczość.
darkmajin
14-06-2013, 09:56
telekonwertery bez soczewek powiadasz... czy Ty aby wiesz co chcesz kupić...
Nie ma czegoś takiego jak telekonwerter bes soczewki. Żeby zwiększyć ogniskową musi być element optyczny - nie ma cudów.
Pewnie miałeś na myśli pierścienie dystansowe - owszem pozwalają uzyskać większe zbliżenie ale w zakresie makro :) nie zwiększają ogniskowej tylko zmniejszają minimalną odległość ostrzenia - uniemożliwiając przy tym jakiekolwiek ostrzenie w zakresie tele.
Natomiast jeżeli mylisz TC z pierścieniami dystansowymi to poważnie zastanów się czy wiesz na co się porywasz kupująć TC do szkła o świetle 5.6 - możesz się mocno zawieść
kaliszfornijczyk
15-06-2013, 10:26
telekonwertery bez soczewek powiadasz... czy Ty aby wiesz co chcesz kupić...
Sprawdzam waszą czujność ;) yyy faktycznie coś pokręciłem, cofam to :)
Więc jak z tą rozdzielczością w TC Kenko 1.4 ?
darkmajin
15-06-2013, 10:40
Musisz poszukać testów chyba nie ma tutaj na tyle hardkorowej osoby zeby sprawdzała rozdzielczość z tc ;) wiadomo że spadek jest, ale na ile to nie wiem zawsze licz że muszisz przymknąć dodatkowo żeby zyskać trochę na jakości
kaliszfornijczyk
15-06-2013, 11:03
Wiadomo, nie chodziło mi o wykresy MTF tylko o ogólne odczucie :-)
dzięki za opinie :)
Z zabaw z Tamronem mogę powiedzieć że nie rozdzielczość jest problemem, a brak światła. Weź sobie obecny obiektyw, ustaw przesłony f10, f11, wyłącz VR i spróbuj ustawić ISO tak żeby migawka była minimum 1/640. Jak takie fotografowanie ci będzie odpowiadać to możesz spróbować z TC :-)
Daimon dobrze pisze - daj sobie "przedsmak" robiąc to, co radzi Daimon, i zobaczysz, jak to działa.
Ja próbowałem Tamrona 70-300 VC z TC Tamron 2x (to samo, co starsze 7-soczewkowe Kenko MC7) i TC Tamron 1,4x (to samo, co starsze 4-soczewkowe Kenko 1.4x MC4). W obu przypadkach daje się fotografować, choć z 2x światło na długim końcu spada do 11 i AF często się gubi i długo szuka - nie jest prawdą, że nie działa i nie ustawi ostrości, ale zajmuje mu to więcej czasu, wymaga lepszego oświetlenia, dobrego kontrastu, i czasem ręcznej poprawki (co z tym obiektywem akurat nie jest problemem, bo ma FTM - Full Time Manual). Z 1,4x jest łatwiej, bo mniejsza jest strata jasności. Ostrość z TC 2x oczywiście cierpi, z 1,4x - trochę mniej. W przeciwieństwie do Daimona, nie narzekam na działanie stabilizacji VC, ale on fotografuje lecące ptaki, a ja robiłem zdjęcia obiektów statycznych. Udało mi się nawet z ręki zrobić zdjęcie tym obiektywem z tymi DWOMA konwerterami jednocześnie, przy czasie 1/80 s - i zdjęcie jest nieporuszone mimo efektywnej ogniskowej 840 mm. Więc stabilizacja działa, i to skutecznie. W ruchu mogłoby być gorzej.
Generalnie rzecz biorąc, TC z takim ciemnym zoomem to nie jest połączenie, które bym polecał. Jeśli ktoś ma taki obiektyw i ma TC, to co szkodzi je połączyć i się pobawić - może coś fajnego nawet z tego wyjdzie. Ale jeśli chcesz specjalnie kupić TC do tego obiektywu, możesz się rozczarować.