PDA

Zobacz pełną wersję : Zakup garnków

puszosław
10-06-2013, 21:59
Witam.
Chciałem się poradzić w kwestii zakupu garnków do codziennego użytku na kuchni indukcyjnej. Chciałbym poznać wasze opinie i preferencje oraz czy garnki firm które macie kupili byście po raz kolejny. Zestaw nie musi składać się z 99 elementów. Aktualnie dla 2 osobowej rodziny. Budżet około 400-500 zł.

!AGresT
11-06-2013, 08:24
Ja dużo taniej kupiłem zestaw w IKEA 365+ (poniżej 200) do tego kilka dodatkowych i jestem zadowolony.

puszosław
11-06-2013, 08:55
Jest i pierwsza odpowiedź. obawiałem się że jak nie będzie o słoikach albo szklarni to zbyt wiele się nie dowiem - tzn nie będzie chętnych by dyskutować. powinienem napisać w temacie "jaki zestaw na ślubniaka" albo "D3100 czy D800" itp... ale dość sarkazmu. Panowie jak się domyślam gary widują tylko jak przemykają z aparatem przez pomieszczenie zwane kuchnią, bądź jak testują AF w nowych puszkach ustawiając to na pokrywce to na uchwycie :p miało nie być sarkazmu...

@ !AGresT Dzięki za odpowiedź, zaraz sprawdzę na stronie Ikea co to za gary.

lechupe
11-06-2013, 09:28
Jest i pierwsza odpowiedź. obawiałem się że jak nie będzie o słoikach albo szklarni to zbyt wiele się nie dowiem - tzn nie będzie chętnych by dyskutować. ....

Ano widzisz, poniekąd sam sobie odpowiadasz. gdybyś zadał takie pytanie na forum.garnki_do_indukcji.pl to pewnie otrzymałbyś 160 odpowiedzi, schodzących do poziomu wpływu izotopów na smak gotowanej marchewki...

Ja pdobnie jak !AGresT kupiłem kilka garnków w IKEi, ponadto 1 patelnię w TESCO, poniewaz pasowała mi kolorystycznie.
Specjalnie się nad tym nie doktoryzowałem, garnki jak garnki - ważne co z nich wychodzi.

puszosław
11-06-2013, 14:56
lechupe wiem, że moze przesadzam, ale nie chce kupić byle czego co wymienić bede musiał za rok, bo odpadnie uchwyt od pokrywki itp. Myślałem o zestawie tefal w granicach 400 zł. No nic, w takim razie dzięki wszystkim za odpowiedzi.

marszull
11-06-2013, 20:46
IKEA 365+ jest ok, 2 garnkow uzywam od paru lat, patelnie wymienial co 2 lata
aha nie uzywam indukcji, tylko gazu

Strus
13-06-2013, 13:36
My akurat mamy jakieś Tefale (rondelki) i 2sztuki nołnejmów :) Tylko że my koniecznie chcieliśmy wszystko czarne. Z tym teflonem się to pięknie i bez wysiłku domywa

GeparD
13-06-2013, 15:45
Jakoś do Tefala nie jestem przekonany. Mam komplet i chce wymienić na coś innego. Fakt, garnki maja już dobre 6 lat i chyba ich żywot się skończył :D

stock
18-06-2013, 08:12
to się podepnę z tematem patelni - tej podstawowej. Mam komplet garnków Loven Herz i tam solidny rondel do duszenia więc patelnie wszystkorobiace mi niepotrzebne.
Pytam o taka podstawowa do codziennej pracy, smażenia mięs i szybkich obiadków. Wielkośc 28cm+
Czy poza Tefalem jest coś godnego uwagi ? Jakies sugestie ? Gotowanie na gazie.

puszosław
18-06-2013, 13:29
stock wątpie żebyś otrzymał odpowiedź - tu chyba nikt nie gotuje :) ja polecam patelnie tefala. Korzystałem - dość trwałe. Na gaz mam 2 sztuki kompletnie nowe i niestety już sobie nie poużywam.

stock
18-06-2013, 13:43
sporo tu gotujących tylko sie pochowali. Tez tak własnie myślę o Tefalu. Mam nadzieje ze nikt mi tu nie wyjedzie z patelniami za tysiaka bo to byłaby juz gruba przesada :) Wystarcza gary przez które spac nie mogę hehehe

Yanluk
18-06-2013, 15:22
Jeśli ktoś naprawdę szuka garnków na całe życie to polecam Paderno. Fakt mówimy tutaj o innych cenach i za równowartość zestawu z Ikea tutaj zapłacimy tyle samo za pokrywke.
Ale naprawdę warto.
Używam na codzień, powoli dokupujac co jest akurat potrzebne.

MC_
18-06-2013, 15:27
Ja używam na codzień Zeptera, ale to faktycznie jest zdecydowanie inny koszt. :(

!AGresT
20-06-2013, 13:38
Wystarcza gary przez które spac nie mogę hehehe

Takie?:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://th.interia.pl/51,b31516b1d4799617/PER.jpg)

A patelni też używam z IKEA 365+ i drugiej tefala, ale jakiejś podstawowej.

sailor
28-06-2013, 00:43
to się podepnę z tematem patelni - tej podstawowej. Mam komplet garnków Loven Herz i tam solidny rondel do duszenia więc patelnie wszystkorobiace mi niepotrzebne.
Pytam o taka podstawowa do codziennej pracy, smażenia mięs i szybkich obiadków. Wielkośc 28cm+
Czy poza Tefalem jest coś godnego uwagi ? Jakies sugestie ? Gotowanie na gazie.

olej tefale i wszysktie inne marketowe badziewia.
kup porzadna zeliwna patelnie. jak bedizesz o nia dbal to beda z niej korzystac twoje wnuki.
jak nie zeliwna to zainwestuj w stalowa z jakiejs przyzwoitej linii gastro. poczatkowy wydatek wiekszy ale przyjemnosc pracy i trwalosc olbrzymia.
okreslenie podstawowa patelnia jest dosc szerokie .. u mojej znajomej tak nazywa sie patelnia do nalesnikow ;P
ja za podstawe traktuje patelnie typu "pol wok", bo ciezkiego zeliwnego woka nie chce mi sie na co dzien wyciagac i myc po gotowaniu.
jak chesz pare linkow to moge ci podeslac na priw

black70
28-06-2013, 07:05
W założonym budżecie (400-500) to tylko Berghoff. Wybór wzorów jest duży. Używam już kilka ładnych lat i są jak nowe. W prostym zestawie jest jedna głęboka patelnia (do duszenia mięsa). Jak moja połówka coś kiedyś na niej przypaliła, to myślałem już, że będzie do wyrzucenia (mówię o patelni ;)) Po namoczeniu w wodzie i delikatnym wyczyszczeniu była jak nowa. Resztę patelni teflonowych używamy z Tefalu. Chyba z przyzwyczajenia i dlatego, że są stosunkowo nie drogie.

puszosław
28-06-2013, 07:13
Mój wybór padł na Ikea 365+ czy jak im tam. Jest jakaś tam gwarancja, względnie porządnie wyglądają, nadają się do indukcji, i cena nie powiem przyzwoita - zwłaszcza w mojej obecnej sytuacji to jest istotny aspekt. Zestaw 3 garnków z patelnią zamierzam z czasem (jeśli z tych będę zadowolony) rozbudować o kilka elementów.

dzięki wszystkim za podpowiedzi.

mackaron
28-06-2013, 07:21
mialem komplet Tefala.... 4 garnki + patelnia. Fajne i praktyczne. Jeden uchwyt obslugujacy wszystkie naczynia. ciekawie zaprojektowane pokrywki, sluzace jednoczesnie za hermetyczne dekle w razie potrzeby przechowywania jedzenia w lodowce. I po ok. 2 latach wszystkie wyladowaly w smietniku. Po slynnej tefalowskiej powloce nie pozostal slad...mimo ze dbalem o nie (bez przesady ale pilnikiem tego nie szorowalem) Jak dla mnie nieporozumienie. Kasa jaka zaplacilem ża te gary, miala sie nijak do ich trwalosci. Z czystym sumieniem polecam garnki z Ikei. Te ze stali nierdzewnej...nie wiem jak sie nazywaja. Wiem przynajmniej ze nie nalykam sie znow teflonu czy jakiej tam innej farbki sie uzywa do srebrzenia tych garow;)

ps. Ikea 365+

zolton
23-09-2013, 10:26
Witam
Założyłem dzisiaj podobny temat ale przekierowano mnie tutaj (myślałem, że na takim forum nie znajdę tematu o garnkach :D). O to co wypociłem:

Witam wszystkich, na wstępie chciałbym zaznaczyć, że od soboty już będę mieszkał w akademiku. Z tego co wiem jest tak kuchenka indukcyjna i trzeba mieć własne garnki i patelnie odpowiednie na tą właśnie kuchenkę.
Pytanie moje kieruję szczególnie do osób, które znają się na rzeczy i mają z tym doświadczenie. Chciałbym kupić jakiś garnek i patelnię co by wytrzymała i oczywiście za jak najbardziej niską cenę. Gdzieś na necie czytałem, że teflon u jednej kobitki wytrzymał zaledwie 2-3 miesiące.
Mogą być zwyczajne metalowe kupione na bazarze garnki?