Zobacz pełną wersję : Jaki rozmiar odbitek i w czym je trzymać
Witam
Po przeczytaniu paru artykułów o ważności kompozycji i przemyśleniu paru kwestii postanowiłem przestać pałować się sprzętem, wyciągnąć max z tego co mam, trochę więcej focić , eksperymentować i zacząć cieszyć się zdjęciami, szczególnie tymi najbardziej udanymi.
Ogromną większość zdjęć mam tylko na dysku, nie powiem, czasem do nich sięgam ale chciałbym zacząć drukować te bardziej udane. Chciałbym tylko prosić o opinie jaki format zdjęć jest dla Was najbardziej odpowiedni, nie za mały nie za duży, może 13x18, może ciut większy oraz jak te zdjęcia najlepiej przechowywać. Widziałem że są takie fajne pudełka na zdjecia, w albumy nie chcę się pchać. Wolę chyba oglądać zdjęcia biorąc je do ręki. Bardzo proszę o podzielenie sie doświadczeniem. Z góry dzięki.
fajnie sie czyta, jak ktos chce przenosic zdjecia na papier... super. opcji jest teraz mnostwo, materialow i formatow rowniez. Jesli to ma byc z matrycy 2:3 to jest format 127x190.5mm. Wchodzi cala klatka. Wiekszy - 152x228mm ale to juz bardziej pod zdjecia okolicznosciowe. Do wiekszych ilosci 102x152mm... Ceny nie sa wysokie. Czym wiecej robisz tym nizsza cena... robic zdjecia na papier... ile sie da. bo dysk robi pstryk i nima nic.
Tomek Konopka
07-06-2013, 11:19
Idealnym formatu do oglądania czy albumu to 15x23 taki stosuje czesto też 20x30 cm
Dzieki, mam zrobiony backup na dysku zewnętrznym więc się nie obawiam o utratę. Chciałem też wybrać już określony format żeby popracować nad wybranymi zdjęciami i je od razu przykadrować pod wydruk, nie chcę potem przycinać po raz kolejny. Może zrobię przykładowe wydruki w różnych rozmiarach i zadecyduję. aha zdjęcia z d40
nie ma znaczenia z jakiego aparatu. z dobrego laba beda dobre. ze slabego nawet z hasselblada beda nedzne.
Dzieki, mam zrobiony backup na dysku zewnętrznym więc się nie obawiam o utratę.
A dysk masz pewnie w tym samym domu/mieszkaniu na tym samym stole ;-)
Dysk leży odpięty i nieużywany w szafce. pozostała kwestia przechowywania, chyba zdecyduję się na pudełka tekturowe. kumpel ma tak część zdjęć ze ślubu i nawet się to broni.
pudelka to bardzo fajna forma przechowywania odbitek. Duzo mieszcza i jak sie dobrze wymiesza, to nigdy nie wiesz co bedzie nastepne... sama radosc ;)
Ja robię tak:
- fotki z wakacji 10x15cm + te najlepsze 20x30cm
- jakieś ważniejsze wydarzenia (gdzie jest zazwyczaj mniej zdjęć) 15x21cm
Lubię albumy tradycyjne, bo mogę sobie wkleić do nich zdjęcia tak jak chcę. Odbitki zazwyczaj robię na papierach Kodak Endura - glos albo silk. Podobno metalik też jest ciekawy, ale jeszcze nie próbowałem.
Mosquito
08-06-2013, 13:51
nie ma znaczenia z jakiego aparatu. z dobrego laba beda dobre. ze slabego nawet z hasselblada beda nedzne.
Czy możesz polecić laby na naszym (a może i nie tylko) rynku, gdzie warto zamówić odbitki/powiększenia? Niezależnie od ceny.
Mam w sumie w Krakowie miejsce, które lubię ale zastanawiam się czy w sieci nie ma lepszych miejsc.
Poszukaj w postach kolegi czornego. on kalibruje sporo labow i ma rozeznanie. warto oddawac tam, gdzie laboludek wie co robi i wie jak pomoc a nie tam gdzie siedzi siksa ktora nie ma pojecia o niczym poza puszczeniem w proces.
wiekszosc dobrych labow oferuje zdjecia przez internet. prosta sprawa a wieksza gwarancja satysfakcji z tego co sie otrzyma.