Zobacz pełną wersję : Kupuję pierwszą lustrzankę, proszę o pomoc :)
Witam serdecznie wszystkich :).
Od dawna przymierzam się do kupna swojej pierwszej lustrzanki. Podstawy znam oczywiście, ekspozycja, iso, itp.. :)
Lecz ostatnio zastanawiam się mianowicie nad dwoma lustrzankami. Nikonem D7000 i Pentaksem K-5. Mam budżet do 4000zł na body i 18-55/18-105mm UŻYWANE niestety :/. Jako iż kupuję sprzęt używany to wyjdzie to trochę taniej
i będę mógł trochę zaoszczędzić. Głównie będę fotografował różne rzeczy, np. plener, ogródek, osoby, miasto, Tatry, Chorwację (jako iż mam tam domek letniskowy). Do tego D7000 zamierzam później dokupić sobie 70-200mm f/2.8, lecz najpierw chciałbym opanować obsługę pracowania z lustrzanką. Zdaje sobie sprawę, że troche ryzykiem jest kupowanie D7000 jako iż wyszła wadliwa seria która miała problemy z AF i chlapała olejem. Ale na jednym z portali czytałem, że obecna seria jest produkowana bez tych problemów. Kolejnym z aparatów którym jestem zainteresowany to Pentax K-5 i muszę powiedzieć, że jestem nim bardzo zaintrygowany. 7 klatek, uszczelnienia, szybki AF, największa matryca APS-C, ogólnie rzecz biorąc pozytywnie mnie zaskoczył. Z czasem dokupię także stałkę 50mm 1.8 bądź coś jeszcze lepszego :).
Także proszę o poradę. Jako iż używany D7000 kosztuje 2000zł, a nowy 3000zł jest to dla mnie spora różnica :).
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
PS. Czytam i czytam te tematy i mam coraz większy mętlik w głowie.
stanseba
04-06-2013, 11:08
Jeżeli D7000 nie ma jakiegoś strasznie dużego przebiegu i masz możliwość sprawdzenia go pod względem celności AF to brałbym jego. Chociaż nie powiem ten Pentax też jest OK
Archibald6803
04-06-2013, 11:08
chyba jednak niewiele lub bardzo niedokładnie czytasz ......... albo nie potrafisz wyciągać właściwych wniosków.....
C'est la vie......
Jeśli chodzi o D7000 to producent nie przyznał się do błędu i nie określił wadliwej serii jak to było w przypadku D5000 gdzie był problem z zasilaniem.
Zakup używanego D7000 odradzam, chyba że ze sprawdzonego źródła, jeśli ktoś sprzedaje to może właśnie dlatego że ma problemy, ostateczny wybór należy do Ciebie.
darkmajin
04-06-2013, 11:11
albo się pakujesz w szkła nikona albo w pentaxa puszka to tylko puszka, szkło się liczy.. w którym miejscu aps-c pentaxa jest większe od nikona? jeżeli chodzi o MPix to też nie bardzo..
nikon większy bufer,lepsze szkło ( + większy wybór ), pentax kręci w motion jpeg, fps 6 vs 7... aż taka różnica?, uszczelniony korpus + alu body może się przyda jak pojedziesz na jakiś survival bo w normalnych warunkach każdy dba o sprzęt za taką kasę..
nie polecam kolejnych puszek bo 1) będziesz miał jeszcze większy mętlik 2) inni i tak to zrobią ;)
Dexter88
04-06-2013, 11:15
K5 jest bardzo dobrym aparatem, jak i jego następcy. Niczym nie ustępuje nikonowi, który jest po prostu popularniejszy. W niektórych parametrach jest nawet lepszy. Tutaj rozchodzi się tylko o szkła, praktycznie używki niedostępne. Ale skoro nie będziesz budował dużej szklarni to te 2-3 szkła sobie kupisz nówki.
Warto może, jako że jesteś jeszcze przed zakupem, zadać sobie pytanie czym dla Ciebie uzasadniony zakup lustrzanki (7 klatek, uszczelnienia,...). Jest obecnie wiele aparatów, które będąc mniejsze i lżejsze, pozwolą Ci fotografować tematy które wymieniłeś z równym skutkiem, co z D7000. Może by Ci się nawet udało trochę zaoszczędzić :wink:
Aha, dodam, że fotografuję także siatkówkę. Dlatego chodziło mi o szybki AF i o 70-200mm f/2.8 zapomniałem dodać.
adriansocho
04-06-2013, 11:37
Tańsze aparaty (D3000, D5000) mają fajny obrotowy ekran, którego trochę mi brakuje w D7000. 6 kl./s w D7000 to też całkiem szybko (jak strzelałem seriami zdjęcia znajomych na rowerze to i tak ustawiłem wolniejszy tryb z 5 kl./s.), a szybkość i tak zależy od warunków ekspozycji - tzn. czas naświetlania poniżej 1/100 s.
Nie myślałeś może o rozwiązaniu tymczasowym, typu korpus niższej klasy (do 500 PLN), a więcej kasy w szkła? Od razu zapomnij o obiektywie kitowym bo się zrazisz, to tak jakby kupić mercedesa i jeździć na najtańszych oponach. Moim pierwszym szkłem Nikona była 35/1.8 i bardzo polecam.
Tańsze aparaty (D3000, D5000) mają fajny obrotowy ekran, którego trochę mi brakuje w D7000. 6 kl./s w D7000 to też całkiem szybko (jak strzelałem seriami zdjęcia znajomych na rowerze to i tak ustawiłem wolniejszy tryb z 5 kl./s.), a szybkość i tak zależy od warunków ekspozycji - tzn. czas naświetlania poniżej 1/100 s.
Nie myślałeś może o rozwiązaniu tymczasowym, typu korpus niższej klasy (do 500 PLN), a więcej kasy w szkła? Od razu zapomnij o obiektywie kitowym bo się zrazisz, to tak jakby kupić mercedesa i jeździć na najtańszych oponach. Moim pierwszym szkłem Nikona była 35/1.8 i bardzo polecam.
D3xxx nie posiada obrotowego ekranika, tylko D5xxx.
click, pomyśl jeszcze nad używanym D300 - ma rewelacyjny AF. Do siatkówki jak znalazł :)
a tak BTW to czym różni się d300 od d300s?
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=120758
Aha, ok :). Jest na tablicy D300 za około 2k. No nie wiem :).
A co powiecie o D300s? Jak bym dołożył?
A co powiecie o D300s? Jak bym dołożył?
Jeśli interesuje Cię funkcja filmowania lustrzanką, potrzebujesz cichej migawki i drugiego slotu na kartę pamięci to tak, warto dołożyć :) Jeśli możesz się bez tego obejść, to lepiej zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na obiektyw.
Pamiętaj, że w D300/s nie ma trybów tematycznych.
A co oznacza brak trybów tematycznych? Czy to coś utrudni? Po to jest lustrzanka, by się uczyć na swoich błędach, a nie tylko AUTO, AUTO, AUTO :).
A co oznacza brak trybów tematycznych? Czy to coś utrudni? Po to jest lustrzanka, by się uczyć na swoich błędach, a nie tylko AUTO, AUTO, AUTO :).
Nie wiem jak bardzo jesteś zaawansowany, czasem na początku zabawy z lustrzanką fajnie jest podejrzeć jakie parametry ustawia aparat w różnych sytuacjach na auto czy sport, sceny nocne, krajobraz, krajobraz + portret.
Jeżeli masz 4 k na puszke to po co zastanawiać się nad D7K???? Trafisz dobrze albo i nie.
Kup D7100 i już. Puszka z takimi parametrami starczy na długo, chyba że będziesz tutaj przesiadywał i się zadręczał pierdołami.
PS.
Nie doczytałem dokładnie z tymi 4k. Jeżeli masz tyle na puchę i szkło to może wyskrobiesz jeszcze kilka stówek. Kupisz D7100+N18-105 i będzie dobrze
Ehh, tylko, że nigdzie nie mogę znaleźć D7100 używki, a z tym to raczej ciężko.
Andrzej1974
04-06-2013, 15:10
Ehh, tylko, że nigdzie nie mogę znaleźć D7100 używki, a z tym to raczej ciężko.
Coś kiepsko szukasz... Na giełdzie jest używany D7100 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=230098)...
Albo używka kilka stówek taniej, albo nówka np w FJ za 4777.
Moim zdaniem warto dołożyć.
Albo używka kilka stówek taniej, albo nówka np w FJ za 4777.
Moim zdaniem warto dołożyć.
i tej wersji bym się trzymał :) nówka to nówka kropka
Nie miałem na myśli, że tylko nówka, tylko D7100+N18-105 i do takiego zestawu warto dołożyć, a nie pchać się w kapryśne D7k :)
Te D7100 też świeżynka z gwarancją itp więc luz.
Przy zakupie nówki można pokusić się o raty np i tyle.
Oczywiście, że chciałbym nowe, ale... jeszcze nie zarabiam (19 lat) no i tu jest problem. Uzbierałem 4000zł i najlepiej chciałbym tego nie przekraczać.
Andrzej1974
04-06-2013, 18:14
Oczywiście, że chciałbym nowe, ale... jeszcze nie zarabiam (19 lat) no i tu jest problem. Uzbierałem 4000zł i najlepiej chciałbym tego nie przekraczać.
Za 4 tys. (aparat + przynajmniej jeden obiektyw) to nie poszalejesz. I raczej zapomnij o D7100 (nawet tym używanym)...
darkmajin
04-06-2013, 18:25
dozbieraj +/- 500pln i kup używkę z obiektywem, albo zejdź na poziom puszek entry level np d5200 da Ci tak samo fajny obrazek jak d7000 z obiektywem i pierdołami to będzie koło 3+ koła..
click sam zaczynałem zabawy z fotografią w podobnym wieku do ciebie (ok 4-5 lat temu). Przez te lata aparaty zrobiły duży postęp. Ja jak miał bym dziś kwotę rzędu 4000zł i rozważał zakup używki to kierował bym się w stronę d300. Za 1900-2100zł można dostać aparat w dobrym stanie i z niezłym przebiegiem. Przy odrobinie szczęścia starczy na np tamrona 17-50 i zostanie 1000zł na 2 szkło. D300 to kombajn roboczy. Matryca nie jest tak dobra jak w d7000, ale to nadal świetny aparat. Doskonały af pozwoli cyknąć znacznie więcej dobrych zdjęć niż losowe d7000. Innych systemów nie znam. Pentax wydaje się fajny, ale przy chęci odsprzedaży stracisz więcej niż w canonie/nikonie więc weź to pod uwagę
Kolego ! a sprawdzałeś ostatnio ofertę media ekspert ? wydaje mi się ze u mnie w mieście (Kielce) są bilbordy d7000 + 18-105 za 3777 zł (233 zł możesz przeznaczyć na podróż w moje okolice :) )
Fear - chyba najsensowniejsza wypowiedź.
Muszę powiedzieć, że Twoja wypowiedź troche zmieniła mój tok myślenia. Przecież stare nie oznacza złe. Wtedy kupując D300, czy nawet D300s (po okazyjnej cenie) sporo był zaoszczędził. Dokupiłbym jakieś obiektywy, nie KIT'owe i moglibyśmy już o czymś rozmawiać. Mimo iż D7100 to świetny aparat, jest to nowość, droga nowość. Chyba zostanę jednak przy D300s jeśli przy drobnym szczęściu uda mi się znaleźć dobry aparat o małym przebiegu. Używka jest o wiele tańsza. Jednak w przypadku D7100 używka, a nówka to różnica 300zł (!). Więc wcale to nie dużo i już bym mógł sobie na to pozwolić dysponując takim budżetem. Niestety o tym moge tylko jak na razie pomarzyć.
Andrzej1974
04-06-2013, 18:47
Kolego ! a sprawdzałeś ostatnio ofertę media ekspert ? wydaje mi się ze u mnie w mieście (Kielce) są bilbordy d7000 + 18-105 za 3777 zł (233 zł możesz przeznaczyć na podróż w moje okolice :) )
Podobna cena jest w FJ z kitem lub sigmą (http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon-d7000-z-ob.-sigma-18-50mm-f-2.8-4.5dc-os-hsm/).
Kolega już chyba podjął decyzję :) (ps. dosyć duży budżet którego zazdroszczę :) ja w twoim wieku miałem do dyspozycji olympusa mju 750 :). Na szczęście\ teraz jestem szczęśliwym posiadaczem d5100 + 18-105mm + 35 mm :)
darkmajin
04-06-2013, 18:51
W gwoli przypomnienia d7100 ma af z d4 troche inna półka niż d7000
Andrzej1974
04-06-2013, 18:53
Na szczęście\ teraz jestem szczęśliwym posiadaczem d5100 + 18-105mm + 35 mm :)
No to masz fajny zestaw za naprawdę niewielkie fundusze:-)
Kurde, nie wiem czy dopłacać do D300s za nagrywanie filmów, jak dla mnie jedna ważniejsza kwestia. Inne dla mnie nie są tak ważne.
1820zł - d300
2650 - d300s
używki oczywiście :)
D7000 mimo iż jest dosyć tani (używany) to bardzo mnie martwi ten AF i chlapanie olejem
No to masz fajny zestaw za naprawdę niewielkie fundusze:-)
Tak tak :)
Za 4 tys. (aparat + przynajmniej jeden obiektyw) to nie poszalejesz.
K-5 i 18-55 WR ~ 3600 nowy
K-30 i 18-135 WR ~ 3400 (focus peacking w puszce) nowy
K-30 i 18-55 WR ~ 2500 nowy
tutaj obiektywy "kitowe" są b.dobre. i zestawy uszczelnione
Andrzej1974
04-06-2013, 18:57
Kurde, nie wiem czy dopłacać do D300s za nagrywanie filmów, jak dla mnie jedna ważniejsza kwestia. Inne dla mnie nie są tak ważne.
Na to pytanie sam musisz sobie odp.
D7000 mimo iż jest dosyć tani (używany) to bardzo mnie martwi ten AF i chlapanie olejem
Nie narzekaj na tę "kultową puszkę" bo niektórzy tego na tym forum baaardzo nie lubią... ;-)
Andrzej1974
04-06-2013, 18:58
tutaj obiektywy "kitowe" są b.dobre.
Ja mam na myśli aparaty Nikona ;-)
Nie wiem co ci doradzić, kupując d300 zostaje ci sporo kasy na szkła, kupując zaś d300s masz mniej kasy na szkła (ale potencjalnie body starczy ci na dłużej)
Ja bym chyba wybrał d300s, to tego jakieś 2 szkiełka ( a na następne już bym zaczął odkładać :) )
Andrzej1974, ależ przecież ja nie narzekam tylko stwierdzam, że ja po prostu się boję wydać tyle pieniędzy na aparat z problemami (nawet nowy).
Andrzej1974
04-06-2013, 19:05
Andrzej1974, ależ przecież ja nie narzekam tylko stwierdzam, że ja po prostu się boję wydać tyle pieniędzy na aparat z problemami (nawet nowy).
To "narzekanie" napisałem jako mały żarcik, gdyż niektórzy na tym forum nie lubią jak się źle pisze o D7000.
d300 starczy potencjalnie na tak samo długo jak d300s. Poprawa jakości matrycy w tym 2 widoczna jest jedynie na tablicach, a tryb filmowy tego aparatu nie zadawala co wnioskuje po ilości filmików wykonanych tym aparatem i opiniach samych użytkowników. Jak już ludzie pisali d800/d7100 to pierwsze filmowe lustrzanki nikona na sensownym poziomie
Wnioskując z tego co mówi Fear kup d300 a zostanie ci na szkła i trochę akcesoriów (bateria, statyw, torba, dobra karta pamięci , bo to wszystko razem to koszt ok 500 zł)
Ja mam na myśli aparaty Nikona ;-)
wiem, ale click w pierwszym poscie napisał też o K-5
Ogólnie rzecz biorąc K-5 jest mało dostępna w Polsce. Są sklepy na terenie naszego kraju gdzie jest tego masa, ale ja z Katowic do Gdańska na pewno nie będę jechał. D300 kusi :).
Ogólnie rzecz biorąc K-5 jest mało dostępna w Polsce. Są sklepy na terenie naszego kraju gdzie jest tego masa, ale ja z Katowic do Gdańska na pewno nie będę jechał. D300 kusi :).
bliżej do Tarnowskich Gór do Fotozakupów.
K-30 i 18-55 WR ~ 2500 nowy
tutaj obiektywy "kitowe" są b.dobre. i zestawy uszczelnione
irek6311
04-06-2013, 20:02
W Tarnowskich Górach mają Pentax K5 click ;)
zamawiasz na stronie www a odbiór w sklepie Pentax K5 (https://fotozakupy.pl/lustrzanki-cyfrowe/lustrzanki-cyfrowe-canon,68k,28p) ,
sam tam kupuje i do 10dni można wymienić sprzęt jakby byl wadliwy .
Chyba wybieram D300s + jakiś f/2.8 :). Dzięki wielkie. Jednak D7100 używany jest dla mnie za drogi.
blackside
04-06-2013, 21:10
barb 18-135 pentaxa to badziew... powyżej 80mm pasqdne a brzeki masakra. Wykonanie 6 optycznie 2,5
Jeśli nie zależy Ci na filmach pozostałbym na Twoim miejscu przy D300 i poszedł w używane szkła:
1. D300 + N 18-105/3.5-5.6 + N 35/1.8 G
2. D300 + T 17-50/2.8 + N 35/ 1.8 G
3. D300 + N35/1.8 G+ N 85/1.8 ( AF-D, żeby zminimalizować koszty)
Jeżeli poważnie interesujesz się fotografią, to ze wskazaniem na opcję numer 3.
Drugi slot karty pamięci w D300s to też nie taki znowu atut, bo jest w standardzie odmiennym od SD (CF mianowicie). Na filmowanie D300s spuśćmy lepiej zasłonę milczenia :wink:
Zyskujesz natomiast świetny 51-polowy autofokus, którego zalety niewątpliwie wykorzystasz.
W D300s przeszkadza mi tylko gabaryt i waga, szczególnie w połączeniu z N17-55. Trochę to mało wygodny towarzysz podróży.:)
Reszta bez najmniejszych uwag. Matryca też mnie szczególnie jakoś nie ogranicza.
Chociaż nie wiem czy bym się nie przesiadł na D7100.
D300s bądź D300 pozostają na polu bitwy z K-5 :). Obydwa to świetne aparaty, szybkie i celne AF, ergonomia, tylko, że K-5 tańszy, co pozwoliło by mi wybierać w lepszych szkłach :D.
Nie jestem pewien. Nowe szkła kosztują podobnie a rynek używek do P jest dość mały więc drogi.
W efekcie może być taniej kupić używanego Nikkora z doczepionym korpusem niż samo szkło do Pentaxa :lol:
D7000 mnie kusi, no ale nie wiem.
Zapomnij o D7000. Nawet jeśli 50 % z tego co piszą to prawda, to lepiej się w niego nie pchać. Chyba, że masz czas na ewentualne przepychanki z serwisem.
Bierz D300s. A jak już masz się na coś skusić, to idź w D7100 - cena znacznie wyższa, ale pewność działania niemal gwarantowana i spokój ducha.
Zapomnij o D7000. Nawet jeśli 50 % z tego co piszą to prawda, to lepiej się w niego nie pchać. Chyba, że masz czas na ewentualne przepychanki z serwisem.
Bierz D300s. A jak już masz się na coś skusić, to idź w D7100 - cena znacznie wyższa, ale pewność działania niemal gwarantowana i spokój ducha.
D7000 warto kupić, jeśli istnieje możliwość wcześniejszego przetestowania.
ehh, najbardziej to bym chciał d7100, ale chyba o tym to ja mogę pomarzyć :)
Archibald6803
05-06-2013, 17:33
click ; przestań zachowywać się jak panienka ... ( chciałbym , a się boję ..., no nie wiem , może ).
Wszystko już Ci powiedziano w interesującym Cię temacie.
Jesteś ograniczony finansami - bierzesz D300 (jeżeli nie chcesz filmować) lub D300s (jeżeli chcesz filmować).
Nie jesteś ograniczony kasą - bierzesz D7100
Wbij sobie do głowy , że w Twoim wypadku (do Twoich potrzeb) inny Nikon nie wchodzi w rachubę , bo będziesz tylko przeklinał.
PROSTE .
A teraz kupuj , bo za chwilę zaczynają się wakacje , a trzeba jeszcze puchę po zakupie potestować , poustawiać i pouczyć się jak ją obsługiwać.
haha, dobrze powiedziane, że jak panienka :)
Tylko już teraz interesują mnie dwa aparaty.. D7100 i D300s :)
Konsultujesz z portfelem i voila, już został tylko jeden ;)
Czyli D300s, no nie wiem. Najbardziej jednak zależy mi na D7100. Choć do 5 lipca muszę już coś mieć, bo Chorwacja ;).
Masz kasę bierz D7100.
Masz mniej kasy bierz D300s. Pucha rewelacyjna, bezproblemowa nie do zajechania.
Jak chcesz wydać kasę na D7000 to lepiej je wydaj na panienki będziesz miał większą frajdę :)
A trudno, niech stracę (bądź nie :D). Biorę D300s.
Archibald6803
05-06-2013, 19:46
No i to mi się podoba -nie ma to jak męska decyzja ;
rozumiem że używane ?
A jaki obiektyw/y planujesz zakupić do tego body ?
Jak chcesz wydać kasę na D7000 to lepiej je wydaj na panienki będziesz miał większą frajdę :)
Nie zrozum mnie źle, to był żart, taki rzekłbym suchar nawet.
Sam już prawie kupiłem D7000 ale zaczęły się pojawiać znane już wszystkim problemy.
To już się robi przykre dlaczego najwięcej do powiedzenia na temat D7000 mają Ci ,którzy " PRAWIE" go kupili?........
Używka 70-200mm f/2.8 iii może tamron 17-50mm f/2.8
Archibald6803
05-06-2013, 20:16
hmmm ...
no to do tych 4kpln trzeba będzie conajmniej półtora tysiaka , jak nie dwa , dołożyć ......
Nie chcę Ci zaburzać całkiem niezłych planów ale jakbyś się przypadkiem nudził wieczorem to rozważ sobie jeszcze zakup używanej Sigmy 50-150/2,8 zamiast tego 70-200/2,8.
Do siatkówki będzie ona "poręczniejsza" , nieco zaoszczędzisz kasy , na jakości obrazka nie stracisz , a stworzysz ciągłość ogniskowych ( z Tamronem 17-50). Tamrona kup fabrycznie nowego , starą wersję bez VC ( bez stabilizacji ). Tylko trzeba przebrać spośród paru sztuk , ewentualnie skontaktuj się z kolegą "cichym" to Ci przygotuje dobrą i pewną sztukę.
I już nie zmieniaj decyzji co do puchy ; ta co wybrałeś będzie ok - tylko musisz znaleźć w miarę dobrą , z PEWNEGO źródła - a to łatwe i szybkie może nie być ....
To już się robi przykre dlaczego najwięcej do powiedzenia na temat D7000 mają Ci ,którzy " PRAWIE" go kupili?........
Przepraszam, że uraziłem, ale to nie moja wina, że kupiłeś aparat "na całe życie". (powodzenia w odsprzedaży) :)
A trudno, niech stracę (bądź nie :D). Biorę D300s.
Nie stracisz bo jak kupisz używkę D300S to zawsze go możesz sprzedać w tej samej cenie po wyjeździe jak Ci nie podpasuje i kupić tego D7100 który jest w miarę nowym sprzętem i jego cena powoli i sukcesywnie spada.
Przepraszam, że uraziłem, ale to nie moja wina, że kupiłeś aparat "na całe życie". (powodzenia w odsprzedaży) :)
Skoro coś działa jak należy to po co to sprzedawać?:smile:
Ja swojego D7000 nie sprzedam:-P
" aparat na całe życie"....... dobre
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon7.gif). Na razie nie mam zamiaru go odsprzedawać a gdy najdzie mnie taka ochota zapewniam Cie ze nie będzie z tym żadnego problemu. Wydaje Ci się że to Forum jest wyrocznią, i że wszyscy czytają te bzdury pisane przez PRAWIE posiadaczy?
Archibald6803
06-06-2013, 14:09
" aparat na całe życie"....... dobre
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon7.gif). Na razie nie mam zamiaru go odsprzedawać a gdy najdzie mnie taka ochota zapewniam Cie ze nie będzie z tym żadnego problemu. Wydaje Ci się że to Forum jest wyrocznią, i że wszyscy czytają te bzdury pisane przez PRAWIE posiadaczy?
Oby tak było jak piszesz .... czego całkiem poważnie serdecznie Ci życzę ...
natomiast
moje obserwacje w tym temacie wskazują na zupełnie inną sytuację : np. na All NIE MA KOMPLETNIE ZAINTERESOWANIA ani nowymi egzemplarzami (w przecież dobrej cenie) ani tym bardziej używkami ; obserwowałem z ciekawości ostatnio aukcję z licytacją "od 1 zł" rocznej (pogwarancyjnej sztuki) ; na 5 min przed końcem cena wynosiła 865 !!!! zł , ruch był znikomy ( 327 odsłon w ciągu 7 dni) - sprzedawca, spietrany , w ostatniej chwili przerwał licytację i wycofał aukcję bo pewnie za chwilę musiałby sprzedać za śmieszne pieniądze ....
Równolegle , sprzedawany przeze mnie "od 1 zł" mój D80 miał 21 licytujących , ponad 800 odsłon i został sprzedany za kwotę ponad 700 zł.
natomiast
moje obserwacje w tym temacie wskazują na zupełnie inną sytuację : np. na All NIE MA KOMPLETNIE ZAINTERESOWANIA ani nowymi egzemplarzami (w przecież dobrej cenie) ani tym bardziej używkami ; obserwowałem z ciekawości ostatnio aukcję z licytacją "od 1 zł" rocznej (pogwarancyjnej sztuki) ; na 5 min przed końcem cena wynosiła 865 !!!! zł , ruch był znikomy ( 127 odsłon w ciągu 7 dni) - sprzedawca, spietrany , w ostatniej chwili przerwał licytację i wycofał aukcję bo pewnie za chwilę musiałby sprzedać za śmieszne pieniądze ....
Podaj numer aukcji jak możesz. Ja swojego niespełna dwulatka sprzedałem za 2500zł.
Archibald6803
06-06-2013, 14:17
Aukcje wycofane przed czasem nie figurują w historii ; szkoda że nie zrobiłem zrzutu z ekranu ......
Aukcje wycofane przed czasem nie figurują w historii ; szkoda że nie zrobiłem zrzutu z ekranu ......
Od kiedy? Tylko aukcje zakończone przez allegro (np poprzez złamanie regulaminu, przejęcie konta sprzedającego) nie figurują w historii.
natomiast
moje obserwacje w tym temacie wskazują na zupełnie inną sytuację : np. na All NIE MA KOMPLETNIE ZAINTERESOWANIA ani nowymi egzemplarzami (w przecież dobrej cenie) ani tym bardziej używkami ; obserwowałem z ciekawości ostatnio aukcję z licytacją "od 1 zł" rocznej (pogwarancyjnej sztuki) ; na 5 min przed końcem cena wynosiła 865 !!!! zł , ruch był znikomy ( 327 odsłon w ciągu 7 dni) - sprzedawca, spietrany , w ostatniej chwili przerwał licytację i wycofał aukcję bo pewnie za chwilę musiałby sprzedać za śmieszne pieniądze ....
Równolegle , sprzedawany przeze mnie "od 1 zł" mój D80 miał 21 licytujących , ponad 800 odsłon i został sprzedany za kwotę ponad 700 zł.
To ja mam chyba jakieś inne Allegro
zobacz ta aukcję(3282681665). Licytuje 16 osób, 1606 odsłon a cena już dawno przekroczyła 2tyś ( obiektyw oferowany z tym aparatem kosztuje ok 400zł)
Archibald6803
06-06-2013, 14:31
To ja mam chyba jakieś inne Allegro
zobacz ta aukcję(3282681665). Licytuje 16 osób, 1606 odsłon a cena już dawno przekroczyła 2tyś ( obiektyw oferowany z tym aparatem kosztuje ok 400zł)
widzę ,
może w tamtej obserwowanej przypadkowo przeze mnie aukcji , było coś nie tak - coś co odstręczało potencjalnych kupujących - nie pamiętam już dokładnie - utkwiła mi ta aukcja w pamięci ze względu na szokująco niską cenę tuż przed zakończeniem.
Ta aukcja, którą wskazujesz toczy się faktycznie nieźle , ale na 100% to zasługa NIEPOSZLAKOWANEJ opinii Sprzedającego (750 przedmiotów sprzedanych - 100% pozytywów) - czyli można mieć nadzieję , że sprzedawany egzemplarz jest rzeczywiście ABSOLUTNIE bez zarzutu i jest wart zainteresowania.
widzę ,
może w tamtej obserwowanej przypadkowo przeze mnie aukcji , było coś nie tak - coś co odstręczało potencjalnych kupujących - nie pamiętam już dokładnie - utkwiła mi ta aukcja w pamięci ze względu na szokująco niską cenę tuż przed zakończeniem.
Ta aukcja, którą wskazujesz toczy się faktycznie nieźle , ale na 100% to zasługa NIEPOSZLAKOWANEJ opinii Sprzedającego (750 przedmiotów sprzedanych - 100% pozytywów) - czyli można mieć nadzieję , że sprzedawany egzemplarz jest rzeczywiście ABSOLUTNIE bez zarzutu i jest wart zainteresowania.
I co sceptycy? "Aparat na całe życie"
Dwuletni Nikon D7000 sprzedał się za 2600 zł ( z obiektywem wartym ok. 400zł)
Licytowało 19 osób a aukcja miała 1829 odsłon
I na pewno nie było to jedynie zasługa nieposzlakowanej opinii sprzedającego.
Na ebay-u też jest duże zainteresowanie używkami d7k,wiec problem jest znacznie na wyrost,jeśli chodzi o awaryjnośc tego modelu,takie jest moje odczucie.