Zobacz pełną wersję : zastawki i duze plaszczyzny odbijajace w studio
marszull
06-06-2013, 15:36
pochwalicie sie patentami, stosowanymi w studio?
ja myslalem o duzych arkuszach styropianu lub plyt hdf polaczonych po dwie sztuki zeby stabilnie staly
Ja to rozwiązuję za pomocą ram z elementów stosowanych powszechnie do budowy rurowych mebli sklepowych. Jako białego lub czarnego ekranu uzywam tła z geowłokniny znanego w światku foto jako tlo polipropylenowe. Tło do ramy przypinam za pomoca sciskow/zabek kupionych w Praktikerze. Koszt wykonania takiej ramy to 6x 6pln (łaczniki) plus 54 pln za potrzebne rury. Razem 90 pln.Profesjonalne rozwiazania np. Sunbounce kosztuja co najmniej 10-15 razy wiecej. Moje ramy/ekrany maja wymiar 260x120 cm.Styropianu i HDF nie używam (choc probowalem) bo przy takich wymiarach było to bardzo upierdliwe w transporcie czy magazynowaniu.
Na takiej ramie mozesz rozpiac dowolna szmate jaka ci podejdzie i zapewni realizacje koncepcji foto.
Ja jeszcze nie wyszedlem poza biala lub czarna (najczesciej). A po foceniu szmaty zwijasz a ramy doprowadzasz do stanu kupy rurek.
marszull
06-06-2013, 19:44
dobry pomysl, choc akurat problemu z magazynowaniem i i transportem to nie ma problemu bo uzywalbym tylko w studio
astramus
15-06-2013, 20:21
Styropian jak najbardziej, aczkolwiek potrafi się zużywać. Zdarzało mi się używać bristol 1,5mx1m. Bardzo dobrze sprawdzał się w studio jak i w plenerze. Z reguły wszystko co białe w jakimś stopniu pozwala rozświetlić np. twarz, zniwelować cienie. W zależności co jest pod ręką.
M.