PDA

Zobacz pełną wersję : Umowa o dzieło miedzy osobami fizycznymi.

boreslaw007
11-06-2013, 10:07
Witam, gryzie mnie wątek już od jakiegoś czasu bo gdy dowiedziałem się że nie można spisywać umów o dzieło miedzy osobami fizycznymi to jak mam to zrobić legalnie skoro wesel mam max 7 w roku. Na forach piszą niektórzy że jada tak od dłuzszego czasu nie maja z tym problemu że jak mają więcej zleceń to ich US pogoni do założenia DG. Ale mi chodzi o to że na ten czas nie stać mnie na założenie DG. Jest jakas opcja np dla zaczynających w biznesie itp? :)

R
11-06-2013, 10:13
Jest jakas opcja np dla zaczynających w biznesie itp? :)

pewnie!

wyemigrowac.

Aeon88
11-06-2013, 11:26
Temat wałkowany, choćby tu: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=224494&page=8

gerronimo
11-06-2013, 22:55
wyemigrowac.

To chyba jedyna opcja, bo w tym kraju po prostu nie opłaca się działać legalnie gdy ma się tylko kilka zleceń w roku. Ja przerabiam właśnie ten temat, chociaż mam nieco inną sytuację. Mam zawieszoną działalność, a w tym roku tylko 3 zlecenia. I teraz żeby zrobić je legalnie muszę odwieszać DG i płacić 1000 zł haraczu od zlecenia. Znam kilku fotografów z własnego podwórka, którzy od dawna działają na czarno i jeszcze ich US nie przyłapał. Tzn. mają max. 5 zleceń w roku, podpisują normalnie umowy i tyle. Ale to dobre dla tych co lubią adrenalinę ;)

nonnatus
22-06-2013, 20:28
Witam, gryzie mnie wątek już od jakiegoś czasu bo gdy dowiedziałem się że nie można spisywać umów o dzieło miedzy osobami fizycznymi to jak mam to zrobić legalnie skoro wesel mam max 7 w roku. Na forach piszą niektórzy że jada tak od dłuzszego czasu nie maja z tym problemu że jak mają więcej zleceń to ich US pogoni do założenia DG. Ale mi chodzi o to że na ten czas nie stać mnie na założenie DG. Jest jakas opcja np dla zaczynających w biznesie itp? :)

umowę możesz podpisać z kimkolwiek chcesz, jesli będzie miał zdolnośc do czynności prawnych i jesli Ty ją posiadasz.
to kwestia prawa cywilnego. natomiast pieniądze z tej umowy, to kwestia prawa podatkowego.
więc podpisać możesz, ale nie powinieneś:)
bo US nie będzie pytał o umowę, ale o to skąd ta kasa.

aeon wskazał Ci wątek, w którym sporo o tym.