Zobacz pełną wersję : Modyfikacja szklarni - propozycje
Jak proponujecie zmodyfikować posiadana prze zemnie szklarnię. Interesuje mnie fotografia Makro, Krajobraz, Architektura, Zwierzęta i czasem fotki rodzinne. Od razu zaznaczam że obiektywy bez procesora odpadają nie mam ochoty już z nimi walczyć, a chętnie bym przywitał jakąś stałkę do krajobrazu i makro ale z możliwością podpięcia tego w przyszłości pod pełna klatkę.
Posiadane Szkła:
1. Nikkor 18-70 f/3.5-4.5
2. Tamron SP 70-300 f/4-5.6 Di VC USD
3. Nikkor 50 f/1.8 D
4. Tamron SP 90 f/2.5 - makro bez procesora z mocowaniem Tamron Adaptall 2
5. Aus Jena 50 f/2.8 M42
6. Zeiss 35 f/2.8 M42
7. Dwa pierścienie makro Nikon PK-3 (jeden spiłowany pod cyfrę)
LordRamzes
03-06-2013, 18:24
Szczerze to sprzedać wszystko bo troche gratów a nic konkretnego :)
sigma 10-20 ale ze zmiennym światłem i masz krajobrazy z głowy
makro +portret to tamron 90 oczywiście wszystko używane kupić
Nikt już niema innych propozycji ?
adriansocho
03-06-2013, 22:47
A do czego używasz tych stałek na M42, mocowane odwrotnie do zdjęć macro?
Ja jestem trochę mniej doświadczonym fotografem niż większość kolegów, ale skoro pytasz to swoje 3 grosze dorzucę. Sprzedałbym obiektyw kitowy i zamiast niego sigma 10-20 albo tamron 17-50 (ten drugi trochę bardziej uniwersalny i tańszy) do krajobrazów i szeroko zdefiniowanej architektury, tamrona tele bym zatrzymał albo w dalszej przyszłości zamienił na coś ciut wyższej klasy, 50-tkę bym przy jakiejś okazji zamienił na 35/1.8, reszty też bym się pozbył - chociaż w zasadzie nie wiem jak się sprawuje ten tamron do macro, może zmiana puszki na wyższy model z obsługą pomiaru światła uczyniłaby ten obiektyw ciut użyteczniejszym?
darkmajin
03-06-2013, 22:54
Śmieszne ja bym sobie nie pozwolił wybierać obiektywów innym, kolega dał propozycje - nie podoba się ja czuje że wiesz co chcesz tylko czekasz aż ktoś potwierdzi to oczym myslisz, prosta rada sprzedaj to czego nie używasz lub Cię ogranicza a kup to co potrzebne :)
Ja tylko pytam o propozycję.
Tamron 90 mm bardzo dobrze, M42 to także makro ale z pierścieniem PK-3 tylko przez brak procesora od ponad roku nie wyjąłem tego z torby.
Zastanawiam się także nad taką kombinacją.
1. Samyang lens 14mm f2.8 (Tylko czy on ma procesor bo na zdjęciach miał styki elektryczne no i Cokina na nim nie zainstaluję)
2. Nikkor 18-70 f/3.5-4.5
3. Nikkor 105 makro w wersji na śrubokręt
4. Tamron SP 70-300 f/4-5.6 Di VC USD - Opcjonalnie
Interesuje mnie fotografia Makro, Krajobraz, Architektura, Zwierzęta i czasem fotki rodzinne.
Wywal wszystko oprócz 1 i 4. Dokup 35/1.8. To było jedyne szkło, jakiego mi brakowało w zestawie D70/D200 + 18-70.
adriansocho
04-06-2013, 21:43
Ja widzę, że ten 18-70 Ci odpowiada:)
Samyangi z mocowaniem Nikona są w dwóch wersjach, wersja z dopiskiem AE jest ciut droższa i ma styki oraz procesor.
Z moich doświadczeń z Sigmą 10-20 mogę powiedzieć, że przy 10 mm nie tylko autofocus jest zbędny, ale również samo ustawianie ostrości mogłoby mieć tylko 3 pozycje: 30 cm, 50 cm i 1 m. Wystarczy przymknąć do f/8 i przy ostrzeniu na metr mamy ostre wszystko od 0,5 m do nieskończoności. Także ręczne ostrzenie w samyangu 14 mm pewnie też nie będzie sprawiać problemu.
Wywal wszystko oprócz 1 i 4. Dokup 35/1.8. To było jedyne szkło, jakiego mi brakowało w zestawie D70/D200 + 18-70.
Tylko ten Tamronik SP 90 f/2.5 Adaptall 2 jest bez procesora z D80 brak pomiaru światła co trochę męczy na dłuższą metę. Wiem można się kierować histogramem ale niektórych ujęć już się nie powtórzy
Edyta:
Ja widzę, że ten 18-70 Ci odpowiada:)
Samyangi z mocowaniem Nikona są w dwóch wersjach, wersja z dopiskiem AE jest ciut droższa i ma styki oraz procesor.
Z moich doświadczeń z Sigmą 10-20 mogę powiedzieć, że przy 10 mm nie tylko autofocus jest zbędny, ale również samo ustawianie ostrości mogłoby mieć tylko 3 pozycje: 30 cm, 50 cm i 1 m. Wystarczy przymknąć do f/8 i przy ostrzeniu na metr mamy ostre wszystko od 0,5 m do nieskończoności. Także ręczne ostrzenie w samyangu 14 mm pewnie też nie będzie sprawiać problemu.
Tak 18-70 jest ze mną najczęściej lubię to szkło a szczególnie do zdjęć rodzinnych nie potrzeba mi więcej :)
Co do samyanga 14 mm nie widzę problemu z ostrzeniem ręcznym krajobraz nigdzie mi nie ucieknie, jedyne na czym mi zależy to na procesorze żebym miał pomiar światła z D80.
Co do sigmy 10-20 to oglądałem dzisiaj w komisie to szkło, ale chora cena mnie cofnęła za używkę.
Nikt już niema innych propozycji ?
Ja bym sprzedał wszystko oprócz 1 i 3. Za N 50/1.8 AF-D nie dostaniesz wiele kasy, lepiej go mieć u siebie.
Co do 35/1.8 - jak najbardziej do nabycia.
W zależności od budżetu możesz także rozważyć kupno N 85/1.8 AF-D, albo droższy 85/1.8 AF-S G. Do zwierzątek za mało, ale do architektury to już coś, zwłaszcza na DX. Rodzinny portret też nimi obskoczysz. Obydwa będą funkcjonować na pełnej klatce. Alternatywa - coś dłuższego od 70 mm (zoom). Ale już nie mieszam więcej :wink:
Tylko ten Tamronik SP 90 f/2.5 Adaptall 2 jest bez procesora z D80 brak pomiaru światła co trochę męczy na dłuższą metę
Nigdy nie używałem pomiaru światła przy zdjęciach makro na cyfrze.
Ja też, ale czasem się przydaje i ułatwia życie, przynajmniej w wstępnej ocenie parametrów naświetlania.
Na chwilę obecną podjąłem decyzję idzie na sprzedaż wszystko oprócz:
1. Nikkor 18-70 f/3.5-4.5
2. Tamron SP 70-300 f/4-5.6 Di VC USD
Za sprzedane szkła chciałbym kupić coś szerszego niż 18 mm które ma Nikkor w połączeniu z matrycą DX w D80, tylko teraz pytanie co będzie szersze Samyang 14mm czy Samyang 8mm. Chodzi mi o fotografowanie krajobrazu i panoram.
Drugie pytanie stosował ktoś filtry Cokin P z Samyangiem 8 mm
Pierwsze pytanie jest trochę niedorzeczne.
Drugie.
Chyba że trzymając w ręku. :)
No tak masz racje 8mm będzie szersze.
Hmm nie bardzo mi się taka opcja podoba szczególnie jak aparat będę trzymał w ręku.