Zobacz pełną wersję : D300 - problem z zapisem zdjęć
kompaktowy
05-06-2013, 20:01
od lutego jestem posiadaczem 5 letniego d300. używam (nowej) 8gigowej katy CF sandisku. od samego początku jej używania niektóre zdjęcia (1 na 100) zapisują się w dziwny sposób, mają pozmieniane kolory i zdarza sie ze dwa zdjęcia łączą się w jedno (link do przykładu (http://www22.speedyshare.com/Ebn39/download/IMG8682.JPG)) nie wiem w czym leży problem, czy w karcie czy w aparacie? spotkaliscie się kiedys z tym samoczynnym ''przerabianiem'' zdjęć ?
Jakiś element odpowiedzialny za zapisywanie obrazu lub przetwarzaniu uszkodzony pewnie, a masz takie efekty po wrzuceniu na komputer czy na puszce też to widać ?
kompaktowy
05-06-2013, 20:08
widać i tu i tu
Wygląda na problemy z buforem aparatu.
Może też być problem z samą kartą pamięci.
Może być też problem z kontrolerem UDMA (gniazda karty pamięci).
Dopóki nie będziesz mieć drugiej karty, z którą sprawdzisz, nie możesz wykluczyć tego, że to wina karty. Jak na drugiej karcie będzie się powtarzać - wina aparatu.
Naprawa może być nieopłacalna, ale o to trzeba będzie raczej zapytać w serwisie, chyba, że ktoś na forum już na podobną naprawę oddawał...
Spróbuj może oddać aparat do jakiegoś serwisu żeby sprawdzili, pewnie dojdą do tego co jest nie tak.
kompaktowy
05-06-2013, 20:17
też bywa tak ze jpg jest dobry a raw tego samego zdjecia ma jakis przerywany cieńki zielony pasek z domieszką innych kolorów.
szkoda że wychodzi na to że coś jest z nim nie tak bo ma ledwie 40 tyś przebiegu :( postaram sie załatwić drugą karte i zobacze czyja to wina. dzięki za odpowiedzi :)
Art Erie
05-06-2013, 20:18
Sandisk jest chyba najczesciej podrabiana kartą ...
kompaktowy
05-06-2013, 20:20
wygląda dość solidnie, fakt faktem kupiłem ją tanio na allegro za 76 zł razem z przesyłką
Sandisk jest chyba najczesciej podrabiana kartą ...
Dlatego ostatnio przeszedłem na Lexara i Toshibe.
Art Erie
05-06-2013, 20:23
Musisz sprawdzić body z inna kartą, na 95% to wina CF-ki lub czytnika.
kompaktowy
05-06-2013, 21:52
jutro sprawdzam body z 100% sprawną kartą. dziękuje za wskazówki :)
Mam D300s i zdarzyło mi się coś podobnego tylko raz - na badziewnej karcie. Po zmianie karty już nigdy tego nie widziałem, także myślę, że tu tkwi problem i nie załamuj się :)
Kadziu55
20-10-2013, 12:29
Używam D300 z kartą CF 16 GB Kingston 266x do tej pory było wszystko w porządku, bez zastrzeżeń. Nagle zaczęło mi pokazywać na wyświetlaczu kontrolnym, że nie ma miejsca na karcie, że jest zero wolnych miejsc. Wyciąłem wszystkie zdjęcia, sformatowałem na komputerze, później na aparacie i nadal to samo. Nie mogę zrobić żadnego zdjęcia, a jak chcę przeglądnąć jakieś to nie ma żadnego. To samo jest na drugiej karcie Kingston 16GB 600x którą sporadycznie używam do sportu.
Co może być powodem i jak to zwalczyć?
hostman22
20-10-2013, 14:44
w ilu wątkach jeszcze zadasz to pytanie ?
jezeli kupowałaś na allegro, to stawiam na karty. jak wiesz że karty są ok, zobacz czy bolce masz prosto w body. Jeżeli nic z powyższego nie przyniesie skutku, to zostaje serwis.
lesander
20-10-2013, 18:51
Spróbuj może te karty użyć w innym aparacie.
Jak karty będą działać poprawnie wykluczysz problemy z kartami i trzeba będzie się skupić na aparacie.
Możesz jeszcze popatrzeć do gniazda kart, czy przypadkiem nie masz wygiętego jakiegoś pinu. Miałem kiedyś tak w czytniku kart. Pin się tak wygiął na zewnątrz, że karta normalnie wchodziła w gniazdo a były problemy.
No i jeszcze jedna sprawa, która mi przychodzi do głowy to soft w aparacie.
Możesz spróbować wgrać najaktualniejszy.
Może coś pomoże.
Kadziu55
20-10-2013, 19:30
w ilu wątkach jeszcze zadasz to pytanie ?
w tylu żeby jak najszybciej dostać odpowiedź gdyż dziś musiałem odmówić sesje z dwoma osobami ;)
Kadziu55
30-10-2013, 12:27
Dostałem odpowiedź od serwisu.
Trzeba wymienić płytę główną, koszt 700zł...
Jest jakaś inna możliwość naprawy?