PDA

Zobacz pełną wersję : domowy teścik SB-800 i Tumax DSL386A

nikonmen
04-04-2007, 23:02
Witam!

Dziś pożyczyłem na chwilkę lampę Tumax DSL386A poszukałem najbardziej niegościnnego miejsca w okolicy i znalazłem garaż u sąsiada. Całkowicie ciemny i nie ma gdzie odbić światła, miałem problem ze znalezieniem aparatu w tym mroku.
:) Aparat na statywie i lampy po kolei SB-800 3 zdjecia i Tumax DSL386A 3 zdjęcia.

http://picasaweb.google.pl/NIKONMEN/SB800VsTUMAX03

Lampa i rodzaj ustawienia jest w nazwie pliku po kliknięciu na zdjęcie trzeba kliknąć na "więcej informacj" i uzyskamy nazwę pliku jest opisane która lampa i jakie zdjecie.
Aparat D70s, obiektyw N18-70, wysokość 145cm, ściana (drzwi garażowe) 6,5m od końca obiektywu, przysłona f/6,3 czas 1/80. pomiar matrycowy (pełny kwadracik)
Po dwa zdjecia w całkowitej ciemności. Po jednym w auto ittl (bl), po jednym na pełnej mocy M (bez korekcji), po jednym przy świetle zastanym auto ittl (bl).

Czy warto przepłacać 800zł. Zuspełnie szary garaż całkowity mrok wydaje mi się że niźle wypada tani tumax.

ictus
04-04-2007, 23:53
w takich warunkach to nawet lampa za 50zl z allegro dala by taki rezultat

Smurf
05-04-2007, 00:47
Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. Piszesz wczesniej, że kupileś lampę SB 800, po czym w kolejnych postach sam sobie starasz sie wmówić, że jest to kiepska lampa, na którą szkoda pieniędzy, a jednoczesnie wykazujesz sie kompletną nieznajomoscią tematu.:shock:

Radosso
05-04-2007, 01:10
test jak test. Widziałem posty o analizie procesu zakurzenia matrycy w kanonie i nikonie. Poszli robić zdjęcia, i zmieniali obiektywy. Potem patrzeli, komu bardzie zapaćkało. Ja doceniam, bo liczy się zajawka i chęć do eksperymentowania - prowadzenia wszelakich doświadczeń.
Idąc jednak do tematu. To nie przyjrzałem się dokładnie wynikną porównania. Nawet jednak bez oglądania, jestem pewien, że sb800 jest na bank lepsza od każdego tumaxa. Ja na począdku miałem DPT386AFZ-N - Tumax. Potem doszła mi sabina800. Piekło a niebo. Dosłownie. Tumax się wieszał siebie, aparat. Nie odpalał. Był do bani. Sabina.... młaaah

thor88
05-04-2007, 08:23
to tak samo jakbyś postawił w garażu dwa auta:

BMW 316i 95 KM

i

BMW 340 24V 300KM (po tunningu silnika)

dopóki stoją w garażu to wyglądają praktycznie tak samo... odpal je jednak i wyjedź na prawdziwe testy a zobaczysz różnice...

(PS. PODANE WARTOŚCI POSZCZEGÓLNYCH BEEMEK SĄ ORIENTACYJNE- NIE ZNAM SIĘ NA TEJ MARCE TAK DOBRZE BY ZNAC WSZYSTKIE MOTORY)

Valdek_Tychy
05-04-2007, 10:45
Zapnij tumaxa w plenerze i stosuj z błyskiem wypełniającym jako dopełnienie światła zastanego to wtedy poczujesz różnicę.Poza tym porównaj zdjęcia z lampą iTTL ze światłem zastanym jakie pokazujesz - jeśli nie widzisz różnicy to stosuj tumaxa

nikonmen
05-04-2007, 11:08
Dla mnie wybór jest prosty i jeden czyli SB-800 :)
Ja robie zdjęcia głównie w domu na pewno nie zarobkowo. Jeżeli ktoś pstryka tak jak ja to tumax jest świetny.
Dziś dokleję zdjęcia z lampy wbudowanej to sie pośmiejemy :) może sb-400 uda mi sie zdobyć