PDA

Zobacz pełną wersję : Gwarancja europejska- o co chodzi?

campermtb
03-06-2013, 13:11
Witam
Mógłby mi ktoś nieco podsumować czym się różni takowa gwarancja od zwykłej? Czy mogę ze sprzętem na niej jechać np do serwisu do Berlina zamiast Warszawy? Będę wdzięczy za szybką odpowiedź, bo sprawa dość pilna.

rychu_cmg
03-06-2013, 13:15
Wszystko jest w treści gwarancji

campermtb
03-06-2013, 13:23
Chodziło mi też może o jakieś doświadczenia, czy warto i czy problemów jakichś nie robią. I mam pytanie nr 2: Czy jeśli mam czystą kartę gwarancyjną, tylko z wydrukowanym numerem seryjnym, to wystarczy razem z dowodem zakupu, czy muszę biegać do sprzedawcy, żeby mi ją wypełnił?

rychu_cmg
03-06-2013, 13:45
Ale od czego masz tą gwarancje ?

campermtb
03-06-2013, 13:46
Jeśli dobrze rozumiem pytanie to od puszki ;)

rychu_cmg
03-06-2013, 14:14
https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/24918/~/europejskie-i-og%E3%B3lno%E5%9Bwiatowe-gwarancje-firmy-nikon

zgera
03-06-2013, 14:21
Jeśli masz gwarancję europejską możesz wysłać sprzęt do Berlina lub innych krajów europy, wykaz serwisów powinien być na dodatkowej ulotce.
Do sprzętu Nikon jest dołączana gwarancja europejska oraz gwarancja Nikon Polska jeśli dystrybutorem jest Nikon Polska.
Aby skorzystać z serwisu wystarczy gwarancja europejska oraz kserokopia dowodu zakupu.
Czy na gwarancji musi być pieczątka z datą sprzedaży, najlepiej zapytać w serwisie.

campermtb
03-06-2013, 21:16
Dzięki, to jedno już wiem, ale co z tą kartą gwarancyjną? Musi być cała wypełniona, czy wystarczy czysta z numerem seryjnym i dowód zakupu?

GonzoG
03-06-2013, 21:33
Dzięki, to jedno już wiem, ale co z tą kartą gwarancyjną? Musi być cała wypełniona, czy wystarczy czysta z numerem seryjnym i dowód zakupu?

Musi być wypełniona - data zakupu i pieczątka sklepu.
Na dowodzie zakupu nie masz numerów seryjnych, więc nie można ich jednoznacznie powiązać z daną kartą gwarancyjną.

Panerai
03-06-2013, 21:42
Nie jestem przekonany czy karta gwarancyjna musi być wypisana i podstemplowana. Ja na rachunku ( z Niemiec) mam pieczątkę, podpis oraz nazwę i numer seryjny aparatu i obiektywu. Na pewno w przypadku próby skorzystania z polskiego serwisu w przeciwieństwie do towaru zakupionego w Polsce - nie ma możliwości wysłania sprzętu na koszt serwisu Nikon Polska. Tylko sprzęt kupiony u nas w Polszy podlega darmowej wysyłce (po zarejestrowaniu usterki Nikon przesyła swojego kuriera z UPS).

Mariusz Lesiuk
04-06-2013, 07:20
Wysyłałem obiektyw z dystrybucji europejskiej, zakupiony w Polsce (polski paragon) z czystą kartą gwarancyjną (no nr seryjny i nazwa były) i nie było problemu. Obiektyw posłałem razem z puszką, która była na gwarancji Nikon Polska i poszło wszystko na koszt Nikona.

Panerai
04-06-2013, 07:29
No właśnie. Kupiony w Polsce (paragon). Gdy dzwoniłem do NS miła pani powiedziała, że z papierem Niemieckim nie przysługuje mi darmowy kurier. Ktoś ma inne doświadczenia bo może pani zwyczajnie mnie okłamała ?! Ilość plam oleju na matrycy nie powiększyła się więc chętnie wysłał bym sprzęt do czyszczenia w ramach gwarancji.

TOP67
04-06-2013, 22:43
Ale bez gwarancji NP. Taki szary import, zapewne z Niemiec.

Wysłane z małego żółtego telefoniku

GonzoG
04-06-2013, 23:39
No właśnie. Kupiony w Polsce (paragon). Gdy dzwoniłem do NS miła pani powiedziała, że z papierem Niemieckim nie przysługuje mi darmowy kurier. Ktoś ma inne doświadczenia bo może pani zwyczajnie mnie okłamała ?! Ilość plam oleju na matrycy nie powiększyła się więc chętnie wysłał bym sprzęt do czyszczenia w ramach gwarancji.

Ja miałem aparat bez polskiej gwarancji (aparat pochodzi z Czech, kupiony w Polsce), tylko EU i wystawioną przez Nikon Europe, wysłałem na koszt nikona - nie było problemów.
Jak dzwoniłem do serwisu z zapytaniem, jak wysłać, to powiedzieli, że jak z gwarancją, to zamówić kuriera w DHL, bo wtedy na koszt serwisu, nikt nie pytał jaką mam gwarancję.

Co do stanowiska Nikona, w sprawie gwarancji EU/międzynarodowej i wypełnienia karty gwarancyjnej:

10. Gwarancje międzynarodowe
Do każdego aparatu sprzedawanego na terenie Europy dołączona jest gwarancja europejska typu: „Nikon European Service Warranty”. Na podstawie w/w gwarancji można dokonać naprawy (zgodnie z jej warunkami) na terenie całej Europy. Warunkiem formalnym do rozpatrzenia takiej gwarancji jest dołączenie do poprawnie wypełnionego druku gwarancyjnego, dowodu zakupu.

W gwarancji EU jest napisane, że nie pokrywają kosztów transportu, a w warunkach naprawy w serwisie Nikon Polska, że w przypadku naprawy gwarancyjnej odsyłają na własny koszt.