Zobacz pełną wersję : Obiektyw 35 1:1,8G i bardzo sloneczny dzien
Agnieszka_Fotografia
06-06-2013, 09:02
Witam,
fotografuje juz od dawna, ale techniczne dalej niektore rzeczy sa dla mnie niejasne.
Ostatnio bylam z rodzina nad morzem i trafismy na bardzo sloneczny dzien. Probowalam zrobic kilka portretowych zdjec, ale nie moglam ustawic przyslony mniejszej niz f4. Dlaczego? (obiektyw nikkor 1:1,8G). Czy oznacza to ze tak jedna obiekty mozna uzywac tylko w warunkach mniejszego oswietlenia czy tez sa mozliwe jakies inne ustawienia aparatu ktore zniweluja ten problem. Obecnie pracuje na Nikonie D7000. Z gory dziekuje za odpowiedz.
Jeżeli ISO było ustawione na 100, czas na 8000 to już więcej się nie da zrobić z poziomu aparatu. Możesz natomiast użyć szary filtr.
darkmajin
06-06-2013, 09:12
chyba jakiś tryb był włączony bo w A,M na pewno można było zejść ile się chce... po prostu było jasno i aparat po przestawieniu iso,czasu jak pisze kolas mógł się ratować domknięciem obiektywu..
To sa podstawy fotografii, bardziej niz tabliczka mnożenia w matematyce.
Przysłona służy do tego, żeby ograniczać ilość światła. Drugą metodą jest skracanie czasu. Jak zabraknie skali, to trzeba użyć filtra lub poczekać na chmurki.
ciezko jest przy 1/8000 i iso 100 nie zmiescic sie z 1.8-2.0 w naszych warunkach
adriansocho
06-06-2013, 09:29
Musiałaś mieć ustawione jakieś ISO wyższe niż 200. Przy niższej liczbie przysłony za dużo światła by wpadało i zdjęcie byłoby przepalone.
ciezko jest przy 1/8000 i iso 100 nie zmiescic sie z 1.8-2.0 w naszych warunkach
W tym roku, faktycznie ciężko. Ale zależy to też od tła. Robiłem kiedyś portrety w wapiennych kamieniołomach i faktycznie musiałem domykać do 2,8. Ale to jeszcze na D90, które miało ISO 200 i 1/4000.
Miałem podobny problem pewnego lata na plaży w Krynicy Morskiej. Przy D90 miałem 50/1.4 i aby uzyskać małą GO musiałem posiłkować się filtrem polaryzacyjnym. Wtedy była i mała GO i piękny kolor nieba :-D To ograniczenie min. ISO=200 i min czas=1/4000 rzeczywiście było czasami doskwierające w słoneczne dni.
Agnieszka_Fotografia
06-06-2013, 15:34
zdjecia robilam w trybie A (dlatego nie moglam sterowac czasem). Sprawdzialam ustawienia, faktycznie mialam ustawiona ISO = 400. Dziekuje za pomoc (szczegolnie ostatnim uzytkownikom). Jak dobieracie w takim razie ISO i tutaj aby uniknac nieprzyjemnych komentarzy, oczywiste jest ze najnizsze jak jasno a im ciemniej tym wyzsze, ale chodzi mi o konkrety. Srednio zachmurzone niebo, jasne pomieszczenia, ciemniejsze pomieszczenia? Z doswiadczenia pewnie juz nie eksperymentujecie tylko od razu przestawiacie ISO.
ustaw sobie autoiso i zapomnij o temacie. dziala bardzo dobrze.
Zawsze najniższe ISO, ale tak żeby nie poruszyć zdjęcia. Auto ISO jest dobrym rozwiązaniem, zwłaszcza w nowszych puszkach.
Agnieszka_Fotografia
06-06-2013, 15:47
Ok super, znalazlam ta funkcje i przestawilam na autoiso, mam nadzieje ze to pomoze. Dzieki.
Ok super, znalazlam ta funkcje i przestawilam na autoiso, mam nadzieje ze to pomoze. Dzieki.
skonfiguruj tylko poprawnie, ustaw sobie jakis rozsadny minimalny czas naswietlania przy ktorym bedize podnosil ISO
Witam,
fotografuje juz od dawna, ale techniczne dalej niektore rzeczy sa dla mnie niejasne.
Ostatnio bylam z rodzina nad morzem i trafismy na bardzo sloneczny dzien. Probowalam zrobic kilka portretowych zdjec, ale nie moglam ustawic przyslony mniejszej niz f4. Dlaczego? (obiektyw nikkor 1:1,8G). Czy oznacza to ze tak jedna obiekty mozna uzywac tylko w warunkach mniejszego oswietlenia czy tez sa mozliwe jakies inne ustawienia aparatu ktore zniweluja ten problem. Obecnie pracuje na Nikonie D7000. Z gory dziekuje za odpowiedz.
Co prawda foce na D5100 (najkrotszy czas to 1/4000sek.), i kiedy chcialem w sloneczny dzien zrobic zdjecie na f/1.8, to aparat sygnalizowal mi przeswietlenie ( w trybie "A"). Kupilem stosunkowo niedrogi filtr szary i problem rozwiazany. Nabylem ten filtr: "Hoya ND 8 Pro1 Digital Filter 52mm", on przyciemnia swiatlo o "8 razy", czyli trzy dzialki przyslony lub czasu, tzn. jesli pstrykasz na f/1.8, to on przyciemnia obraz tak, jakbys to robila mniej wiecej na f/4.5. Wystarcza na takie potrzeby, a autofokus dziala dobrze. Oczywiscie ISO, jak juz inni forumowicze radzili ustaw raczej na 100!
Andrzej1974
11-06-2013, 20:18
Ja ostatnio w słoneczny dzień (ost. niedziela) robiłem zdjęcia D5100 + 35 f/1.8G i dało się zrobić (oczywiście przy ISO=100) kilka na f/2 (czas 1/4000s) czy f/2.2 (czas 1/3200s). Przy f/1.8 nie próbowałem... ;-)
P.S. W trybie M ;-)
Autoiso to nie lepiej przestawic kolko nastaw na zielony kwadracik kub prosotokacik ;-)
Autoiso to nie lepiej przestawic kolko nastaw na zielony kwadracik kub prosotokacik ;-)
A masz jakies zastrzezenia do autoiso albo jego dzialania?
Ogolnie mam zastrzezenia do wszystkiego co auto w aparacie.
A no to zupełnie niesłusznie. Bo akurat Auto ISO jest super sprawą. Praktycznie 100 % zdjęć wykonuję w trybie A i tam Auto ISO sprawuje się rewelacyjnie. W pozostałe tryby nie wnikam, bo ich nie używam - może poza bardzo wyjątkowymi sytuacjami.
Niewiedza wynikajaca z ignorancji nie uprawnia Cie do smiania sie z mega przydatnej funkcji.
markes1987
12-06-2013, 09:22
proponuję trochę poczytać o zależności pomiędzy 3 parametrami: ISO,czas naświetlania i Przysłona. To powinno na przyszłość pomoc bardzo..