PDA

Zobacz pełną wersję : Tokina 10-17 Nikkor 10,5 fisheye

adrianek32
06-06-2013, 23:50
mial ktos oba szkla? coprawda mam samyanga fisheye ale chcialem sprobowac pofocic innym i w sumie bylem zdecydowany na nikkora bo ludzie chwala testow na optycznych nie ma sa za to testy na photozone i tokiny i nikkora, nieco lepiej wypada nikkor mniej aberruje jest jasniejszy i chyba ma toche lepsza rozdzielczosc, czytalem porownania za duzo ich nie ma ale dalo sie odczuc ze tokina przy 10mm jest slaba chociaz wlasnie w tescie na photozone tak zle procz aberracji na 10mm nie wypada, plusem tokiny jest to ze mozna zmieniac ogniskowa kusza mnie oba ale 3 fisheye to troche za duzo :) moze sie ktos wypowie

Borat1979
06-06-2013, 23:58
Skoro masz samyanga to zakup nikkkora o prawie identycznej ogniskowej jest kompletnie bezsensowny.

Tokinę kiedyś pożyczałem od kumpla z pracy. Bardzo fajne szkiełko, oferuje bardzo dobrą jakość obrazu, jest solidnie wykonane, małe, lekkie. Zdecydowanie sensowniejszy wybór niż nikkor. To chyba jedyny zmiennoogniskowy fish dostępny na rynku.

adrianek32
07-06-2013, 01:04
Borat zdaje sobie z tego sprawe zawsze samyanga moge odsprzedac bo kupilem okazyjnie uzywke wersje AE, a Tokina na 10mm nie mydli mocno?

Borat1979
07-06-2013, 02:07
Borat zdaje sobie z tego sprawe zawsze samyanga moge odsprzedac bo kupilem okazyjnie uzywke wersje AE
Sprzedasz go za 800 zł, kupisz nikkora za 2500 zł i będziesz miał praktycznie to samo minus 1700 zł w portfelu. Gratuluje pomysłu :)

a Tokina na 10mm nie mydli mocno?
Przy 10mm trzeba trochę przymknąć.

Jeżeli masz już fisha, który jest ok to wydanie ponad 2,5 tyś zł na zakup kolejnego nie ma kompletnie sensu. Te 2 tysiące można wydać na jakiegoś porządnego szerokokątnego zooma czy jasny teleobiektyw.