PDA

Zobacz pełną wersję : uwaga na maile "Blokada konta w serwisie Onet.pl"

militarius
05-06-2013, 22:58
właśnie dostałem maila niby od OnetPoczty:

Drogi użytkowniku Poczty
Jak zapewne już państwo wiedzą, z naszej bazy danych zostały skradzione loginy skrzynek pocztowych oraz niektóre inne informacje dotyczące naszych użytkowników. Na szczęście, wedle naszej wiedzy, Państwa hasła są bezpieczne. Mimo to, w trosce o bezpieczeństwo naszych Użytkowników, postanowiliśmy poddać Państwa dane weryfikacji.

W tym celu prosimy o skorzystanie z formularza weryfikacyjnego.
W przeciwnym razie Państwa skrzynka pocztowa zostanie bezpowrotnie zablokowana!

Dziękujemy za wyrozumiałośc i przepraszamy za zaistniałą sytuację.

Inne wskazówki:

w miejscach publicznych (np. kafejka, biblioteka) nie korzystaj z opcji zapamiętywania hasła w przeglądarce, a po zakończonej pracy pamiętaj o wylogowaniu się;
długie, cyklicznie zmieniane hasła znacząco zwiększają bezpieczeństwo Twojego konta. Hasło możesz zmienić w Opcjach;
bezpieczne hasło to takie, które jest trudne do odgadnięcia;

Pamiętaj, że bezpieczeństwo Twojego konta w Poczcie zależy od Ciebie!

Zespół Poczty Onet.pl

KRS 0000373814, Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie,
Kapitał zakładowy 311.005.000,00 zł, NIP 527264559

formularz wygląda tak - http://potwierdzenie.comyr.com/onet.html
moim zdaniem to jakaś ściema i próba wyłudzenia hasła (zobaczcie adres i zakładki ".poczta" "zarejestruj")... prawie się na to naciąłem i radzę uważać na tego typu wiadomości :/

irek6311
05-06-2013, 23:04
Mam tyle kont free że takie wiadomości nawet jakbym dostał w kosz wywalę ;)
nigdy hasła nie udostępniłem gdy na @ coś przychodzi bo do śmierdzi wyłudzeniem .

GonzoG
05-06-2013, 23:05
Uwagę też powinien zwrócić fakt, że strona nie jest szyfrowana... więc i login i hasło są wysyłane jawnie.

bart1
05-06-2013, 23:29
miałem podobnie z jednym kontem na o2 podobny majl ale chcieli jeszcze skan dowodu( bo czy ja to ja),
fakt to konto zablokowane do dziś ale drugie na o2 działa dalej( a różniły się tylko cyfrą na końcu), a że i tak całą pocztę ściąga mi gmail więc tylko w kilku miejscach podmieniłem w profilu adres i mocno mi nie żal :D

Borat1979
06-06-2013, 00:13
Dzisiaj konto na onecie czy wp zakłada się tylko na jakieś śmieci bez większego znaczenia.

pgaik
06-06-2013, 00:36
Dzisiaj konto na onecie czy wp zakłada się tylko na jakieś śmieci bez większego znaczenia.

Dokładnie :)
Dorzucę interię ;)

militarius
06-06-2013, 20:58
mam jednego maila na onecie od ponad 10 lat, w sumie gdyby nie duża liczba reklam to bym nie narzekał ;)

Borat1979
06-06-2013, 22:43
mam jednego maila na onecie od ponad 10 lat, w sumie gdyby nie duża liczba reklam to bym nie narzekał ;)No właśnie podstawowym problemem tych kont jest reklamowy spam, którego przychodzi więcej niż e-maili :)

costi
07-06-2013, 21:27
To ja mam jakiś inny Onet, bo nie przychodzi prawie nic. A konto na Onecie ma jedną zasadniczą zaletę: rozmiar załącznika 50 MB bez sprawdzania typu pliku.

hackermuz
07-06-2013, 23:44
militarius to ściema jest :) a co do reklam no to co się Pany dziwicie - nie ma nic za darmo z czegoś się utrzymywać portal musi :) to tak jak by narzekać, że na SG są reklamy :)

H1TM4N1500
08-06-2013, 16:03
Chciałem wejść pod link do formularza i stronę mi od razu zablokowało z informacją że strona to phishing czyli w wielkim skrócie wyłudzenie danych tj. login i hasło.