PDA

Zobacz pełną wersję : Kofeina

jacekhc666
08-06-2013, 09:20
Co powiecie na kawę?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img577.imageshack.us/img577/9154/kawafoto56.jpg)

zako
08-06-2013, 10:06
W takich zdjęciach koniecznie trzeba "wystrugać" jakiś napis/ornament na piance, żeby szał był ;]

jacekhc666
08-06-2013, 10:18
Czyli szału nie ma :(

Leon343
14-08-2013, 22:41
Podobno najlepszą piankę na kawę robi się ze środków do mycia naczyń. Wychodzi bardziej naturalnie. Serio.

sailor
15-08-2013, 00:10
Podobno najlepszą piankę na kawę robi się ze środków do mycia naczyń. Wychodzi bardziej naturalnie. Serio.

smacznego. ohydne oszustwa polegajace na lakierowaniu kurczaka lakierem do podlog czy robienie piany z ludwika zeby byla ladniejsza na kawie na szczescie naleza juz do przeszlosci i rzadko kiedy komus wpadaja pomysly ich wykorzystania

darek6902
15-08-2013, 01:29
smacznego. ohydne oszustwa polegajace na lakierowaniu kurczaka lakierem do podlog czy robienie piany z ludwika zeby byla ladniejsza na kawie na szczescie naleza juz do przeszlosci i rzadko kiedy komus wpadaja pomysly ich wykorzystania

Niekonieczne.. jeśli produkty spożywcze mają być fotografowane a nie jedzone stosuje się różne sztuczki. Zdjęcia wyglądają tak, że aż "ślinka cieknie" choć do jedzenia / picia rzadko kiedy toto się nadaje. :D

sailor
15-08-2013, 09:57
Niekonieczne.. jeśli produkty spożywcze mają być fotografowane a nie jedzone stosuje się różne sztuczki. Zdjęcia wyglądają tak, że aż "ślinka cieknie" choć do jedzenia / picia rzadko kiedy toto się nadaje. :D

jednak koniecznie. na calym swiecie fotografowie odchodza od sztuczek. i zapewniam cie ze da sie zrobic zdjecia takie ze mach ochote biec do lodowki bez uzycia plastiku.
problem polega na tym ze prawdziwa zywnosc fotografuje sie trudniej i ma sie mniej czasu bo idealnei wyglda bardzo krotko. dlatego tez nalezy po prostu umiec robic zdjecia :) w sensie masz do sfotografowania steka to robisz 3-4 foty i pozamiatane a nie trzaskac 300 zdjec zeby potem moze cos wybrac i w postprocessingu pracowac nad tym by jakos wygladalo

Leon343
15-08-2013, 15:06
Zamawiającego interesuje efekt końcowy. To fotograf decyduje, którą drogą chce iść.

Co do zdjęcia, nasunęło mi się, że uszko jest ułożone nienaturalnie w górę. Kawę ma się ochotę chwycić i wypić. Ups, gdzie uszko.
Wiem, pasowało ci do kadru :)

sailor
15-08-2013, 17:49
Zamawiającego interesuje efekt końcowy. To fotograf decyduje, którą drogą chce iść.

widze ze doskonale wiesz jak to wyglada. z ciekawosci - ile wykonales w zycziu komercyjnych sesji zywnosci? mozna gdzies zobaczyc efekty twojej pracy? dla jakich marek pracowales?
bo zakladam ze skoro upierasz sie ze jest tak a nie inaczej to piszesz to z wlasnego doswiadczenia?

Leon343
15-08-2013, 22:07
Sailor, oglądałem, masz fajne zdjęcia, to po co się spinasz? Luzik :)

sailor
16-08-2013, 17:37
Sailor, oglądałem, masz fajne zdjęcia, to po co się spinasz? Luzik :)

ja sie nie spinam - pytam jedynie czy pleciesz trzy po trzy czy piszesz cos z wlasnego doswiadczenia.

Leon343
16-08-2013, 18:11
Piotrek, to post o kawie, kolegi jacekhc666. Odpisz koledze, podziel się z nami swoją wiedzą. Każdy będzie zadowolony.

sailor
17-08-2013, 18:56
Piotrek

Piotr, jesli juz po imieniu. wodki jeszcze razem nie pilismy :)

to post o kawie, kolegi jacekhc666. Odpisz koledze, podziel się z nami swoją wiedzą. Każdy będzie zadowolony.
alez odpisalem bardoz konkretnie co bardzo niekonkretnie zanegowales wiec pytam o podstawy tej negacji.
imho tym co napisales kilkukrotnie wprowadza czytajacych w blad - dlatego tez chcialbym bys wytlumaczyl podstawy tych twierdzen - czy sa to rzeczy z doswiadczenia czy tez wyssane z palca i ogladania tv

SerU
18-08-2013, 00:21
Z całym szacunkiem sailor, ale nie rozumiem trochę Twojej postawy. Ilość nagród, agencji dla jakich się pracowało i cała reszta nie uprawniają raczej do wypowiadania się w imieniu wszystkich fotografów.
W necie aż roi się od poradników pisanych lub prezentowanych w formie video przez doświadczonych fotografów, jakich tricków używać, aby uzyskać lepsze efekty w fotografii obiektów, produktów, czy jedzenia. Sztuczne lody z ziemniaków, plastikowe kostki lodu, zasalanie wody, aby unosiły się na niej przedmioty, które z reguły w niej toną i dziesiątki (jak nie setki) innych trików, które w dalszym ciągu są przez nich praktykowane. To, że Ty ich nie używasz-chwała Ci za to, ale takie generalizowanie nie jest raczej na miejscu.

Widziałeś filmik, jak wygląda sesja foto jedzenia dla McDonalds? Z realizmem nie ma to wiele wspólnego (opalarka używana do topienia sera, ketchup ze strzykawki i zabawa photoshopem na całego aby złożyć 1 zdjęcie hamburgera z kilku osobnych ujęć), więc proszę Cię, ale nie genarlizuj i nie wypowiadaj się w imieniu wielu profesjonalistów, którzy z takich trików korzystają i to na "oficjalu".

plan3s
18-08-2013, 00:29
jednak koniecznie. na calym swiecie fotografowie odchodza od sztuczek. i zapewniam cie ze da sie zrobic zdjecia takie ze mach ochote biec do lodowki bez uzycia plastiku.
problem polega na tym ze prawdziwa zywnosc fotografuje sie trudniej i ma sie mniej czasu bo idealnei wyglda bardzo krotko. dlatego tez nalezy po prostu umiec robic zdjecia :) w sensie masz do sfotografowania steka to robisz 3-4 foty i pozamiatane a nie trzaskac 300 zdjec zeby potem moze cos wybrac i w postprocessingu pracowac nad tym by jakos wygladalo

A skąd wiesz że się odchodzi? I niby po co mieli by to robić

sailor
18-08-2013, 13:11
W necie aż roi się od poradników pisanych lub prezentowanych w formie video przez doświadczonych fotografów, jakich tricków używać, aby uzyskać lepsze efekty w fotografii obiektów, produktów, czy jedzenia

poradnikow od doswiadczonych komercyjnych fotorgafow jest jak na lekarstwo i raczej nie stosuja trickow typu plyn do mycia naczyn zamiast cremy w kawie. wiele razy probowalem znalezc jakies porady gdy cos nie wychodzilo ... zapewniam cie ze mozna by na palcach reki policzyc ile razy sie udalo.

Sztuczne lody z ziemniaków, plastikowe kostki lodu, zasalanie wody, aby unosiły się na niej przedmioty, które z reguły w niej toną i dziesiątki (jak nie setki) innych trików, które w dalszym ciągu są przez nich praktykowane.

w wiekszosci przypadkow to sa tricki z lat 70tych i 80tych ktore przestaly byc wykorzystywane w komercyjnej fotografii ze wzgledu a) na mozliwosci photoshopa b) ich sztucznosc.
sztuczne lody wygladaja ochydnie i nawet dziecko pozna ze sa sztuczne. jesli juz to stosuje sie renderingi, sa czesto tansze niz fotografia, akrylowe kostki lodu do wypelnienia czasem sie stosuje .. rzadko bo nie sa tak przezroczyste jak zwykly lod, inaczej rozpraszaja swiatlo, a przede wszystkim sa innego ksztaltu niz kostki z kostkarek. nie ma sensu potem dlubac w PS. w sumei teraz chyba powinienem wkleic przyklady . zeby udowodnic ze nie jestem wielbladem..ale jakos mi sie nie chce.

To, że Ty ich nie używasz-chwała Ci za to, ale takie generalizowanie nie jest raczej na miejscu.

to nie jest generalizowanie - zaden producent nie pozwoli ci na to zebys uzyl plastikowych zamiennikow zamiast jego produktow. za duzo ma do stracenia.

Widziałeś filmik, jak wygląda sesja foto jedzenia dla McDonalds? Z realizmem nie ma to wiele wspólnego (opalarka używana do topienia sera, ketchup ze strzykawki i zabawa photoshopem na całego aby złożyć 1 zdjęcie hamburgera z kilku osobnych ujęć)

a zdajesz sobie sprawe ze byl to olbrzymi przerost formy nad trescia zrealizowany dla potrzeb viralu? :)
jesli tak by bylo naprawde McDonald's zbankrutowalby na fotografach i grafikach
nie wierz w kazdy film puszczany na youtubie :) rownie dobrze mozesz opowiadac o niedzwiedziu pioracym w pralce samsunga - poszukaj jesli nie znasz - tak samo realne :)

poza tym ja nigdzie nie napisalem ze fotografowana zywnosc nie wymaga trickow bo musialbym krzyzowac palce do konca zycia :P nikt nie fotografuje nalozonej chochla brei by zrobic z tego steka. napisalem ze unika sie i odchodzi od stosowania sztucznych zamiennikow. keczup wstrzykiwany strzykawka, ukladanie penseta "przypadkowych" okruszkow od ciasta czy ukladanie oczek na rosole to nie sa zabiegi ingerujace w jakosc i prawdziwosc produktu.
ale malowanie kurczaka lakierem czy uzywanie oleju silnikowego zamiast syropu klonowego to juz rzeczy ktorych sie po prostu nie robi. w glownej mierze ze wzgledu na wymog klienta ktory z reguly jest na takiej sesji wiec dopuszcza oszustwo (w koncu nic tak pieknie nie klamie jak fotografia) ale w granicach jego produktow.
mysle ze wystarczy bo i tak juz naopowiadalem za duzo.

A skąd wiesz że się odchodzi? I niby po co mieli by to robić
napisalem powyzej - w glownej mierze z powodu wymagan klienta by to jego produkt byl na zdjeciach a nie plastikowe zabawki

SerU
18-08-2013, 23:33
Sailor proszę Cię :) Sztuczki przestano wykorzystywać, bo jest photoshop? Nawet jeśli niektórzy (a niech będzie po Twojemu: większość) już o nich zapomnieli, to nadal jest to "naginanie" rzeczywistości. Z tego, co piszesz, to tak naprawdę nie trzeba umieć robić fot, tylko obsługiwać photoshopa. Kupy się to nie trzyma.
Ale żeby zrobić prosty test: Idź do KFC, Burger Kinga albo McPlastika, kup dowolną bułę z kotletem i zrób jej zdjęcie po wyjęciu z papierowego worka. Założę się, że nie uzyskasz nawet zbliżonego efektu do tego, jaki możesz zobaczyć na plakatach w tych restauracjach. Sorry - nie przekonasz mnie :)

A pianka na fotkach np. mleka też pochodzi z płynu do mycia naczyń... tak to już niestety jest. Sam widziałem na własne oczy w pewnym angielskim studio, jak to się robi (i to w zeszłym roku, a nie w latach 80-tych). Chcecie przepis? :)

Branford
19-08-2013, 00:09
Wracając do meritum czyli do zdjęcia: obawiam się, że prawdziwy smakosz przejdzie obok tej kawy obojętnie. Odpowiednio spienione mleko za pomocą dyszy i pary powinno mieć ściślejszą strukturę i nie bąblić się tak. Sorry ale ta kawa kojarzy się ze spienioną mechanicznie "rozpuszczalną".

sailor
19-08-2013, 12:30
Z tego, co piszesz, to tak naprawdę nie trzeba umieć robić fot, tylko obsługiwać photoshopa. Kupy się to nie trzyma.
neistety w wielu przypadkach tak jest.

Ale żeby zrobić prosty test: Idź do KFC, Burger Kinga albo McPlastika, kup dowolną bułę z kotletem i zrób jej zdjęcie po wyjęciu z papierowego worka. Założę się, że nie uzyskasz nawet zbliżonego efektu do tego, jaki możesz zobaczyć na plakatach w tych restauracjach. Sorry - nie przekonasz mnie :)

a) nie czytasz dokladnie teo co pisalem. nigdzienie napisalem ze nie stosuje sie sztuczek tylkoz e robi sie je w granicach produktu Klienta
b) jaka jest stawka w tym zakladzie bo moge ci udowodnic ze sie da. :)

A pianka na fotkach np. mleka też pochodzi z płynu do mycia naczyń... tak to już niestety jest. Sam widziałem na własne oczy w pewnym angielskim studio, jak to się robi (i to w zeszłym roku, a nie w latach 80-tych). Chcecie przepis? :)

nie wiem z jakimi klientami pracujesz. byc moze w twoim swiecie tak sie pracuje. Klienci z ktorymi ja pracuje i zktorymi sie spotkalem maja widac inne wymagania jakosciowe

sailor
19-08-2013, 15:08
kup dowolną bułę z kotletem i zrób jej zdjęcie po wyjęciu z papierowego worka. Założę się, że nie uzyskasz nawet zbliżonego efektu do tego, jaki możesz zobaczyć na plakatach w tych restauracjach. Sorry - nie przekonasz mnie :)
przez najblizsze 10 dni jestem zawalony sesjami ale jak sie ogarne to podejme wyzwanie :)
zakladam - mozliwosc korzystania tylko i wylacznie z produktu dostepnego w wybranym fastfoodzie oraz to ze po zrobieniiu zdjecia bedzie nadal nadawal sie do zjedzenia. Jesli zdjecie wynikowe bedzie chocby zblizone do efektu reklamowego oczekuje butelki 20letniego jamajskiego lub dominikanskiego rumu. moze byc?

SerU
20-08-2013, 23:33
Sorki sailor za późną odpowiedź :)

Nie wiem tylko, jak miałbym stwierdzić, że fotka "buły" przez Ciebie zrobiona nie jest w 90% wynikiem pracy w photoshopie, bo przecież o to nam się tu między innymi rozchodziło: sztuczki "live" kontra PS, bo jakby tego nie oceniać, to i jedno i drugie jest nabijaniem odbiorców w butelkę. Na początku stwiedziłeś:

dlatego tez nalezy po prostu umiec robic zdjecia w sensie masz do sfotografowania steka to robisz 3-4 foty i pozamiatane a nie trzaskac 300 zdjec zeby potem moze cos wybrac i w postprocessingu pracowac nad tym by jakos wygladalo

Ot...i cały problem :) Stek prosto z patelni, to zupełnie inna bajka w porównaniu z bułą z fastfooda.

jacekhc666
21-08-2013, 16:44
Piękny off topic :D

sailor
22-08-2013, 14:16
Nie wiem tylko, jak miałbym stwierdzić, że fotka "buły" przez Ciebie zrobiona nie jest w 90% wynikiem pracy w photoshopie
mozesz podjechac obejrzec nefa - nie wiedze problemu

bo przecież o to nam się tu między innymi rozchodziło: sztuczki "live" kontra PS, bo jakby tego nie oceniać, to i jedno i drugie jest nabijaniem odbiorców w butelkę.

nie wiem czy wiesz ale cala fotografie jest nabijaniem odbiorcow w butelke :) - dobor odpowiedniego obiektywu, iso, kadru, sposob obrobki negatywu, papier do wydruku - wszystko. Kwestia tego by umiec zachowac w tym umiar. Aktulanie jestem w trakcie fotografowania menu dla jednej z restauracji - nawe tnie chcialbym znac odpowiedzi na propozycje/probe wykorzystania plastikowych zamiennikow zamiast produktow Klienta. bez watpienia wiecej zdjec juz bym dla niech nie zrobil

Na początku stwiedziłeś:

dlatego tez nalezy po prostu umiec robic zdjecia w sensie masz do sfotografowania steka to robisz 3-4 foty i pozamiatane a nie trzaskac 300 zdjec zeby potem moze cos wybrac i w postprocessingu pracowac nad tym by jakos wygladalo

Ot...i cały problem :) Stek prosto z patelni, to zupełnie inna bajka w porównaniu z bułą z fastfooda.

ale jaki problem? bo nie rozumiem - przeciez ja nie pisalem ze bulki z mc donaldsa trzeba fotografowac po noszeniu ich dwie godiny w torbie podczas podrozy zatloczonym metrem. wiadomo ze do zdjec bula jest robiona na swiezo. natomiast zapewniam cie ze zawartosc tej buli w niczym sie nie rozni od tego co dostajesz kupujac - rozni sie ulozenie ekspozycja oswietlenie - zawartosc jest ta sama. gdyby bylo inaczej zbankrutowaliby na procesach.

jacekhc666
22-08-2013, 17:14
Ja wrzucam zdjęcie z kawą a tu dyskusja o używaniu plastiku w fotografii produktowej ? ..moderacja na wakacjach :)

Leon343
22-08-2013, 17:48
To taka luźna rozmowa o hamburgerach przy kawie. :)

rlat
19-09-2013, 08:24
I całkiem ciekawa, mam nadzieję, że Sailor zaprezentuje na forum zdjęcia buły, wątek dodaję do obserwowanych.

sailor
23-09-2013, 15:55
I całkiem ciekawa, mam nadzieję, że Sailor zaprezentuje na forum zdjęcia buły, wątek dodaję do obserwowanych.
cholera ..zupelnie mi z glowy wylecialo... dobrze ze mi przypomniales ... slowo sie rzeklo wiec postaram sie na dniach cos wrzucic .. tylko troche rozciagne dobe

rlat
24-09-2013, 15:03
Taaa, jakiś mały wehikuł czasu by się przydał ;-)

sailor
16-11-2013, 16:28
Taaa, jakiś mały wehikuł czasu by się przydał ;-)

dzieki za upominanie i mobilizacje:
http://www.forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=239388