Zobacz pełną wersję : Jaka lampa dla początkującego NIKON D5100
artur0372
12-06-2013, 09:54
Witam. Dzisiaj odbieram taki zestaw: NIKON D5100 + 18-105 VR + AF-S 35 mm f/1,8 G DX Nikkor. To będzie moja pierwsza lustrzanka. W związku z tym, że jestem zupełnie zielony to proszę kolegów o pomoc w wyborze lampy. Nie stać mnie na lampy za kilkaset zł. max. 200zł. może być używana. Lampa ma być używana głównie w warunkach domowych choć nie tylko (nocka na rybach, biwaki, rodzinne spacery nad morzem itp.) Prosiłbym o konkretne modele z jak najłatwiejszą obsługą.
ja dla mnie idealna na początek jest Nissin Di622 MK II ale ona nie mieści się w budżecie
zastanów się bo warto
artur0372
12-06-2013, 10:55
ja dla mnie idealna na początek jest Nissin Di622 MK II ale ona nie mieści się w budżecie
zastanów się bo warto
No to ponad 500 zł. Jeszcze nie teraz ale dzięki.
Witam. Dzisiaj odbieram taki zestaw: NIKON D5100 + 18-105 VR + AF-S 35 mm f/1,8 G DX Nikkor. To będzie moja pierwsza lustrzanka. W związku z tym, że jestem zupełnie zielony to proszę kolegów o pomoc w wyborze lampy. Nie stać mnie na lampy za kilkaset zł. max. 200zł. może być używana. Lampa ma być używana głównie w warunkach domowych choć nie tylko (nocka na rybach, biwaki, rodzinne spacery nad morzem itp.) Prosiłbym o konkretne modele z jak najłatwiejszą obsługą.
jesli chcesz przenaczyc 200zl na lampe to albo nie uzywaj wcale albo korzystaj z wbudowanej. daje zupelnie niezle efekty...
artur0372
12-06-2013, 11:03
Nie kupię w miarę dobrej używki do 200 zł.?
nie. sb-400... ale da tyle samo co wbudowana.
Nie, chyba, że chcesz pracować z lampą tylko w trybie manualnym. Wątpię, że dostaniesz dobrą lampę, nawet używaną, która będzie posiadać własną automatykę, bo o pełnej współpracy z D5100 w trybie iTTL, to możesz zapomnieć.
ps. Chyba, że dostaniesz za taką cenę SB400, ale ta lampa nie posiada obrotowego palnika i ma bardzo małą moc.
artur0372
12-06-2013, 11:06
OK. Dzięki. Trzeba trochę poczekać.
olej lampe, inwestuj w jasne szkla. lampa psuje zdjecia.
artur0372
12-06-2013, 11:12
olej lampe, inwestuj w jasne szkla. lampa psuje zdjecia.
Proszę o jakąś propozycję do tych moich dwóch obiektywów.
A taka lampa? http://allegro.pl/nowa-lampa-blyskowa-yn-460-ii-komplet-gwarancja-24-i3292721743.html
nie zdejmuj 35 1.8. doskonale szklo.
artur0372
12-06-2013, 11:21
nie zdejmuj 35 1.8. doskonale szklo.
Sorki, że nie ten dział ale żeby nie skakać po forum to jaki byś polecił jeszcze obiektyw odpowiadający kompaktowi min. zoom x 10 (kompletnie się na tym nie znam).
artur0372
12-06-2013, 11:25
OK. Dzięki.
Proszę o jakąś propozycję do tych moich dwóch obiektywów.
A taka lampa? http://allegro.pl/nowa-lampa-blyskowa-yn-460-ii-komplet-gwarancja-24-i3292721743.html
Obiektywów jest wiele. To jaki polecić, to zależy od tego co i gdzie będzie robione. Bez tego to polecam zajrzeć na stronę nikona, do obiektywów stałoogniskowych i wybrać wszystkie jasne.
Co do lampy - to jest pełen manual, więc masa zabawy z ustawieniami mocy błysku, do której potrzeba wiedzy i doświadczenia. Dla kogoś, kto ich nie posiada - kategorycznie odradzana.
Ty potrzebujesz lampy z TTL, a tu najtańszą jaką można kupić to Yongnuo YN-468II, której też nie polecam.
Powiem tak - póki nie będziesz mieć 500 zł na lampę, zapomnij że można takową do aparatu podpiąć, bo jak chcesz być zadowolony z tej lampy, to lepiej brać lampy Nikona, a tu najtańsza SB-600 - cena ok 500-700 zł i to tylko używana.
Możesz sobie jakiś wichajster opatentować na lampę wbudowaną, który by trochę zmiękczył światlo. Ja póki nie miałem lampy, pomagałem sobie kawałkiem kartonika (okładką od zeszytu, czarną z wierzchu), żeby skierować światło na sufit. W małych pomieszczeniach, do przysłowiowego kotleta, sprawiało się całkiem dobrze. Jak masz 35tkę to możesz otworzyć na 1.8 i przy ISO1600 i 1/50 masz już tyle światła że spokojnie możesz sobie poradzić bez lampy.
A druga sprawa, ja zawsze jestem zadania że jak się kupuje pierwszą lampę to należy kupić już full serwis. Potem się może okazać że brakuje ci mocy albo obsługi CLS i jest kłopot.
artur0372
12-06-2013, 11:40
Możesz sobie jakiś wichajster opatentować na lampę wbudowaną, który by trochę zmiękczył światlo. Ja póki nie miałem lampy, pomagałem sobie kawałkiem kartonika (okładką od zeszytu, czarną z wierzchu), żeby skierować światło na sufit. W małych pomieszczeniach, do przysłowiowego kotleta, sprawiało się całkiem dobrze. Jak masz 35tkę to możesz otworzyć na 1.8 i przy ISO1600 i 1/50 masz już tyle światła że spokojnie możesz sobie poradzić bez lampy.
Ok. Będę próbował z tymi ustawieniami obiektywu. Już nie mogę się doczekać ( jak dziecko). Kurde gdzie ten kurier!? :-)
SB-400 nie jest taka zła i nie mówcie, że to jest to samo co wbudowana. Wieksza moc, własne zasilanie i przekręcany palnik umożliwiający odbicie światła od sufitu daje o wiele większe możliwości. Do tego pełna współpraca z automatyką aparatu. Jako podstawowa lampa do uzupełnienia systemu jest ok ale trzeba zdawać sobie sprawę z jej ograniczeń. Używałem jej jakiś czas i spisywała się dobrze. Obecnie została zastąpiona u mnie przez dużą z powodu braku kilku funkcji z których korzystam np. CLS'a.
Oczywiście kupując lampę najlepiej wybrac jakąś ze wszystkimi funkcjami, bo tego elementu systemu nie zmienia się często.
Andrzej1974
12-06-2013, 20:00
Jeśli nie masz kasy na lampę to np. do pomieszczeń w zupełności wystarczy Ci (jako początkującemu) 35-tka, którą posiadasz wraz z D5100. Ja ostatnio robiłem tym zestawem np. zdjęcia wewnątrz bazyliki licheńskiej i wychodziły ok przy ISO 100 (większego ISO nie było potrzeby ustawiać). Często również robię zdjęcia w mieszkaniach tym zestawem i naprawdę nie pamiętam kiedy musiałem użyć wbudowanej lampy.