PDA

Zobacz pełną wersję : który serwis-prośba o poradę

Wasyl4691
04-06-2013, 10:57
Witajcie,
zepsuł mi się w Nikonie D300s slot do karty CF.Mieszkam w Warszawie ,i nie wiem do jakiego serwisu byłoby najkorzystniej go oddać.Aparat nie ma już gwarancji,nie chcę go oddawać do autoryzowanego serwisu na Postępu, z uwagi na jego nie najlepszą renomę.
Doradzono mi dwa serwisy :Adam Bieniek w Al Jerozolimskich i Fototronik na Żurawiej.Czy na podstawie Waszych doświadczeń moglibyście się wypowiedzieć,który serwis bardziej polecacie do naprawy tej usterki.
Pozdrawiam
W

R
04-06-2013, 11:02
zalezy jakie to jest uszkodzenie. jesli powyginane piny to moze bieniek naprawi. jesli wymiana calego sotu to oddalbym na postepu, bedzie pewnie koniecznosc wymiany gum.

nied0bry
04-06-2013, 13:15
Serwis Nikon Polska (http://nikon.pl/pl_PL/service_support/PL_serwis_kontakt.page?)

Zadzwoń, zapytaj. Ew. wyślij na ekspertyzę - 25zł kurier w dwie strony + 30 kosztorys.

pozdr,
kris

R
04-06-2013, 13:22
jesli wlasiciel jest z miasta i serwis w miescie, to wysylanie mija sie z celem.

nied0bry
04-06-2013, 13:25
Masz rację, nie zwróciłem uwagi. W takim układzie, jedź na Łopuszańską, pogadaj, może Ci od razu rzucą okiem. Będziesz znać orientacyjną cenę naprawy.

pozdr,
kris

TOP67
04-06-2013, 22:39
W większości przypadków wystarczy dobry pean lub kleszczyki. Najczęściej wyznają się dwa środkowe piny, które są dłuższe od reszty. Jak się potem nie pcha karty na siłę, to wystarczy je sprostować. Jak są tylko lekko odgięte, to można użyć grubej igły od kroplówki.
Kiedyś naprawiałem tak 3 body jednego klienta, któremu żal było wyrzucić krzywą kartę 4GB.

Wysłane z małego żółtego telefoniku

Wasyl4691
06-06-2013, 12:07
dziękuję za wszystkie rady,w końcu zdecydowałem się oddać sprzęt do serwisu Fototronic ,naprawa ma trwać tydzień , koszt 350 zł. Tak w ogóle to chcę sprzedać ten aparat i przypadkiem odkryłem ,że ten slot jest zepsuty ( na co dzień używam SDHC),a sprzedawać z zepsutym slotem CF jest trochę obciachowo.
Chociaż Compact Flash to podobno już przestarzała technologia i świat powoli od niej odchodzi na rzecz SDHC.
A wy co o tym myślicie?w czym CF przewyższa SDHC ?

zgera
07-06-2013, 20:46
dziękuję za wszystkie rady,w końcu zdecydowałem się oddać sprzęt do serwisu Fototronic ,naprawa ma trwać tydzień , koszt 350 zł. Tak w ogóle to chcę sprzedać ten aparat i przypadkiem odkryłem ,że ten slot jest zepsuty ( na co dzień używam SDHC),a sprzedawać z zepsutym slotem CF jest trochę obciachowo.
Chociaż Compact Flash to podobno już przestarzała technologia i świat powoli od niej odchodzi na rzecz SDHC.
A wy co o tym myślicie?w czym CF przewyższa SDHC ?

W przypadku uszkodzonego slotu musiałbyś go sprzedać jako uszkodzony, no i cena by trochę poszła w dół.