Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sigma do Nikona D7000.

reliable
11-06-2013, 11:14
Witam. Kilka dni temu w moje ręce trafił Nikon D7000, z podstawowymi obiektywami 18-55 i 55-200. Na razie jest całkiem ok, ale potrzebuję obiektywu do fotografii sportowej (siatkówka na hali). Zdaję sobie sprawę, że mój 55-200 w takich warunkach jak słabe oświetlenie na hali nie spełni moich oczekiwań. Planuję dokupić Sigma 70-200/2.8 EX APO DG Macro II.
Chciałabym zapytać, czy ktoś z Was miał do czynienia z w/w obiektywem? Naczytałam się sporo opinii, tylko razi to, że 3/4 wypowiadających się, argumentuje swoje wypowiedzi jedynie testami, a nie własnymi doświadczeniami. A może zamiast tej Sigmy lepiej kupić coś innego? Nie musi być nówka sztuka, używane obiektywy wchodzą w grę :)

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, Kaśka.

MstrG
11-06-2013, 11:20
Witam. Kilka dni temu w moje ręce trafił Nikon D7000, z podstawowymi obiektywami 18-55 i 55-200. Na razie jest całkiem ok, ale potrzebuję obiektywu do fotografii sportowej (siatkówka na hali). Zdaję sobie sprawę, że mój 55-200 w takich warunkach jak słabe oświetlenie na hali nie spełni moich oczekiwań. Planuję dokupić Sigma 70-200/2.8 EX APO DG Macro II.
Chciałabym zapytać, czy ktoś z Was miał do czynienia z w/w obiektywem? Naczytałam się sporo opinii, tylko razi to, że 3/4 wypowiadających się, argumentuje swoje wypowiedzi jedynie testami, a nie własnymi doświadczeniami. A może zamiast tej Sigmy lepiej kupić coś innego? Nie musi być nówka sztuka, używane obiektywy wchodzą w grę :)

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, Kaśka.

Jeśli zależy Ci na zoomie 70-200, dobrej szybkości AF, cenie do 2200zł to nie pozostaje nic innego. Tamron niestety mocno odstaje pod względem AF, za to nadrabia ostrością. Sigmę trzeba wybrać z kilku sztuk, nie wiem jak z Tamronem, ale bardzo prawdopodobne, że też :p

adriansocho
11-06-2013, 11:22
Jest na forum kolega Skibek, który też foci siatkówkę. Nie pamiętam, jakiego używa szkła, ale z tego co z nim rozmawiałem, jego marzeniem jest obiektyw 180 mm (chyba Nikkor, nie Sigma). Być może dobrze byłoby do niego zagadać?

gebels
12-06-2013, 21:17
Co do owej Sigmy to ja mogę dodać z własnego doświadczenia, że pierwsze wersje tego szkła (bez macro ale z pierścieniem przysłony) były wg. mnie lepsze optycznie tzn. ostrzejsze na pełnym otworze i miały lepszą plastykę (cokolwiek to znaczy). Oddanie kolorów mocno zbliżone jeśli nie takie samo. Ostrzenie min. było z większej odległości ale przy sporcie nie będzie to miało żadnego znaczenia. Na ogół też starsza wersja = tańsza więc warto się nad tym zastanowić jeśli zależy Ci na tym szkle. Wcześniejsze wersje bywają na Alledrogo po 1,5-1,65k pln.

reliable
14-06-2013, 13:13
ok, dzięki za wszystkie informacje, wezmę to pod uwagę :)