Zobacz pełną wersję : Polityka polityce nierówna...
Do tej pory wydawało mi się, że każdy rodzaj polityki na forum, jest zabroniony. Ale...
Klik (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3143471&postcount=21)
Jak widać było to ustalane z modami. Czy coś się zmieniło, ja źle rozumiem czy może polityka zagraniczna jak najbardziej jest u nas dozwolona? A może to zależy od tego, czy temat jest kontrowersyjny, czy też może zgadza się z opinią większości?
Jaka polityka? Po prostu omawianie ważnych wydarzeń światowych.
Ale wiadomo, że najważniejsza jest profilaktyka :)
A co to jest polityka? Mógłby ktoś z modów zdefiniować (jak to rozumie, i dlaczego ta definicja jest obowiązująca na forum).
Wydaje mi się, że ktoś utożsamia dyskusje o jakichś wydarzeniach (często typowo informacyjne) z agitacją.
Gadanie o tym co planuje Nikon, Adobe, lub Audi, jak i o podatkach, czy składach ZUS to również ględzenie o polityce.
Do tej pory wydawało mi się, że każdy rodzaj polityki na forum, jest zabroniony. Ale...
Klik (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3143471&postcount=21)
Jak widać było to ustalane z modami. Czy coś się zmieniło, ja źle rozumiem czy może polityka zagraniczna jak najbardziej jest u nas dozwolona? A może to zależy od tego, czy temat jest kontrowersyjny, czy też może zgadza się z opinią większości?
Nie. Nie było ustalane. Powiedzmy, że było tolerowane przez chwilę z próbą (trafnego) przewidzenia uczestników i przebiegu dyskusji.
Dziękujemy za niezawodne stawiennictwo.
A co to jest polityka? Mógłby ktoś z modów zdefiniować (jak to rozumie, i dlaczego ta definicja jest obowiązująca na forum).
Wydaje mi się, że ktoś utożsamia dyskusje o jakichś wydarzeniach (często typowo informacyjne) z agitacją.
Gadanie o tym co planuje Nikon, Adobe, lub Audi, jak i o podatkach, czy składach ZUS to również ględzenie o polityce.
Co innego polityka firmy a co innego polityka państwa (nie ważne jakiego). Polityka jest i będzie wycinana. Jak nazwa mówi jest to forum fotograficzne i politykowanie jest tutaj niepotrzebne. Od tego są inne fora tematyczne. Polityce mówimy zdecydowane i stanowcze NIE! I nikt tu nie będzie niczego definiował bo każdy wie o co chodzi.
Polityka jest i będzie wycinana- czy na pewno?Przykład.
Miasto: Wrocław
Idą wybory. Trzeba uratować ten kraj!
Dlatego powstała akcja "Schowaj Babci Dowód".
Podaj dalej, to nie jest łańcuszek, tylko sposób ratowania tego państwa!
I nikt tu nie będzie niczego definiował bo każdy wie o co chodzi.
Hihi :)
Nie. Nie było ustalane. Powiedzmy, że było tolerowane przez chwilę z próbą (trafnego) przewidzenia uczestników i przebiegu dyskusji.
Kolejny raz brawo za czujność i jasnowidzenie.
Polityka jest i będzie wycinana- czy na pewno?Przykład.
Miasto: Wrocław
Idą wybory. Trzeba uratować ten kraj!
Dlatego powstała akcja "Schowaj Babci Dowód".
Podaj dalej, to nie jest łańcuszek, tylko sposób ratowania tego państwa!
Możesz podać link?
Dlaczego nie zaraportowałeś tego posta?
Jest, jest - z dnia 30-09-2007, 15:15.
Zgadnij, Przemku, w jakim dziale?
Twoja mina musi być bezcenna ;)
Chyba.
Jest taka jak wchodzę na wątki sprzętowe i widzę kłótnie, masę chamstwa i brak reakcji modów. Również jest bezcenna jak jest wątek z kluczowymi słowami: ZUS, podatki, kontrole.
Chyba.
Jest taka jak wchodzę na wątki sprzętowe i widzę kłótnie, masę chamstwa i brak reakcji modów. Również jest bezcenna jak jest wątek z kluczowymi słowami: ZUS, podatki, kontrole.
To gdzie Twoje raporty? Bo jedyny, który widzę, dotyczy braku zdjęć w "Giełdzie".
To gdzie Twoje raporty? Bo jedyny, który widzę, dotyczy braku zdjęć w "Giełdzie".
To sobie chyba kasujecie te raporty. Parę razy raportowałem, czasem nawet dla jaj czy sprawdzenia modów, jak np. Czornyj sobie przeklął :), ale jak widzę, rzeczy "nieodpowiednie" kasujecie :).
Co do wątków "kłótliwych" - powiedz mi, po co mam raportować, skoro moderatorzy sami biorą udział w tych dyskusjach.
Nawet rozumiem wasze postępowanie, w prowadzeniu takiego molocha jak to forum muszą się zdarzać wpadki, jak niekonsekwencja, złośliwości, czasem chamstwo. Jak jest człowiek zawalony robotą to czasem nie panuje nad sobą. Rozumiem, choć to wytłumaczenie nie jest. Jak się nie radzi ze wszystkim to może trzeba zająć się sobą, rodziną, swoim życiem, a nie gnębić innych, wyżywać się na nich. Uważam, że sporo modów traci dystans do siebie, do swojej pracy.
I nie mówię tu o Tobie, choć się czasem zastanawiam skąd masz czas i siłę na to.
Ten, o którym mówię, wie o tym doskonale.
BTW, kiedyś ukaraliście użytkownika za nazbyt aktywne raportowanie, prawda?
Jest, jest - z dnia 30-09-2007, 15:15.
Zgadnij, Przemku, w jakim dziale?
O matko... Prawdziwy archeolog ;)
BTW, kiedyś ukaraliście użytkownika za nazbyt aktywne raportowanie, prawda?
Nieprawda. Skąd takie informacje?
I nie mówię tu o Tobie, choć się czasem zastanawiam skąd masz czas i siłę na to.
Właśnie już nie mam siły. Poza tym nikt nie potrzebuje poprawnej pisowni, więc dbanie o to jest bez sensu. I nikt tego nie docenia, za to wielu skwapliwie dokopie przy lada okazji. Ale - są młodsi, są lepsi, niech walczą.
Forum zawiera około dwa miliony trzysta tysięcy postów. Choćbyśmy się skichali, nie da rady być wszędzie i wszystkiego przeczytać. Jednak generalne ustalenia od lat się nie zmieniają - przebieg dyskusji o religii i polityce za każdym razem uświadamia nam, że nie powinno tu być dla nich miejsca. Chcemy, aby było to miejsce, w którym ludzie dobrze się czują, przyciągnięci tu wspólnym zainteresowaniem (fotografią - gdyby ktoś nie pamiętał).
Jeśli komuś bardzo przeszkadza moja obecność tutaj i uważa mnie za zakłamanego, na co ma dowód w postaci przytoczonego postu - proszę wnioskować do właściciela forum albo publicznie. Nie jestem przyrośnięty do tego miejsca; zniknąłem z innych miejsc, mogę zniknąć i z tego, w sumie będzie to korzystne dla wszystkich. Mam wystarczająco dużo problemów, chociaż nie mam potrzeby odreagowywania ich. Chamstwo? Na pewno można i to mi przypisać, niech będzie.
Amadeusz
04-06-2013, 09:36
Widzę, że słowo Polska działa na kolegę Jacka jak płachta na byka :) Jeśli byś się wczytał uważniej to byś wiedział, że tu nie chodzi o Polskę. Z tym hasłem "polityce mówimy NIE" zapędziliście się na manowce i nie wiecie jak reagować więc tniecie bezmyślnie wszystko. Kulturalna wymiana zdań na tematy ogólne to nie to samo co agitacja/dezaprobata polityczna.
O którego Jacka chodzi? Bo jakoś nie rozumiem.
Bezmyślnie? Możliwe. Przecież moderator to funkcjonariusz; musi być tępy i bezmyślny.
Amadeusz
04-06-2013, 09:57
Bezmyślnie? Możliwe. Przecież moderator to funkcjonariusz; musi być tępy i bezmyślny.
Tego Jacka, który zamknął temat, jednocześnie cytując mój wpis. Uważam, że nie zrozumiał wypowiedzi.
Ekonet, nie traktujmy się w ten sposób. Tym bardziej, że nie jesteśmy tu od wczoraj. Ja nie uważam Ciebie za tępaka i tego samego oczekuję od Ciebie. Kurcze, no! ;)
Rafał_Sz
04-06-2013, 10:24
Właśnie już nie mam siły. Poza tym nikt nie potrzebuje poprawnej pisowni, więc dbanie o to jest bez sensu. To forum, między innymi dzięki Twojej robocie, może się pochwalić rzadko spotykaną w sieci polszczyzną. Zdarza mi się dwa razy przeczytać własny post przed wysłaniem, bo co będzie jak Eko znajdzie byka? ;):)
(...) przebieg dyskusji o religii i polityce za każdym razem uświadamia nam, że nie powinno tu być dla nich miejsca.
Żeby uświadomić sobie, jak daleko mogą być przesunięte granice dobrego smaku i szacunku wobec rozmówcy, wystarczy odwiedzić "bocznicę" na forum audiostereo.pl, gdzie i polityka, i religia są tematami dozwolonymi. Między innym dlatego uważam, że jakiekolwiek polityczne czy religijne wątki powinny z zasady być wycinane przy samym pniu. Jest tego tyle wokół, że chociaż to miejsce niech zostanie czyste od skakania sobie do gardeł w temacie, na który i tak nie mamy większego wpływu.
fotograf58
04-06-2013, 10:26
"Szanowny Panie EKONET co pan ma do funkcjonariuszy", a tak to odezwij się wreszcie.
Tego Jacka, który zamknął temat, jednocześnie cytując mój wpis. Uważam, że nie zrozumiał wypowiedzi.
Ekonet, nie traktujmy się w ten sposób. Tym bardziej, że nie jesteśmy tu od wczoraj. Ja nie uważam Ciebie za tępaka i tego samego oczekuję od Ciebie. Kurcze, no! ;)
Akurat Jacek_Z jest jednym z fajniejszych, wrażliwych i kulturalnych ludzi, jakich znam. I mogę dać sobie uciąć coś, że nie słowo "Polska" w Twoim poście mu przeszkadzało. W dodatku wiem, że i Ty to wiesz.
Co innego polityka firmy a co innego polityka państwa (nie ważne jakiego). Polityka jest i będzie wycinana. Jak nazwa mówi jest to forum fotograficzne i politykowanie jest tutaj niepotrzebne. Od tego są inne fora tematyczne. Polityce mówimy zdecydowane i stanowcze NIE! I nikt tu nie będzie niczego definiował bo każdy wie o co chodzi.
Którą politykę państwa masz na myśli? Energetyczną, ekologiczną, fiskalną, emerytalną, gospodarczą, edukacyjną, infrastrukturalną, drogową, zdrowotną, obronną, kulturalną, imigracyjną...?
Ale niech zgadnę. Politykę polityczną pewnie.;)
Akurat Jacek_Z jest jednym z fajniejszych, wrażliwych i kulturalnych ludzi, jakich znam. I mogę dać sobie uciąć coś, że nie słowo "Polska" w Twoim poście mu przeszkadzało. W dodatku wiem, że i Ty to wiesz.
Musicie odróżnić dyskusje o wydarzeniach/faktach lub o sprawach obyczajowo-kulturowych, od agitacji polityczno-światopoglądowej i głoszenia manifestów politycznych lub mowy nienawiści, chamskiej postawy na forum i to co trzeba usuwać i dawać ostrzeżenia itp. A nie działać w ściśle zaprogramowany/mechaniczny sposób i zamykać całość, bo komuś coś się wymskło.
Którą politykę państwa masz na myśli? Energetyczną, ekologiczną, fiskalną, emerytalną, gospodarczą, edukacyjną, infrastrukturalną, drogową, zdrowotną, obronną, kulturalną, imigracyjną...?
12. Nikoniarze.pl to forum fotograficzne i dlatego nie życzymy sobie tutaj dyskusji na tematy polityczne i religijne czy prowadzenia agitacji wyborczych. Wszelkie takie wypowiedzi będą usuwane bez uprzedzenia.
Czyli każdą politykę. Nie tylko "polityczną" ;)
12. Nikoniarze.pl to forum fotograficzne i dlatego nie życzymy sobie tutaj dyskusji na tematy polityczne i religijne czy prowadzenia agitacji wyborczych. Wszelkie takie wypowiedzi będą usuwane bez uprzedzenia.
W każdych "służbach" są ludzie od myślenia, planowania, ale też od wypełniania poleceń czyli w większości wypadków zwykłego "pałowania".
zwykłego "pałowania".
Dobry pomysł. Może w końcu trzeba zacząć.
Czy przeczytałeś druga cześć mojej wypowiedzi Kierowaną nie tylko do ekoneta, ale również do pozostałych moderatorów.
CYT:
"Musicie odróżnić dyskusje o wydarzeniach/faktach lub o sprawach obyczajowo-kulturowych, od agitacji polityczno-światopoglądowej i głoszenia manifestów politycznych lub mowy nienawiści, chamskiej postawy na forum i to co trzeba usuwać i dawać ostrzeżenia itp. A nie działać w ściśle zaprogramowany/mechaniczny sposób i zamykać całość, bo komuś coś się wymskło. "
P.S. Niektórym, wszystko kojarzy się z seksem. I tu jest podobnie, tylko, że z polityką.
działać w ściśle zaprogramowany/mechaniczny sposób i zamykać całość, bo komuś coś się wymskło.
Życie i praktyka forumowa nauczyły nas tego automatyzmu. To się sprawdza.
Dobry pomysł. Może w końcu trzeba zacząć.
Pałowanie to środek doraźny, nie dający nic w przyszłości.
Uważam, że właśnie tu jest problem - albo robimy to po myśli modów, albo pałujemy. Refleksja na temat rzekomej własnej nieomylności w wizji forum nikomu by nie zaszkodziła. Tym bardziej, że freefly próbuje całkiem rzeczowo i zrozumiale coś tłumaczyć.
Niektórym, wszystko kojarzy się z seksem. I tu jest podobnie, tylko, że z polityką.
Jest funkcjonariusz, jest paragraf to i po co funkcjonariusz ma myśleć. Ma pałować.
Życie i praktyka forumowa nauczyły nas tego automatyzmu. To się sprawdza.
Chyba modom. Jak widać w dwóch omawianych wątkach.
Może powinienem dla próby zacząć lekki dym w kilku wieloletnich wątkach - zgodnie z automatyzmem prezentowanym tutaj powinny być zamknięte...
Amadeusz
04-06-2013, 12:14
OK, pewnie jest. Twierdzę jedynie, że minął się z oceną tego co napisałem. Znam Turków i mogę sobie pozwolić na pewne ogólne stwierdzenia. Polska była tylko odniesieniem do tej chwilowej sytuacji, która jest w Turcji - a ściślej do medialnego przekazu. Rozmawianie o światopoglądach i decyzjach na przykładzie państw, społeczeństw nie oznacza jeszcze politycznej zadymy. Domyślam się, że bicie piany jaki kupić nóż kuchenny jest tym intelektualnym wyzwaniem ograniczającym to forum ;) Ale oczywiście przyjmuję Wasze: "nie, bo nie".
Na to wygląda :) Ale w sumie to smutna konstatacja.
Czy przeczytałeś druga cześć mojej wypowiedzi Kierowaną nie tylko do ekoneta, ale również do pozostałych moderatorów.
CYT:
"Musicie odróżnić dyskusje o wydarzeniach/faktach lub o sprawach obyczajowo-kulturowych, od agitacji polityczno-światopoglądowej i głoszenia manifestów politycznych lub mowy nienawiści, chamskiej postawy na forum i to co trzeba usuwać i dawać ostrzeżenia itp. A nie działać w ściśle zaprogramowany/mechaniczny sposób i zamykać całość, bo komuś coś się wymskło. "
P.S. Niektórym, wszystko kojarzy się z seksem. I tu jest podobnie, tylko, że z polityką.
No to przeczytaj jeszcze raz punkt regulaminu który zacytowałem.
Polityka jest polityką i nie ma tu wyjątków. Jest w regulaminie zakaz którego należy przestrzegać. Pewne działania modów są prewencyjne. Wiadomo jak tego typu wątki się kończyły. Lepiej gasić płomień w zarodku niż później pożar aczkolwiek mamy strażaka wśród zielonych ;)
Może powinienem dla próby zacząć lekki dym w kilku wieloletnich wątkach - zgodnie z automatyzmem prezentowanym tutaj powinny być zamknięte...
Chłopaki, właśnie kłótnie to jest to, czego nie chcemy.
A trzy standardowe tematy, które niechybnie kończą się wyzwiskami i wirtualnym mordobiciem, to:
1. polityka (szeroko rozumiana),
2. religia,
3. przepisy ruchu drogowego.
Wolelibyśmy, abyś tę swoją energię i zapał skierował na sprawy fotograficzne - może jakieś fotowyzwanie, fajny patent obróbkowy, może plenerek byś zorganizował?
No to przeczytaj jeszcze raz punkt regulaminu który zacytowałem.
Polityka jest polityką i nie ma tu wyjątków. Jest w regulaminie zakaz którego należy przestrzegać. Pewne działania modów są prewencyjne. Wiadomo jak tego typu wątki się kończyły. Lepiej gasić płomień w zarodku niż później pożar aczkolwiek mamy strażaka wśród zielonych ;)
Tylko, że jest to gaszenie ogniska, przez sikanie do ognia. :wink:
P.S.
A dzisiaj jest rocznica pierwszych wolnych wyborów. To polityka, czy historia.:wink:
dziś to raczej jest rocznica Nocnej Zmiany (Bluesa)
dziś to raczej jest rocznica Nocnej Zmiany (Bluesa)
Nie przepadam za Nocną Zmianą (Bluesa). Strasznie "zafałszona" muza.:wink:
Amadeusz
04-06-2013, 12:43
trzy standardowe tematy, które niechybnie kończą się wyzwiskami i wirtualnym mordobiciem
To czemu nie banujecie? Banować za chamstwo, a dyskutować szeroko ale kulturalnie.
Rafał_Sz
04-06-2013, 12:51
To polityka, czy historia.:wink:Polityka, która przeszła do historii. ;)
może plenerek byś zorganizował?
A przyjedziesz w Gorce? Bardzo chętnie coś na jesień w górkach zrobię, inwersja będzie może, żółciutkie górki.
BTW, ciągle robię plenerki z ludźmi z forum, tyle, że bardziej prywatnie.
To czemu nie banujecie? Banować za chamstwo, a dyskutować szeroko ale kulturalnie.
Świento prowda.
A przyjedziesz w Gorce? Bardzo chętnie coś na jesień w górkach zrobię, inwersja będzie może, żółciutkie górki.
"Żółciutkie", to mieszkają w Harklowej.;) (pewnie wiesz kogo mam na myśli )Albo nie. Wzmianka o obcokrajowcach z drugiego końca świata, którzy zbudowali coś na pustkowiu i odnieśli sukces to polityka.
"Żółciutkie", to mieszkają w Harklowej.;) (pewnie wiesz kogo mam na myśli )Albo nie. Wzmianka o obcokrajowcach z drugiego końca świata, którzy zbudowali coś na pustkowiu i odnieśli sukces to polityka.
Nie wiem!
Dawaj, najwyżej zamkną wątek :)
Nie wiem!
Jak to? Poszukaj Willa Akiko Harklowa. Japońska rodzina w polskich górach. Wszytko zbudowane od zera i ze dwa lata mieszkania w stodole.:)
Amadeusz
04-06-2013, 14:42
Elanek napływowy to nie wiedział ;P
Dziękuję. Ale ja już nigdzie nie pojadę...
Jak to? Poszukaj Willa Akiko Harklowa. Japońska rodzina w polskich górach. Wszytko zbudowane od zera i ze dwa lata mieszkania w stodole.:)
Imponujące, tym bardziej, że wybudować prawie każdy potrafi, a utrzymać się w biznesie na wysokim poziomie to już czasem trudniej.
Elanek napływowy to nie wiedział ;P
Łorginalny biały góral, wypraszam sobie. Blondyn. Jasna cera. Żadnego pochodzenia wołoskiego. Dobrze odżywiony
:)
Harklowa za daleko na zwiedzanie przez górki z buta. Znaczy leniwy jestem :)
Dziękuję. Ale ja już nigdzie nie pojadę...
A szkoda, w każdym razie podtrzymuję zaproszenie. Nawet wywiozę w górki jakby co.
Przypadkiem tu wpadłem. Nikt mnie nie poinformował, że toczy sie dyskusja o moim działaniu. Bronic się mogę sam.
Widzę, że słowo Polska działa na kolegę Jacka jak płachta na byka :)Nie, absolutnie nie. Niby dlaczego?
nie wiecie jak reagować więc tniecie bezmyślnie wszystko. Kulturalna wymiana zdań na tematy ogólne to nie to samo co agitacja/dezaprobata polityczna.Nie.
Nie jest napisane w regulaminie, że zakazane jest niekulturalne dyskutowanie o polityce. Zakazane jest dyskutowanie o polityce. Kulturalne też. Kulturalne ono jest tak góra 2-3 strony tematu, potem przestaje być kulturalnie. Mozna powiedziec, że zamykamy prewencyjnie.
Gdybysmy tak nie robili to będzie problem, że ten watek to polityce to zamknięto, a tam tez się jeszcze mocno nie kłócono, a inny watek zostawiono, choć kłótnia już była itd. Czyż nie tak?
Prosta rzecz - zamykać jak najszybciej.
I juz się szykuje atak - dlaczego pozwolono zatem by temat miał 2 strony?
No i jak tu wam dogodzić? Mielismy dobrą wolę - pozwolić dyskutować o temacie społecznym, w innym kraju. Ale są ciagoty niektórych użytkowników, by wszystko odnosić do naszego kraju i to upolityczniać.
Którą politykę państwa masz na myśli? Energetyczną, ekologiczną, fiskalną, emerytalną, gospodarczą, edukacyjną, infrastrukturalną, drogową, zdrowotną, obronną, kulturalną, imigracyjną...? Każdą. Po chwili rozmowa schodzi na przepisy, ministra, PO, PiS itd itd
Musicie odróżnić dyskusje o wydarzeniach/faktach lub o sprawach obyczajowo-kulturowych, od agitacji polityczno-światopoglądowej i głoszenia manifestów politycznych lub mowy nienawiści, chamskiej postawy na forum i to co trzeba usuwać i dawać ostrzeżenia itp. A nie działać w ściśle zaprogramowany/mechaniczny sposób i zamykać całość, bo komuś coś się wymskło.
To jest twoja interpretacja tego co musimy. Ja sądzę (ja - nie pisze w imieniu wszystkich modów, nie mam uprawnień, nie konsultowałem), że nie musimy czekac na to, aż będzie zadyma. Bo gdyby tak było to możemy zamykac każdy watek - także o dajmy na to lampie błyskowej X, a nie tylko o polityce. W regulaminie chcieliśmy by zapisano - zakaz gadki o polityce. By można było zamykac tematy o polityce także wtedy, gdy nie stwarzają jeszcze problemu.
Ostateczna decyzja (w interpretacji regulaminu) nalezy do modów. Czasem pozwalamy na kilka słów w innych watkach, gdzie polityka jest OT i nikt nie kontynuuje "niebezpiecznego" tematu. Czyli freefly - interpretacja nasza jest inna niż twoja i to co ty byś chciał tu widzieć nie przejdzie.
Amadeusz ma poniekąd słuszną uwagę, pretensje, że zacytowałem jego zamykając tamten temat. Powinienem zacytować więcej wypowiedzi - szczególnie post 18 freefly.
Jest parę osób, które bardzo ciagnie do tych tematów politycznych (może wolicie określenie- społecznych?) - mam na myśli elanka czy freefly - co tu od razu widać (narzekanie na cenzurę).
Jakoś wielu osobom nie przeszkadza wycinanie polityki.
Krzyś - dziękuję za uznanie.
To jest twoja interpretacja tego co musimy. Ja sądzę (ja - nie pisze w imieniu wszystkich modów, nie mam uprawnień, nie konsultowałem), że nie musimy czekac na to, aż będzie zadyma. Bo gdyby tak było to możemy zamykac każdy watek - także o dajmy na to lampie błyskowej X, a nie tylko o polityce. W regulaminie chcieliśmy by zapisano - zakaz gadki o polityce. By można było zamykac tematy o polityce także wtedy, gdy nie stwarzają jeszcze problemu.
Ostateczna decyzja (w interpretacji regulaminu) nalezy do modów. Czasem pozwalamy na kilka słów w innych watkach, gdzie polityka jest OT i nikt nie kontynuuje "niebezpiecznego" tematu. Czyli freefly - interpretacja nasza jest inna niż twoja i to co ty byś chciał tu widzieć nie przejdzie.
Amadeusz ma poniekąd słuszną uwagę, pretensje, że zacytowałem jego zamykając tamten temat. Powinienem zacytować więcej wypowiedzi - szczególnie post 18 freefly.
Jest parę osób, które bardzo ciagnie do tych tematów politycznych (może wolicie określenie- społecznych?) - mam na myśli elanka czy freefly - co tu od razu widać (narzekanie na cenzurę).
Jakoś wielu osobom nie przeszkadza wycinanie polityki.
Bez jaj, to Ty to upolityczniasz swoimi działaniami. To co wskażesz robi się polityczne. I nie wiem co Ci nie leży w poście 18. To, że napisałem, ze obcokrajowcy nie narzekają na przepisy i władzę. To, że nie można pić piwa na ławce, czy to, że Turcy budują metro Warszawie.
I nie narzekam na cenzurę. Tylko wytykam.... nie napiszę co, ale domyśl się.
Bez jaj, to Ty to upolityczniasz swoimi działaniami. To co wskażesz robi się polityczne.Nie kapuję. Ja działam i robi sie polityczne? Jak działam w temacie o D400 to tez robi się polityczne?
Czy jednak jest tak, że jak temat zaczyna wchodzić na politykowanie to ja działam?
I nie wiem co Ci nie leży ..... To, że napisałem, ze obcokrajowcy nie narzekają na przepisy i władzę. To, że nie można pić piwa na ławce, czy to, że Turcy budują metro Warszawie. Ja się zgadzam z twoją oceną. Sam mógłbym tak napisać.
Ale moje poglądy (jakieś tam mam, jak każdy), a zgoda na pisanie o polityce to dwie różne sprawy.
Przy czym ten fragmencik to nie jest to, za co temat został uznany za zbaczanie w politykę.
I nie wiem co Ci nie leży w poście 18..
Chodziło mi bardziej o ostatni akapit. Gdzie już jest daleko od zamieszek w Turcji:
A u nas to niby jest wolność. Na wszystko musisz mieć zgody, pozwolenia urzędników. Na własnej działce nie możesz postawić przysłowiowej budki, bez zgody gminy.
Za długo moderuję to forum by nie wiedzieć co będzie sie działo za kilka postów. Amadeusz juz kontynuował pisząc o wyjściu ludzi w Polsce na ulicę.
Możecie nawet ogłaszać rewolucje - OK, ale róbcie to na Tweeterze. Nie tutaj. I nie mydlcie oczu, że to nie ma nic wspólnego z polityką.
Amadeusz
06-06-2013, 08:50
Zakazane jest dyskutowanie o polityce. Kulturalne też.
Kulturalne ono jest tak góra 2-3 strony tematu, potem przestaje być kulturalnie. Mozna powiedziec, że zamykamy prewencyjnie.
Z góry zakładasz, że coś za chwilę będzie niekulturalne (cały czas mam na myśli wątek, o którym rozmawiamy). Z góry zakładasz poziom onetowych pyskówek. Bardzo osobliwe podejście i osąd swoich forumowiczów.
Gdybysmy tak nie robili to będzie problem, że ten watek to polityce to zamknięto, a inny watek zostawiono...Po chwili rozmowa schodzi na przepisy, ministra, PO, PiS itd itd
Banujesz konkretną osobę i nie ma dyskusji. Macie z tym problem?
Ciekawi mnie Twoja odpowiedź, dlaczego nie można rozmawiać kulturalnie o polityce, mając na uwadze to co napisałem powyżej :)
Banujesz konkretną osobę i nie ma dyskusji. Macie z tym problem?
Ciekawi mnie Twoja odpowiedź, dlaczego nie można rozmawiać kulturalnie o polityce, mając na uwadze to co napisałem powyżej :)
Mamy. Bo nie działamy z chęcią/zamiarem zbanowania kogokolwiek.
Czemu nie można rozmawiać kulturalnie o politycy? No właśnie... Czemu? Mała podpowiedź - bo należy do tematów budzących zbyt wiele emocji i przyczyniających się do ostrych podziałów, nawet w rodzinach.
Sam byłem nieraz atakowany, również na PW, za to, że np. jakiś dowcip z podtekstem, który się komuś nie widział, wisiał zbyt długo i dowiedziałem się czegoś w rodzaju "tak, pozwalacie na to, bo to nie był wasz prezydent", że "wiadomo, jaką partię popieracie" i tak dalej w tym tonie, ostro i niemiło, ocena z rozbudowanym profilem psychologicznym, ale - bez znajomości ocenianego... I to nawet nie chodzi o to, że jeden zawzięty z drugim tłucze w nas personalnie na PW, ale są pretensje i raporty, że pozwalamy na takie "fajty" na otwartym forum. Ludzie są tym po prostu zmęczeni. Wyobraź sobie, że idziesz np. na fajny koncert, chcesz się odprężyć i zrelaksować, a tam nagle paru misiów z mikrofonami napitala o podatkach/ZUSie/partiach/wybuchach. Jak się wtedy czujesz?
Rafał_Sz
06-06-2013, 09:10
Korzystając z tego forum akceptuje się regulamin i powinno się go przestrzegać. A jest w nim wyraźnie napisane:
6.
d) akceptować postanowienia moderatorów w sprawach naruszeń Regulaminu i powstrzymywać się od polemiki z nimi. W przypadku zastrzeżeń co do decyzji moderatora, należy wyjaśniać w pierwszej kolejności przez wysłanie PW (prywatnej wiadomości) do tego moderatora lub przez ikonkę wykrzyknika w poście (tzw. raportowanie postu). W ostateczności zastrzeżenia należy wnieść do Właściciela Forum przez PW - nick 'fomag'.
Nie widzę więc sensu, dla którego toczy się ta dyskusja, choćby ze względu właśnie na regulamin. Zwłaszcza, że jak zwykle prowadzi ona donikąd co udowodniły już wcześniej podobne przekomarzania w podobnych wątkach. Jest tyle innych ciekawszych rzeczy w życiu niż polityka. W zasadzie to większość jest ciekawszych. ;)
Ciekawi mnie Twoja odpowiedź, dlaczego nie można rozmawiać kulturalnie o polityce,Bardzo dobre pytanie. Nie znam odpowiedzi. Praktyka pokazuje, że nie można.
Zapis w regulaminie o tym, że nie rozmawiamy o polityce (i religii) nie wziął się z sufitu. Miej to na uwadze. Po prostu praktyka pokazała co się dość szybko dzieje w takich wątkach.
Gdyby rozmawiano w tym temacie kulturalnie, to by nie było problemu i w efekcie zapisu w regulaminie.
To forum ma łączyć, a nie dzielić. Interesuje nas fotografia. Poboczny temat nie ma prowadzić do niesnasek między użytkownikami. One się przenosza na inne tematy - potem jeden drugiego atakuje w zupełnie innych tematach - np zdjęciowych. Po co to?
Zapewne jest sporo osób, które by chętnie porozmawiały o sytuacji w kraju. Mi też sporo rzeczy leży na wątrobie. Nie jestem obojetny. Ale nadrzędne jest to, że nie chcemy tu kłótni. I ci userzy, którzy lubią (oprócz fotografii :)) rozmawiać o polityce muszą znaleźć inne miejsce do dyskusji politycznych.
Ba, bywały głosy od niektórych z moderatorów, żeby usunąć calutkie cafe z forum. Żeby to było forum tylko fotograficzne. Zostawiliśmy cafe, bo robi dobrą atmosferę. Dobrą, bo nie rozmawiamy o polityce.
pietia79
06-06-2013, 10:20
Każdy wątek polityczny w internecie kończy się wcześniej czy później awanturą (albo argumentem ad hitlerum ;)
Z moich obserwacji tak jest w 95% przypadków.
Właśnie dlatego lubię czytać to forum, że nikt tutaj nie wrzuca swoich cennych spostrzeżeń na temat rządu albo opozycji, takiego czy innego polityka czy takich lub innych rozwiązań politycznych. A nawet jak chce się podzielić z innymi to nie może :) I niech tak zostanie.
Amadeusz
06-06-2013, 10:25
Dzięki za Wasze odpowiedzi. Rozumiem, że jest taka, a nie inna polityka ;) forum i tego się trzymacie - przyjmuję to oczywiście. Macie swoje priorytety - OK.
Wiadomo, że ciężko pogadać o polityce na forum fotograficznym, ponieważ większość fotografujących na polityce kompletnie się nie zna. Zatem, co mam na celu chcąc rozprawiać na te tematy? Czysta ciekawość, co ludzie o konkretnych zamiłowaniach, wrażliwości mają do powiedzenia w tej kwestii. Ot tyle.
Ale domyślam się, że polityka to bagienko bez względu na to na jakich salonach byśmy o niej nie rozprawiali ;)
Edycja: Pietja79, Ty właśnie mylisz politykę z partiami, personami. Zaszufladkowałeś się w tych swoich 95% ;)
Dzięki za Wasze odpowiedzi. Rozumiem, że jest taka, a nie inna polityka ;) forum i tego się trzymacie - przyjmuję to oczywiście. Macie swoje priorytety - OK.
Dokładnie tak do tego podchodź.
Wiadomo, że ciężko pogadać o polityce na forum fotograficznym, ponieważ większość fotografujących na polityce kompletnie się nie zna.Podobnno każdy facet uważa, że się zna na polityce i samochodach. A kobiety się znają na leczeniu :)
pietia79
06-06-2013, 12:05
Edycja: Pietja79, Ty właśnie mylisz politykę z partiami, personami. Zaszufladkowałeś się w tych swoich 95% ;)
Nic nie mylę. Polityka to właśnie partie i persony.
Chyba, że masz na myśli polityki unijne, np. Wspólną Politykę Rolną ...ale to też partie i persony, tylko na innym szczeblu :)
Ale nie gadajmy o polityce :)
A o polityce Nikona można dyskutować?
;)