Zobacz pełną wersję : Wejście smoka
Zauważyłem, że tokina robi prawdziwe wejście smoka powracając na polski rynek. Ceny za pancerne dobre optycznie i szybkie szkła zrobiły się bardzo atrakcyjne. Tokina 16-28 poszła 1200zł w dół. Tokina 11-16 II kosztuje mniej niż wersja I. Dzieje się coś pozytywnego dla konsumenta. Ja już wypłaciłem 2600 na szeroki kąt :)
Nic tylko dziękować firmie Delta Kraków. :)
EDIT: http://www.tokinalens.pl/ coming soon
Cena 12-24 f/4 II za granicą to około 450 dolarów. Jakby u nas rzucili poniżej 1800-2000zł to byłby hicior.
Z tego co widzę jeden sklep z mocowaniem canona oferuje za 1800. Myślę, że jak szkła trafią do wszystkich sklepów to ceny się ustabilizują na 1 poziomie i będzie właśnie 1800-2000. Wszystko jest na bardzo podobnym poziomie jak w USA co jest zjawiskiem zaskakującym. Dodatkowo dostajemy szkła jakich brakowało np budrzetowe 17-35 f4 za 2100zł
Mam nadzieję, że to nie jest jakaś tymczasowa obniżka, bo rozważałem Tokinę 16-28 jako opcję na moje pierwsze UWA, ale mobilizacja środków jeszcze trochę potrwa ;) Fear, opisz proszę wrażenia z użytkowania, jak już dostaniesz ją w swoje ręce, na forum jest bardzo mało sampli.