Zobacz pełną wersję : Wasze zdanie. 28/1.8G+85/1.8G czy N24-70/2.8
TomaSzSz
12-06-2013, 21:23
Tak sobie myślę czy nie zamienić moich 2 stałek Na zooma 24-70. Za zoomem przemawia pewny AF i uniwersalnosc za stałkami kompaktowość, waga i przede wszystkim jasność.
Chcialbym poznać opinie forumowiczow/użytkowników.
jesli tak myslisz tzn ze swiatla nie potrzebujesz (albo bardzo rzadko), poza tym 85 1.8 to spora roznica w stosunku do 70 2.8 . Sam chce dokupic 85tke.
Za zumem idzie uniwersalnosc ale do np kosciola to odkad przypialem szkla 1.4 i 1.8 to zum lezy, wczesniej zuma nie odpinalem w ogole.
Moim zdaniem najlepiej miec oba w zaleznosci od potrzeb bierzez 28 i 85 lub 24-70.
Wszystko zależy od tego co focisz, jakich najczęściej używasz ogniskowych, czy brakuje ci światła itd?
Ostatnio sporo myślałem nad zakupem 24-70 w miejsce kilku stałek i doszedłem do tego, do czego już wielu doszło i o czym pisało. Jedno nie zastąpi drugiego i najlepiej byłoby mieć i to i to :)
Za zoomem przemawia uniwersalność. Czasem mi tego strasznie brakuje! AF też ciekawszy w 24-70.
Z drugiej strony obrazek ze stałek będzie fajniejszy a dodatkowo masz dużo jaśniej.
Jeśli ślubnie to ja bym myślał o drugiej puszcze i oba szkła w akcji.
A może zamiast zooma dokupić 50kę o ile nie masz?
Ja ostatnio przeprosiłem się z moją i jest obecnie najczęściej podpiętym szkłem :D
Jeżeli Ci to pomoże - jeszcze 2 lata temu miałem 24-70 "przyspawane" do D700, w ubiegłbym roku zmieniłem zdanie i 90% zdjęć zrobiłem właśnie w konfiguracji D700+28/1.8 + D700+85/1.8. W tym roku wygląda na to, że większość zdjęć będzie w konfiguracji D800+28/1.8 + D7100+50/1.8.
Każdy ma trochę inne preferencje zdjęciowe i zajmuje się inną fotografią. Na ślubach korzystam właściwie z samych stałek i 14-24, w studio głównie z 24-70. Zdarzają się też sytuacje, że na sali weselnej jest tragiczne oświetlenie i tam 24-70 ratuje tyłek swoim rewelacyjnym AFem, który działa szybko i pewnie właściwie w każdym świetle i na każdym body.
Jestem za tym co napisał kolega Badol - najlepiej mieć jedno i drugie :) Napisz jakie zdjęcia robisz, wtedy może dojdziemy do jakiegoś konkretu...
N24-70... piekielnie ostry, piekielnie, szybki... piekielnie nudny ;)
Zostałbym ZDECYDOWANIE przy stałkach.