Zobacz pełną wersję : Nikon D5100 + Helios
Kladikol
04-06-2013, 19:24
Witam. Potrzebuje pomocy. Mam nikona D5100 i heliosa 58/2 no i jak robie zdjecia na polu to wychodza mi cale biale. Co mam zrobic zeby wychodzily normalne zdjecia ? Z gory dziekuje :)
Jedrek.S
04-06-2013, 19:27
poprawnie ustawić*ekspozycje
Ustawić tryb M i odpowiedni czas naświetlania aby poprawnie naświetlić zdjęcie. Uwzględnić przy tym ustawioną przysłonę i ISO. Dodatkowo trzeba także ustawić ostrość na czymś, co chcesz mieć ostre na zdjęciu.
ps. Przy D5100 i Heliosie 58/2 przyda się na początek światłomierz, o ile nie wiesz jakie parametry naświetlania ustawić i dobra książka o podstawach fotografii.
Jak masz nowszego Heliosa to przysłona się nie będzie domykała i zawsze będzie otwarta na 2,0. Stary Helios (bez popychacza) domknie przysłonę tzn Ty domkniesz.
adriansocho
04-06-2013, 20:24
Witam. Potrzebuje pomocy. Mam nikona D5100 i heliosa 58/2 no i jak robie zdjecia na polu to wychodza mi cale biale. Co mam zrobic zeby wychodzily normalne zdjecia ? Z gory dziekuje :)
Helios jest obiektywem manualnym i dotyczy to nie tylko ostrzenia, ale również ustawiania tzw. ekspozycji, a dokładnie czasu ekspozycji. Musisz w aparacie kręcąc kółkiem ustawić taki czas, żeby zdjęcie nie było ani za jasne, ani za ciemne.
Zawsze możesz sobie poszukać prostej tabelki (http://fotki_moje.republika.pl/tabela_naswietlan/tabela.htm) w internecia przy jakich warunkach pogodowych ustawić przysłone i czas.