Zobacz pełną wersję : Kompakt czy lustrzanka?
Witam. W sobotę musze kupić córce jako prezent nowy aparat. Zastanawiamy się nad dwoma, Canon powershot sx50
i Nikon D5100 wraz z obiektywem 18-105mm :). Córka głównie fotografuje krajobrazy, roślinki, ale ostatnio zaczęła robić zdjęcia Księżyca, lecz niestety jej kompakcik jakiś Olympus ma marny zoom no i niestety wychodzą tylko kółeczka. Więc zainteresowaliśmy się ultrazoomem, jako iż Canon ma 50x zoom to dla niej będzie rewelka. Co wybrać ultrazoom (sx50) czy d5100?
Sens kupowania lustrzanki jest moim zdaniem tylko wtedy, kiedy aparat ma być częścią zestawu. Jako zestaw rozumiem kilka obiektywów, lampę błyskową i np. drugi aparat.
W przeciwnym wypadku - tzn. jeśli aparat sam z siebie ma być gotowy do pracy w każdych warunkach i nie ma w planach rozbudowy systemu - lepiej brać kompakt.
Za kompaktem przemawia również to, że córka zajmuje się fotografią raczej hobbystycznie.
Aha, przepraszam. Zapomniałem dodać, że córka chodzi do szkoły fotograficznej.
Aha, przepraszam. Zapomniałem dodać, że córka chodzi do szkoły fotograficznej.
No to czas na lustro :-)
ale ten SX50 ma ogromny zoom, czy to nie będzie fajne dla niej?
ale ten SX50 ma ogromny zoom, czy to nie będzie fajne dla niej?
Ogromny zoom marnej jakości, gdyby do lustrzanki kiedykolwiek udało się wyprodukować obiektyw o przybliżeniu x50 to kosztowałby zawrotną cenę.
to co dla niej wybrać? jedynie zoom przyciąga mnie do tego SX50, a lustrzanka praktycznie wszystko :)
to co dla niej wybrać? jedynie zoom przyciąga mnie do tego SX50, a lustrzanka praktycznie wszystko :)
Jeśli priorytetem jest zoom to pozostaje SX50, lustrzanka będzie lepszym wyborem pod warunkiem że do różnych dziedzin fotografii dokupimy odpowiednie szkło.
Jeśli chodzi o 'zoom' to nie idźcie tą drogą ;)
Wstyd się przyznać, ale ja też kiedyś 'poleciałem' na 'zoom' i kupiłem fuji hs25 erx z 35xzoom. Gdy oglądałem zdjęcia w 16mpx na jakiejkolwiek ogniskowej to szlag mnie trafiał jak widziałem ich 'jakość' - totalna porażka, zdjęcia nie nadawały się do niczego, jedyna rozdzielczość która by miała jako taką jakość to 1024*768. Takie kompakty z mega 'zoomami' mają silnie odszumiające i wyostrzające algorytmy i nie da się ich wyłączyć, także wszystkie zrobione zdjęcia były do śmieci. Na szczęście pozbyłem się go po 3 miesiącach :)
Jak aparat to tylko lustro, nawet się nie zastanawiaj nad D5100, tylko kupuj.
Jeśli córka chodzi do szkoły fotograficznej - to tym bardziej.
adriansocho
10-06-2013, 14:02
Ja bym się zapytał samej zainteresowanej. Po co uszczęśliwiać na siłę? Może sobie wymarzyła coś innego?
Tylko, że ona spytała mnie i żonę o właśnie aparat. ;)
Weźlustrzankę. Na początek 18-105 będzie super a jak się zechce rozwijać i rzeczywiście bawić w niebo, to jej na kolejne urodziny na obiektyw uzbieracie. W każdym razie, zacznie uczyć się czym rzeczywiście jest fotografia i dostanie narzędzia do abawy. A to że zestaw na początek mały be planów rozwoju, to nieistotne. Nie słuchaj tych, co mówią, że jak lustrzanka to już od razu trzeb aplany na ccałe ycie robić.
Szadzik, dziękuje Ci bardzo :). W sobotę jedziemy z żoną właśnie po D5100 :). Na początek jej wystarczy, a jeśli ją to zainteresuje to na kolejne urodziny kupimy obiektyw :).
Dexter88
10-06-2013, 17:22
Pewnie, że d5100 ze 105 starczy jej na długi czas, a jak się zacznie rozwijać to sobie dokupi stałkę czy dłuższe tele.
Pewnie, że d5100 ze 105 starczy jej na długi czas, a jak się zacznie rozwijać to sobie dokupi stałkę czy dłuższe tele.
Albo akcesoria do fotografii astronomicznej. Słowo-klucz: digiscoping (http://pl.wikipedia.org/wiki/Digiscoping). Sprawdza się także w fotografowaniu zwierzątek.
Tutaj (http://www.nikon.com/products/sportoptics/lineup/dsystem/) bezpośrednio od Nikona.
No dobra, temat do zamknięcia. Dziękuję wam bardzo :).
A jeszcze jedno, jeśli chodzi o obiektyw który sama by sobie już mogła kupić to na sam początek do 1000zł (jej kieszonkowe :P) polecicie ten obiektyw jako tele dla początkującej Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO DG Macro?
A jeszcze jedno, jeśli chodzi o obiektyw który sama by sobie już mogła kupić to na sam początek do 1000zł (jej kieszonkowe :P) polecicie ten obiektyw jako tele dla początkującej Sigma 70-300mm f/4-5.6 APO DG Macro?
Lepiej dołożyć 200zł i kupić używanego nikkora 70-300/4-5,6 VR, albo jeszcze taniej nikkora 55-200.
A co powiecie na taki zestaw: D5100 + 18-55mm + 70-300mm :)?
A co powiecie na taki zestaw: D5100 + 18-55mm + 70-300mm :)?
Będzie Pan zadowolony ;)
Chociaż ja wolałbym 18-105
A mogę wiedzieć dlaczego :)?
A mogę wiedzieć dlaczego :)?
Większy zakres ogniskowych dlatego nie trzeba będzie tak często zmieniać szkieł.
Odpowiadając z lenistwa;)
Aha, córce to chyba nie będzie przeszkadzać:).
jak myślisz o 18-55 to do niego świetnym uzupełnieniem jest AF-S DX 55-300 mm f/4.5-5.6G ED VR. Dobry ostry i w cenie do 1000pln bedzie nówka.
Le Chiffre
12-06-2013, 01:23
Zdecydowanie lusterko winien Tato nabyć :) Córka powinna być zadowolona, a co do księżyca, to ile można robić mu zdjęć...ale skoro nadal nie będzie jej ten kulisty obiekt nudzić, to w przyszłości zakupi długie tele i niech pstryka dalej. Bo tym zoomem to naprawdę ma szansę tylko kółko fotografować, lustrzanką z teleobiektywem natomiast będzie fotografować księżyc ;)
jeszcze zależy jakim tele będzie łysego fotografować, bo budżetowym to wiesz...;-)
Tylko jeżeli chodzi o 70-300, to nie bierz w ogóle pod uwagę sigmy czy taniego tamrona. Jedynie Nikkor 70-300VR lub najnowszy Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD - używki kupisz do 1200zł. Jeżeli chcesz coś nowego to Nikkor 55-300VR - za około 1100zł.
jeszcze pozostaje kwestia ogniskowej, bo w astrofoto "używalne" wartości zaczynają się jeszcze dalej niż 300mm !
No właśnie i tu jest problem moi drodzy. Córka mówi, że "wystarczy mi na razie ten 18-105mm", a ja się obawiam, że jak już jej to kupimy, to będzie żałować i będzie chciała dłuższy zakres ogniskowych... Chyba kupię jej tylko z tym 18-105mm jak sama chce, bo czytam o tym obiektywie (70-300 sigma) i same awarię z zębatkami.
No właśnie i tu jest problem moi drodzy. Córka mówi, że "wystarczy mi na razie ten 18-105mm", a ja się obawiam, że jak już jej to kupimy, to będzie żałować i będzie chciała dłuższy zakres ogniskowych... Chyba kupię jej tylko z tym 18-105mm jak sama chce, bo czytam o tym obiektywie (70-300 sigma) i same awarię z zębatkami.
Nie będzie tak szybko żałować. Jak się chwyci lustrzanki i zobaczy jakie daje ona możliwości, to zapomni o wszystkim innym na jakiś cczas :)
Le Chiffre
12-06-2013, 11:10
Jeśli jednak chcesz kupić 70-300 lub 55-300, to na 100% będzie jej brakować ogniskowych poniżej 55mm, tak mi się przynajmniej wydaję.
Alcatraz
12-06-2013, 11:12
Jeśli jednak chcesz kupić 70-300 lub 55-300, to na 100% będzie jej brakować ogniskowych poniżej 55mm, tak mi się przynajmniej wydaję.
No przecież będzie miała 18-105 jako podstawowy.
Le Chiffre
12-06-2013, 11:20
Najważniejsze, że wybrała lustro, gdyż ucząc się w Szkole Fotografii, to raczej naturalny i oczywisty wybór.
No przecież będzie miała 18-105 jako podstawowy.
Jeśli 18-105 jako podstawowy, to faktycznie będzie miała już elastyczny przedział ogniskowych... 2 obiektywy dające 18-300, to zdecydowanie wystarczy, jak na początek przygody :)
Wg mnie jak ktoś ciut ambitniej podchodzi do tematu to powinien nabyć jasną stałkę, nawet za cenę ogniskowych. Umiejętne operowanie małą głębią ostości to niezaprzeczalnie ważniejszy element w foceniu i dodatkowo duża przyjemność.
knopers1
12-06-2013, 15:17
I tu ma kolega racje.... Ja mialem takze 18-105 i ten polecial pierwszy pod mlotek. Szklo uniwersalne i ciemne bez ohh i ahh... Dopiero po zakupie n35 1.8 zaczela sie zabawa. Taki standardowy i ciemny obiektyw szybko zniecheca do robienia zdjec.
I tu ma kolega racje.... Ja mialem takze 18-105 i ten polecial pierwszy pod mlotek. Szklo uniwersalne i ciemne bez ohh i ahh... Dopiero po zakupie n35 1.8 zaczela sie zabawa. Taki standartowY i cienmny obiektyw szybko zniecheca do robienia zdjec.
Mnie i wielu innych użytkowników nie zniechęcił, każdy obiektyw ma swoje przeznaczenie, spróbuj tą stałką w słoneczny dzień robić krajobrazy.
knopers1
12-06-2013, 16:07
Mnie i wielu innych użytkowników nie zniechęcił, każdy obiektyw ma swoje przeznaczenie, spróbuj tą stałką w słoneczny dzień robić krajobrazy.
Do krajobrazow posiadam dedykowane szklo! Tak samo sa inne szkla do portetu. Ale to nie musze koledze chyba pisac.
Uniwersalne szklo do wszystkiego jest przewaznie do niczego, takie moje zdanie!
A z tym krajobrazem to nierozumiem za bardzo o co Ci chodzi kolego!
Wasko, ale sie da! (f8-f13). Sa tacy co robia krajobrazy na 200mm. No ale takich eksperymentow nie robilem jeszcze.
Żeby nie było, ja jestem za tym żeby zakupić 18-105, bo to praktyczny obiektyw, ale jasna stałka dla ambitniejszego fotoamatora to rzecz obowiązkowa bez dwóch zdań.
Wg mnie jak ktoś ciut ambitniej podchodzi do tematu to powinien nabyć jasną stałkę, nawet za cenę ogniskowych.
I tu ma kolega racje.... Ja mialem takze 18-105 i ten polecial pierwszy pod mlotek. Szklo uniwersalne i ciemne bez ohh i ahh... Dopiero po zakupie n35 1.8 zaczela sie zabawa. Taki standardowy i ciemny obiektyw szybko zniecheca do robienia zdjec.
Taki standardowy i ciemny obiektyw pozwala na początku i małym kosztem zorientować się czy fotografia to jest w ogóle to czym chcę się zajmować, jaka dziedzina fotografii mnie najbardziej interesuje i wtedy dopiero ilu mm mi potrzeba i jakiego światła.
Umiejętne operowanie małą głębią ostości to niezaprzeczalnie ważniejszy element w foceniu i dodatkowo duża przyjemność.
Każdy, bez wyjątku po zakupie jasnej stałki zachwyca się papierową głębia, każdy przechodził etap zdjęć na 1.8. Później dopiero przychodzi refleksja i konstatacja -- robienie zdjęć z dużą głębią, gdzie trzeba zwracać ogromną uwagę na obiekty w tle i poukładany wieloplan, to jest dopiero sztuka. :)
Reasumując, na początek wybrałbym 18-105, a później w miarę rozwijania się córy i jej pasji, dokupował inne obiektywy.
Dobra dzięki wielkie Panowie :)! Już nie będę robił spamu. Wybiorę dla niej D5100 z 18-105mm według mnie dobry zestaw do nauki. Potem dokupi się jakąś stałkę, bądź porządniejszy, przede wszystkim jaśniejszy tele-obiektyw :). Temat jak dla mnie do zamknięcia, dziękuję wszystkim. Mam nadzieję, że będzie zadowolona.
Archibald6803
12-06-2013, 21:23
No i tym sposobem rozsądek zwyciężył ......
Najlepsza decyzja z możliwych (w tym wypadku) ; córka będzie bardzo zadowolona.
Temat jak dla mnie do zamknięcia, dziękuję wszystkim.
Zgodnie z życzeniem... ;)