Zobacz pełną wersję : Tablet
cocodrillo
10-06-2013, 09:48
Witam. Prosiłbym o poradę w sprawie używania tabletu jako narzędzia do przeglądania ( wstępnej selekcji zdjęć ) z D7k. Tablet np.
Samsung P5110 Galaxy Tab 2 10.1 16GB z Androidem mógłby spełnić taką rolę ? Głównie zależy mia na tym abym mógł np. podczas pracy na weselu zrobić sobie wstępną selekcję np na karcie, biorąc tablet jako monitor lub narzędzie z oprogramowaniem do przeglądania zdjęć. Oczywiście zapis na karcie jest w RAW. Czy w ogóle jest takie oprogramowanie na androida. Czy tablet musiałby mieć windows.
Bardzo proszę o jakieś sugestie.
Pozdrawiam
A dlaczego nie Eye-Fi z JPG-ami + zwykła karta na RAW-y w drugim slocie?
cocodrillo
10-06-2013, 12:57
Wszystkie zdjęcia zapisuje w raw, potem zczytuję na komputer i wywołuję na dużym kompie do jpg. robiąc w razie potrzeby korekcję . WiFi nie brałem pod uwagę. Musiałbym wozić też laptop czego teraz nie robię .
Galaxy Tab 2 jak najbardziej, (tablety z windowsem to przeżytek) do tego aplikacja za 16 zł https://play.google.com/store/apps/details?id=com.caketuzz.RawVision&hl=pl i masz pełen podgląd zdjęć :-)
ThomasVoland
11-06-2013, 00:35
Musiałbym wozić też laptop
Po co?
cocodrillo
11-06-2013, 09:53
Po co?
No jak po co ? to na czym będę przeglądał zawartość karty ? na telefonie ?
Chcę sobie ułatwić selekcję zdjęć jeszcze podczas pracy. Wyświetlacz w aparacie jest spory, ale nie widać na nim wszystkiego tak dobrze jak na większym np 10`` . Zakup karty wifi daje mi tylko transfer bezprzewodowy.
Natomiast tablet w bezpośrednim połączeniu z aparatem nawet kablem, dałby mi możliwość dokładnej selekcji
i jak sugeruje esener jeśli jest oprogramowanie na androida, żeby przeglądał zdjęcie RAW to było by to to czego szukam. Po zrobieniu jakiejś partii podłączam aparat do tabletu i przeglądam.
adriansocho
11-06-2013, 10:32
Chcę sobie ułatwić selekcję zdjęć jeszcze podczas pracy. Wyświetlacz w aparacie jest spory, ale nie widać na nim wszystkiego tak dobrze jak na większym np 10`` . Zakup karty wifi daje mi tylko transfer bezprzewodowy.
Chyba chodzi o to, że w kartę wbudowany jest serwer www z hotspotem wifi, można się do tego podłączyć każdym urządzeniem przenośnym z kartą wifi. Akurat łączenie się telefonem niewiele daje, bo wyświetlacz podobnej wielkości jak w aparacie, ale są też tablety z wifi.
Tyle że z tego co słyszałem to te karty się psują.
ThomasVoland
11-06-2013, 18:03
Pisaleś, że chcesz na tablecie.