Zobacz pełną wersję : Pomoc z wyborem obiektywu
werintomasz
06-06-2013, 19:17
Witam.
Zabawę z fotografia zacząłem 2 miesiące temu. Kupiłem Nikon'a D3200. Czytam i czytam i w głowie mi się już miesza. Niby już coś wiem, a zaraz post który wszystko wywraca do góry nogami i nie wiem nic :)
D3200 ma matryce DX. Mam dylemat z wyborem obiektywu pomiędzy:
Nikon AF-S 35 mm f/1,8 G DX Nikkor a Nikon AF-S 50mm f/1,4 G Nikkor .
Czytałem tematy o nich, wiem co który potrafi. Chciałem zapytac czy oba podejdą do mojej puszki. Nie ma ona silnika AF, wiec obiektyw powinien go mieć. Na co jeszcze muszę zwrócić uwagę ?
Jeszcze jedno.
niearto sprzedawac 35, swietnie sie tez sprawdzi w przyszlosci na fx
To wyciagnałem z tematu Nikkor 35mm f/1.8 zamienić na 50mm f1.4.
Może mnie ktoś oświecic ? Przecież to jest stałka pod DX a nie FX. Czy ja czegoś nie rozumiem :confused:
Z góry dziękuje za pomoc.
Druga część pytania ciebie nie dotyczy a na pierwszą powiem 35mm. Jeśli mowa tylko o tych dwóch.
Art Erie
06-06-2013, 20:02
[...]Może mnie ktoś oświecic ? Przecież to jest stałka pod DX a nie FX. Czy ja czegoś nie rozumiem :confused:[...]
To obiektyw DX-owy, ale maksymalnie otwarty pokrywa kadr FX z mała, łatwą do usunięcia winetą; czyli taki myk.
35mm jest bardziej uniwersalne. 50mm na matrycy DX będzie sprawdzać się głównie do portretu w plenerze.
Wszystkie obiektywy nikona z literką "G" podejdą do twojego D3200
Baaaaardzo uważaj i sprawdź działanie AF Twojej puszki z nikkorem 50/1.4 G. Ale szkło świetne, mimo swoich wad, o których wiele już zostało napisane.
Na początek wybrałbym w twoim przypadku 35/1.8 lepiej się sprawdzi z DX ze względu na bardziej uniwersalną ogniskową dla DX właśnie, to taki standard będzie.
Oba które wymieniłeś mają silniki więc będą działały z twoim aparatem.
A jaki obiektyw moglibyście polecić zamiast Nikkora 35mm f/1.8 coś z Sigmy a może Tamron lub inny o podobnej charakterystyce?
adriansocho
13-06-2013, 00:40
Dla ogniskowej 35 mm Sigma postanowiła konkurować z Nikonem na polu lepszego światła, i ma dwa obiektywy starszy 30/1.4 oraz nowszy 35/1.4. Oba są znacznie droższe od 35/1.8, niebawem wejdzie do sprzedaży 18-35/1.8 ale też nie w klasie cenowej 35/1.8... Tamron się słabo bawi w takie krótkie stałki.
@up
sigma 30 1.4 jest droższa ale na pewno warta rozważenia ze względu na:
- lepsze światło
- jakby nie było 5mm różnicy to jest już troszkę ;)
Pozdro,
BNG
(...)i ma dwa obiektywy starszy 30/1.4 oraz nowszy 35/1.4. Oba są znacznie droższe od 35/1.8(...)
Nie ma starszego 30mm i nowszego 35mm.
Zarówno starsza (http://www.optyczne.pl/index.html?producent=73&obiektyw=6&typ=0&moc=0), jak i ta nowa (http://www.optyczne.pl/index.html?producent=73&obiektyw=1105&typ=0&moc=0) "A" to obiektyw o ogniskowej 30mm.
Ta 35mm to zupełnie nowy obiektyw do pełnej klatki - Sigma "A" 35/1.4 DG (http://www.optyczne.pl/index.html?producent=73&obiektyw=1082&typ=0&moc=0)
Nie ma absolutnie sensu polecać czegokolwiek innego od 35 f/1.8, chyba, że autor dysponuje już jakąś większą kasą, ale nawet w takim przypadku poprostu dokupiłbym do 35tki 85 i tyle. Jeśli chodzi o ogniskową 50mm, jak dla mnie jest trochę nieporęczna. Poza tym, prędzej kupiłbym 1.8 niż 1.4, bo z 1.4 bywają kłopoty.
Jeśli już 50 to może http://allegro.pl/listing/listing.php?string=Sigma+50+mm+f%2F1.4+EX+DG+HSM , ale jak widać jest droga (droższa niż kiedy wyszła, co śmieszniejsze)
A jak lubisz dźwigać ciężary i potrzebujesz uniwersalności (nic z tego nie napisałeś), to masz jeszcze przecenioną ostatnio S17-50 f/2.8.
Przyłączę się do głosujących za N35/1.8 - to świetny obiektyw na DX. Mam oba i z puszką DX "pięćdziesiątka" jest taka właśnie nijaka - do fotografii "reporterskiej" za wąska, do portretów za szeroka. "Trzydzieskapiątka" jest świetna na DX (i do tego dużo tańsza niż N50/1.4).
Co do pytania o użycie N35/1.8 na FX, to są tacy, którzy używają i sobie chwalą, mnie jednak winieta "nie podchodzi" i wolałbym w tym przypadku N35/2 chyba. Ale za to 50/1.4 na FX odżyła i jest teraz dużo częściej stosowana :) Ale w Twoim przypadku - kup 35/1.8, nie będziesz żałował.