PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia na imprezach - jak uzyskać taki efekt?

robber
08-06-2013, 23:30
Od pewnego czasu intryguje mnie, jak uzyskać taki efekt jak na zdjęciu poniżej. Widziałem jak gość foci, więc tyle co mogę powiedzieć: DSLR-A200, czas 1/2, przysłona f/5.6, ogniskowa 18 mm (niestety nie wiem jaki obiektyw) plus lampa skierowana do sufitu, trzymana w ręce i manualnie wyzwalana (jedną ręką klika spust migawki, drugą wyzwala błysk i liczy, że trafi w tym samym momencie ;) To co mi się podoba to bardzo dobre oświetlenie ludzi na 1. planie i fakt, że dzięki takiemu oświetleniu praktycznie wszyscy wychodzą korzystnie na tych zdjęciach (oczywiście nie mówię o przypadkowych osobach na 2. planie). Tak naprawdę to jedyną kwestią jaka pozostaje do ustalenia to jaką ma ustawioną moc lampy, z której strony błyska względem imprezowiczów oraz co robi w photoshopie ;) Jakieś pomysły?
https://public.blu.livefilestore.com/y2pAD-hr88Xsbnjs46m91bisn0T_1ffsefyMKEEu9mdErPgo6k_c1RVX 8GloVqketlaMJHIcQHoLBuAx1UH5lYzlg/DSC05698.jpg

GonzoG
09-06-2013, 02:40
Nie trzeba trzymać lampy w rękach, może być zapięta do aparatu. Jak odpowiednio dobierze się parametry ekspozycji i korektę błysku, to taki efekt wyjdzie.
A jak już nie chce się jej mieć podpiętej do aparatu, to zawsze można wykorzystać kabel TTL, albo wyzwalacz radiowy.

Jak wyzwalać ręcznie, lub wyzwalaczem bez TTL, to dobór mocy robi się następująco - robisz kilka zdjęć próbnych z różnymi ustawieniami mocy lampy i sprawdzasz które wyszło najlepiej i tego później używasz.

Co do obróbki - po tym zdjęciu widać, że była bardzo silna. A co było robione - to zależy od tego jak to zdjęcie wyglądało przed obróbką.
Ogólnie, to dobór odpowiedniej ekspozycji, przyciemnienie lub rozjaśnienie światłe, przyciemnienie/rozjaśnienie cieni. Możne też pobawić się pędzlem i robić korekty tylko na fragmentach zdjęcia.

varjo
10-06-2013, 10:13
lampa skierowana do sufitu, trzymana w ręce i manualnie wyzwalana (jedną ręką klika spust migawki, drugą wyzwala błysk i liczy, że trafi w tym samym momencie

Dawno się tak nie uśmiałem :D Po to ludzkość wymyśliła gorącą stopkę, złącza PC, wyzwalacze radiowe, fotocele i CLS, żeby takich rzeczy nie robić.

Ja bym podszedł do tematu następująco:
- czas otwarcia migawki: jeśli zdjęcie ma być lekko poruszone, może być i 1/2s, jeśli zależy mi na maksymalnej ostrości - czas odpowiedni dla ogniskowej / dynamiki sceny
- przysłona na poziomie 2.8 (bo po co w takim zdjęciu większa głębia ostrości)
- ISO takie, aby razem z czasem i przysłoną osiągnąć ekspozycję na poziomie -1 / -1,5 EV
- lampa w trybie TTL z aparatu, ewentualnie z ręki / statywu przez CLS, w razie potrzeby korekta mocy błysku.

Tyle w temacie.

P.S. To zdjęcie jest strasznie zmasakrowane. Na pewno nie nazwałbym go dobrym.

sokolnik
10-06-2013, 23:25
trzeba było podejść do gościa i zapytać Jak on to robi :) Ale wątpię by powiedział. Zobacz sobie mój wątek. Masz tam wszystko wytłumaczone a nawet więcej.

Damian.P
11-06-2013, 22:00
możesz spróbować (względnie)długiego czasu naświetlania z synchronizacją lampy na drugą kurtyne lub na 1sza i po błysku lampy poruszyć lekko aparatem

pogoski
14-06-2013, 12:27
Wszystko już praktycznie zostało powiedziane.
Czas niekrótszy niż 1/8
Przysłona nie większa niż 3,5 (ale trzeba uważać na to jak staje kilka osób, bo część może być już poza ostrością, więc wtedy należy zwiększyć przysłonę, co jednak będzie skutkować gorszym efektem).
Czułość to zależy, ale bez przesady. Moim zdaniem max to 800, choć ja preferują mniejszą.

Lampa oczywiście na stopce i to ustawiona na TTL. Korygujesz moc poprzez dodawanie lub odejmowanie kolejnych ułamków (i to jest zabawa, bo wpada Ci przed obiektyw gość w białej/żółtej koszulce, to szybko musisz podbić, a potem laska w czarnej sukience z czarnymi włosami i szybko musisz zmniejszać ekspozycję).

No i jeszcze jedna ważna rzecz - zależy od czego odbijasz światło, czyli co masz za plecami, co nad głową i jakiego koloru ściany. Są kluby z czerwonymi ścianami, drewnianymi wstawkami, to dobrze ustawić balans bieli wręcz na 2500K, a i to czasami nie wystarcza i wtedy jeszcze w Lightroomie jeszcze by trzeba ochłodzić. No i doszliśmy do obróbki. Dla mnie najważniejszy jest ten balans bieli. Jak widać białka oczu lub zęby, dobrze użyć pipetki i od tego zacząć ustawianie balansu bieli. Potem jeszcze można skorygować to temperatura i tintą. Trochę ostrości, trochę kontrastu, czasami jasność w tle można wyciągnąć. I tyle. Kolejne modyfikacje to dla mnie już zbyt daleko idąca ingerencja w rzeczywistość.

robber
27-06-2013, 17:02
Dzięki wielkie za wskazówki ;) Postaram się przy najbliższej możliwej okazji skorzystać z waszych rad i podzielić się efektami ;)