Zobacz pełną wersję : D300 zawiesza się
siwyyy77
09-06-2013, 13:06
Mam problem, wczoraj chciałem podłączyć aparat do komputera celem sprawdzenia karty CF (czytnik jej nie widział), komputer nie zobaczył też aparatu, tylko komunikat, że jedno z urządzeń USB zostało uszkodzone.
Obecnie sytuacja wygląda tak;
-po włożeniu karty cały czas się świeci dioda CF
-po włączeniu aparatu, można zmieniać parametry obrazu z poziomu korpusu, do menu nie można wejść, migawka ustawia ostrość, ale zdjęcia nie robi, wyłączenie aparatu (off) nie wyłącza wyświetlacza, zostają pokazana parametry...
-ponowne uruchomienie powoduje, że mogę zmieniać jak powyżej.
Jakieś rady poza serwisem? Na serwis zawsze się znajdzie czas...
Ps. Działał ostatnio bez gripa, mam dwa zamienne oryginalne aku, profilaktycznie sprawdziłem oba świeżo naładowane.
rychu_cmg
09-06-2013, 14:11
To nie wygląda na problem z aparatem tylko na problem z kartą/slotem karty. Jak możesz sprawdź czy Twoja karta działa w jakimś innym aparacie. Albo włóż do aparatu jakąś inną kartę.
Jak chcesz zgrywać zdjęcia z aparatu musisz mieć ustawione USB na "Mass Storage" (pamięć masowa)
Komunikat " jedno z urządzeń USB zostało uszkodzone." może się wyświetlać jeśli kabel USB jest uszkodzony.
Zobacz, czy jakaś szpilka styku w gnieździe karty w aparacie nie zgięła się. To, niestety, zdarza się w gniazdach CF. Mnie przydarzyło się, na szczęście, tylko w tanim czytniku kart, który w dodatku bez problemu rozebrałem i wyprostowałem pogięte szpilki. Jeśli pogięły się szpilki w aparacie, to może być problem.
Oczywiście możliwa jest też awaria karty jako takiej. Najprościej dojść do tego drogą eliminacji - kartę spróbować odczytać poprzez czytnik kart, a do aparatu włożyć inną kartę.
No i co było powodem tego wszystkiego? Sam jestem ciekaw. Co do wygięcia pinów w czytnikach CF, owszem, zdarza się, sam koledze prostowałem w D300-ce igłą ze strzykawki...
Hej,
mam dokładnie taki sam problem! Czy udało Ci się coś z tym zrobić bez oddawania aparatu do serwisu? Na pewno to nie sprawa karty pamięci (sprawdzałem na dwóch). Ja dodam jeszcze, że mogę np zmienić niektóre ustawienia (przysłonę, czas otwarcia migawki) ale niektórych nie (czułość, balans bieli).
siwyyy77
25-06-2013, 18:54
Na razie nic nie robiłem byłem w szpitalu na planowanym zabiegu, może w tygodniu podjadę do serwisu na Czapskich
siwyyy77
03-07-2013, 13:14
Oddałem do serwisu na Czapskich, dziś odebrałem... Niestety nie naprawili :-( prawdopodobnie padła płyta główna ale Oni nie posiadają na stanie i nie są pewni czy to tylko to.
Zalecali serwis Nikona, co też chyba uczynię.
Oddałem do serwisu na Czapskich, dziś odebrałem... Niestety nie naprawili :-( prawdopodobnie padła płyta główna ale Oni nie posiadają na stanie i nie są pewni czy to tylko to.
Zalecali serwis Nikona, co też chyba uczynię.
Prawdopodobnie?? Czyli nie dali nawet wydruku co jest grane??
siwyyy77
02-08-2013, 12:02
Odesłałem do serwisu nikona, do wymiany płyta gł. i sekcja zasilania, dodatkowo gumy więc kosztorys z robotą wyszedł prawie 2000zł...
Aparat więc poszedł na serwis aukcyjny ;) a akcesoria na giełde.
Odesłałem do serwisu nikona, do wymiany płyta gł. i sekcja zasilania, dodatkowo gumy więc kosztorys z robotą wyszedł prawie 2000zł...
Aparat więc poszedł na serwis aukcyjny ;) a akcesoria na giełde.
Więc czarny scenariusz. Szkoda, że naprawa jest praktycznie nieopłacalna.