Zobacz pełną wersję : Delkin D600 z Allegro Gumowa obudowa ??
TomaSzSz
11-06-2013, 19:11
Witam, miał ktoś styczność z czymś takim ??
http://allegro.pl/delkin-gumowa-oslona-nikon-d600-oslona-lcd-i3310832494.html
Czy warto w takie coś się zaopatrzyć ?
A w jakim celu ona ma w ogóle być ??
Ani to nie chroni aparatu przed upadkiem - większość elementów i tak jest na wierzchu
ani nie chroni przed wodą, bo dziurawe, a aparat i tak uszczelniony.
A i też znacznie pogarsza wygodę użytkowania.
Wg. mnie to taka "osłona" daje 3 rzeczy:
- kasę producentowi
- spokój umysłu użytkownika
- większe prawdopodobieństwo uszkodzenia - bo użytkownik myśli, że aparat bezpieczny.
Brrrr , obrzydliwe i sprzęt więcej się rysuje z taką osłonka - brud wpada pod to wszystko wyciera się .
naciąganie ludzi...niczemu to nie służy...
Jeśli ktoś jest osłonkowo-etujowym maniakiem to fajna propozycja.
Ja osobiście nigdy bym czegoś takiego nie kupił. Widzę same wady takiego rozwiązania.
octavarium
12-06-2013, 07:37
Już to widzę....
Wstaję rano i naciągam na D600 gumę (bo na plaży fajne ciacha leżą, to +10 do lansu będzie za wielki sprzęt) i bezpiecznie jakby co...
Plaża, słońce, prawie nagie ciała, lekko wilgotne dłonie (zaraz po pomocnym nawilżaniu seksownie wygiętych pleców sąsiadki o boskich kształtach) łapią za aparat....
Nagle gumowy "armor" wygina się (rozgrzany i miękki od palącego słońca), wypada ze śliskawych rąk i.... łup w piach! do połowy 24-70/2.8! jakiś dzieciak przebiegając potrąca aparat, który zakopuje się w swojej osłonce po wbudowaną lampę błyskową!
A weź to człowieku później zdejmij, jak Ci piachu nawłaziło pod gumę...
Normalnie jakbyś poszedł na plażę i wlazł Ci w dupę* Piasek...
*za "wulgaryzm" pardą, ale był tu konieczny ;)
Jedyne zastosowanie to chyba dla grotołazów, którzy przeciskając się przez syfon mogą boleśnie zadrapać/porysować obudowę aparatu. Może w jakimś stopniu to uchroni aparat.
Ale moim zdaniem nie w większym, niż woda tak czy siak wypełniająca ten syfon :-D
Może w specyficznych warunkach ten kondon ochroni aparat, ale raczej tylko przez zarysowaniem. Ja wczoraj założyłem do D600 osłonę LCD GGS Larmor i będzie to jedyne niefabryczne zabezpieczenie aparatu - akurat BM-14 mnie denerwowało.
piotru89
13-06-2013, 08:06
Ciekawe z jakiej gumy jest to zrobione.
Żeby się też nie okazało że po nałożeniu wygląda jak zużyta dętka nałożona na korpus
I jeszcze każdy przycisk przykryty... +10 do wygody :D
W pewnych kręgach pewnie +10 do lansu (w moich pewnie -10000000).
I jeszcze każdy przycisk przykryty... +10 do wygody :D
Za to nazwa Nikon i D600 odkryte... ;-)