Zobacz pełną wersję : Zakup garnków
puszosław
10-06-2013, 21:59
Witam.
Chciałem się poradzić w kwestii zakupu garnków do codziennego użytku na kuchni indukcyjnej. Chciałbym poznać wasze opinie i preferencje oraz czy garnki firm które macie kupili byście po raz kolejny. Zestaw nie musi składać się z 99 elementów. Aktualnie dla 2 osobowej rodziny. Budżet około 400-500 zł.
Ja dużo taniej kupiłem zestaw w IKEA 365+ (poniżej 200) do tego kilka dodatkowych i jestem zadowolony.
puszosław
11-06-2013, 08:55
Jest i pierwsza odpowiedź. obawiałem się że jak nie będzie o słoikach albo szklarni to zbyt wiele się nie dowiem - tzn nie będzie chętnych by dyskutować. powinienem napisać w temacie "jaki zestaw na ślubniaka" albo "D3100 czy D800" itp... ale dość sarkazmu. Panowie jak się domyślam gary widują tylko jak przemykają z aparatem przez pomieszczenie zwane kuchnią, bądź jak testują AF w nowych puszkach ustawiając to na pokrywce to na uchwycie :p miało nie być sarkazmu...
@ !AGresT Dzięki za odpowiedź, zaraz sprawdzę na stronie Ikea co to za gary.
Jest i pierwsza odpowiedź. obawiałem się że jak nie będzie o słoikach albo szklarni to zbyt wiele się nie dowiem - tzn nie będzie chętnych by dyskutować. ....
Ano widzisz, poniekąd sam sobie odpowiadasz. gdybyś zadał takie pytanie na forum.garnki_do_indukcji.pl to pewnie otrzymałbyś 160 odpowiedzi, schodzących do poziomu wpływu izotopów na smak gotowanej marchewki...
Ja pdobnie jak !AGresT kupiłem kilka garnków w IKEi, ponadto 1 patelnię w TESCO, poniewaz pasowała mi kolorystycznie.
Specjalnie się nad tym nie doktoryzowałem, garnki jak garnki - ważne co z nich wychodzi.
puszosław
11-06-2013, 14:56
lechupe wiem, że moze przesadzam, ale nie chce kupić byle czego co wymienić bede musiał za rok, bo odpadnie uchwyt od pokrywki itp. Myślałem o zestawie tefal w granicach 400 zł. No nic, w takim razie dzięki wszystkim za odpowiedzi.
marszull
11-06-2013, 20:46
IKEA 365+ jest ok, 2 garnkow uzywam od paru lat, patelnie wymienial co 2 lata
aha nie uzywam indukcji, tylko gazu
My akurat mamy jakieś Tefale (rondelki) i 2sztuki nołnejmów :) Tylko że my koniecznie chcieliśmy wszystko czarne. Z tym teflonem się to pięknie i bez wysiłku domywa
Jakoś do Tefala nie jestem przekonany. Mam komplet i chce wymienić na coś innego. Fakt, garnki maja już dobre 6 lat i chyba ich żywot się skończył :D
to się podepnę z tematem patelni - tej podstawowej. Mam komplet garnków Loven Herz i tam solidny rondel do duszenia więc patelnie wszystkorobiace mi niepotrzebne.
Pytam o taka podstawowa do codziennej pracy, smażenia mięs i szybkich obiadków. Wielkośc 28cm+
Czy poza Tefalem jest coś godnego uwagi ? Jakies sugestie ? Gotowanie na gazie.
puszosław
18-06-2013, 13:29
stock wątpie żebyś otrzymał odpowiedź - tu chyba nikt nie gotuje :) ja polecam patelnie tefala. Korzystałem - dość trwałe. Na gaz mam 2 sztuki kompletnie nowe i niestety już sobie nie poużywam.
sporo tu gotujących tylko sie pochowali. Tez tak własnie myślę o Tefalu. Mam nadzieje ze nikt mi tu nie wyjedzie z patelniami za tysiaka bo to byłaby juz gruba przesada :) Wystarcza gary przez które spac nie mogę hehehe
Jeśli ktoś naprawdę szuka garnków na całe życie to polecam Paderno. Fakt mówimy tutaj o innych cenach i za równowartość zestawu z Ikea tutaj zapłacimy tyle samo za pokrywke.
Ale naprawdę warto.
Używam na codzień, powoli dokupujac co jest akurat potrzebne.
Ja używam na codzień Zeptera, ale to faktycznie jest zdecydowanie inny koszt. :(
Wystarcza gary przez które spac nie mogę hehehe
Takie?:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://th.interia.pl/51,b31516b1d4799617/PER.jpg)
A patelni też używam z IKEA 365+ i drugiej tefala, ale jakiejś podstawowej.
to się podepnę z tematem patelni - tej podstawowej. Mam komplet garnków Loven Herz i tam solidny rondel do duszenia więc patelnie wszystkorobiace mi niepotrzebne.
Pytam o taka podstawowa do codziennej pracy, smażenia mięs i szybkich obiadków. Wielkośc 28cm+
Czy poza Tefalem jest coś godnego uwagi ? Jakies sugestie ? Gotowanie na gazie.
olej tefale i wszysktie inne marketowe badziewia.
kup porzadna zeliwna patelnie. jak bedizesz o nia dbal to beda z niej korzystac twoje wnuki.
jak nie zeliwna to zainwestuj w stalowa z jakiejs przyzwoitej linii gastro. poczatkowy wydatek wiekszy ale przyjemnosc pracy i trwalosc olbrzymia.
okreslenie podstawowa patelnia jest dosc szerokie .. u mojej znajomej tak nazywa sie patelnia do nalesnikow ;P
ja za podstawe traktuje patelnie typu "pol wok", bo ciezkiego zeliwnego woka nie chce mi sie na co dzien wyciagac i myc po gotowaniu.
jak chesz pare linkow to moge ci podeslac na priw
W założonym budżecie (400-500) to tylko Berghoff. Wybór wzorów jest duży. Używam już kilka ładnych lat i są jak nowe. W prostym zestawie jest jedna głęboka patelnia (do duszenia mięsa). Jak moja połówka coś kiedyś na niej przypaliła, to myślałem już, że będzie do wyrzucenia (mówię o patelni ;)) Po namoczeniu w wodzie i delikatnym wyczyszczeniu była jak nowa. Resztę patelni teflonowych używamy z Tefalu. Chyba z przyzwyczajenia i dlatego, że są stosunkowo nie drogie.
puszosław
28-06-2013, 07:13
Mój wybór padł na Ikea 365+ czy jak im tam. Jest jakaś tam gwarancja, względnie porządnie wyglądają, nadają się do indukcji, i cena nie powiem przyzwoita - zwłaszcza w mojej obecnej sytuacji to jest istotny aspekt. Zestaw 3 garnków z patelnią zamierzam z czasem (jeśli z tych będę zadowolony) rozbudować o kilka elementów.
dzięki wszystkim za podpowiedzi.
mackaron
28-06-2013, 07:21
mialem komplet Tefala.... 4 garnki + patelnia. Fajne i praktyczne. Jeden uchwyt obslugujacy wszystkie naczynia. ciekawie zaprojektowane pokrywki, sluzace jednoczesnie za hermetyczne dekle w razie potrzeby przechowywania jedzenia w lodowce. I po ok. 2 latach wszystkie wyladowaly w smietniku. Po slynnej tefalowskiej powloce nie pozostal slad...mimo ze dbalem o nie (bez przesady ale pilnikiem tego nie szorowalem) Jak dla mnie nieporozumienie. Kasa jaka zaplacilem ża te gary, miala sie nijak do ich trwalosci. Z czystym sumieniem polecam garnki z Ikei. Te ze stali nierdzewnej...nie wiem jak sie nazywaja. Wiem przynajmniej ze nie nalykam sie znow teflonu czy jakiej tam innej farbki sie uzywa do srebrzenia tych garow;)
ps. Ikea 365+
Witam
Założyłem dzisiaj podobny temat ale przekierowano mnie tutaj (myślałem, że na takim forum nie znajdę tematu o garnkach :D). O to co wypociłem:
Witam wszystkich, na wstępie chciałbym zaznaczyć, że od soboty już będę mieszkał w akademiku. Z tego co wiem jest tak kuchenka indukcyjna i trzeba mieć własne garnki i patelnie odpowiednie na tą właśnie kuchenkę.
Pytanie moje kieruję szczególnie do osób, które znają się na rzeczy i mają z tym doświadczenie. Chciałbym kupić jakiś garnek i patelnię co by wytrzymała i oczywiście za jak najbardziej niską cenę. Gdzieś na necie czytałem, że teflon u jednej kobitki wytrzymał zaledwie 2-3 miesiące.
Mogą być zwyczajne metalowe kupione na bazarze garnki?