PDA

Zobacz pełną wersję : Pomocy! D800 górny ekran padł.

campermtb
03-06-2013, 13:05
Witam
Wczoraj jak zwykle robiłem zdjęcia moim d800 i nagle wszystko z górnego ekraniku znika, a w wizjerze zaczynają mi się podświetlać po kolei wszystkie pozycje. Po chwili wizjer też zgasł. Wyjęcie na chwilę baterii pomogło- wszystko wróciło. Kolejne 3 zdjęcia i znowu padło. Wyjęcie baterii pomogło 2 albo 3 razy, a teraz nie dają oznak życia poza 2 sekundowym podświetleniem w czasie chyba 2 godzin które z nim walczyłem. Czy ktoś orientuje się czego może to być wina? Serwis czy nie ? Puszki używałem z gripem newell i oryginalnymi akumulatorami. W dzień kiedy padł wcześniej był wystawiony na leciutki deszcz, tak że pare kropli zostało na obudowie, ale był porządnie wytarty od razu. Może to być od tego?
Będę wdzięczny za wszelką i szybką pomoc, bo potrzebuję puszki do pracy...

dammiz
03-06-2013, 13:26
Wysyłaj do serwisu - masz gwarancję. Przez internet nikt Ci aparatu nie naprawi.

darkmajin
03-06-2013, 13:32
puszka może uszczelniona, a "newell"? oh well... za kolegą co byśmy nie strzelili sam tego nie naprawisz...

josephebeloki
03-06-2013, 13:32
Witam
Wczoraj jak zwykle robiłem zdjęcia moim d800 i nagle wszystko z górnego ekraniku znika, a w wizjerze zaczynają mi się podświetlać po kolei wszystkie pozycje. Po chwili wizjer też zgasł. Wyjęcie na chwilę baterii pomogło- wszystko wróciło. Kolejne 3 zdjęcia i znowu padło. Wyjęcie baterii pomogło 2 albo 3 razy, a teraz nie dają oznak życia poza 2 sekundowym podświetleniem w czasie chyba 2 godzin które z nim walczyłem. Czy ktoś orientuje się czego może to być wina? Serwis czy nie ? Puszki używałem z gripem newell i oryginalnymi akumulatorami. W dzień kiedy padł wcześniej był wystawiony na leciutki deszcz, tak że pare kropli zostało na obudowie, ale był porządnie wytarty od razu. Może to być od tego?
Będę wdzięczny za wszelką i szybką pomoc, bo potrzebuję puszki do pracy...

Jak masz gwarancję, to nawet się nie zastanawiaj... bez krępacji i nerwów będziesz miał naprawione, nie bój żaby :) Tylko się nie przyznawaj z tym NIEORYGINALNYM GRIPEM , bo Ci wmówią, że to przez niego, poszło większe napięcie itd.. pierdu pierdu :)

campermtb
03-06-2013, 13:38
Cholera no, miałem nadzieje, że może jakieś zaklęcie, albo coś pomoże :p A może jeszcze coś: jak się robi w d800 przywrócenie do ustawień fabrycznych? Można jakoś inaczej niż zerując banki ustawień i 2ma zielonymi przyciskami? A jeszcze propos gripa, to na pewno nie zamókł, a mogła to być rzeczywiście jego wina? W serwisie się nie przyznam, tylko teraz się zastanawiam czy wgl go na śmietnik nie wyrzucić ;)

Art Erie
03-06-2013, 14:11
Cholera no, miałem nadzieje, że może jakieś zaklęcie, albo coś pomoże :p A może jeszcze coś: jak się robi w d800 przywrócenie do ustawień fabrycznych? Można jakoś inaczej niż zerując banki ustawień i 2ma zielonymi przyciskami? A jeszcze propos gripa, to na pewno nie zamókł, a mogła to być rzeczywiście jego wina? W serwisie się nie przyznam, tylko teraz się zastanawiam czy wgl go na śmietnik nie wyrzucić ;)

W wątkach o D700 jest dużo przypadków zgonu głównego wyświetlacza w puszkach zasilanych nieoryginalnym gripem. Tak mi się automatycznie skojarzyło.

Adam71
03-06-2013, 14:23
No ja bym się bał podłączyć jakiś szajs za 300 zł do puszki za 10 000 zł. Miej nadzieje że serwis nie kapnie się .

Ale ja pracuje w serwisie samochodowym i ludzie pakują LPG do aut z wyższej półki a potem jest rozpacz .
Ostatnio Infinity FX37 z rozwalonym silnikiem przez LPG.

campermtb
03-06-2013, 21:14
No to sprzedam nieoryginalny grip do d800 :D Ale tak swoją drogą, to jestem ciekawy jak te chinczyki, które to produkują, ściągając wszystkie schematy, sprawiają, że puszki przez to padają..

kolas
03-06-2013, 21:25
No to sprzedam nieoryginalny grip do d800 :D Ale tak swoją drogą, to jestem ciekawy jak te chinczyki, które to produkują, ściągając wszystkie schematy, sprawiają, że puszki przez to padają..

Sprzedasz ? Oj to kolejny nabywca się ucieszy jak mu puszka padnie.

limal
03-06-2013, 21:30
A skąd pewność że to wina gripa? .I skąd przekonanie że każdy zamiennik to badziew. Przykład, niedawno wymieniałem oryginalne łożyska koreańskie w moim "accencie" w kołach, na zamienniki SKF, i jak sądzę to wytrzymają co najmniej tyle samo.

Art Erie
03-06-2013, 21:33
A skąd pewność że to wina gripa? [...]

To nie pewność, a jedynie skojarzenie, lużna sugestia (post #6).

campermtb
03-06-2013, 21:42
Sprzedasz ? Oj to kolejny nabywca się ucieszy jak mu puszka padnie.
Żartuję, nie jestem taki okrutny. Trzeba będzie szrot zutylizować...

Borat1979
03-06-2013, 22:14
A, że tak głupio zapytam: sprawdzałeś czy działa bez gripa?

campermtb
03-06-2013, 22:18
Testowałem z gripem, bez gripa, z kartą, bez karty, chyba już wszystkie możliwości testowałem.

Borat1979
03-06-2013, 22:22
W takim razie nie ma innej rady jak serwis.

slasib
03-06-2013, 23:29
jest jeszcze sposób: można posmarować smalcem i dać psu, jak obliże to będzie dobrze, jak obsika do aparat do kosza, nie wiem czy działa, ale tak zwykł mawiać nauczyciel w podstawówce :)

Karrampuk
04-06-2013, 00:32
jest jeszcze sposób: można posmarować smalcem i dać psu, jak obliże to będzie dobrze, jak obsika do aparat do kosza, nie wiem czy działa, ale tak zwykł mawiać nauczyciel w podstawówce :)

... albo niech wrzuci do jeziora. Jak zatonie to znaczy, że body było nieszczelne. Jak się utrzyma to na pewno wina gripa ;-)
Serio. Ta druga bateria to oryginał z allegro? Jesteś jej pewien?
Tak czy siak tylko serwis go uzdrowi.
I tak mimo reanimacji w Twojej podświadomości pozostanie przeświadczenie, że z body jest coś nie tak.

campermtb
04-06-2013, 00:39
Oryginał z foto-jokera, więc raczej pewne źródło. A tym gipem to chyba rzucę w witrynę sklepu w którym mi go sprzedali...

R
04-06-2013, 09:05
wiele razy na forum poruszany byl temat tandetnych gripow. wczesniej czy pozniej efekt (skutek) byl ten sam... a mimo wszystko smialkow do zakupu szajsu nie brakuje... zamiast rzucac czyms w witryne, moze lepiej zastanowic sie nad uzasadnieniem dla takiego a nie innego zakupu... przeciez na sile nikt tego gripa nie dokrecil do Twojego aparatu? takie przyslowie jest: chytry dwa razy traci. w tym przypadku doskonale sie to sprawdza. nie dosc ze z gripa bedziesz mogl zrobic przycisk do papieru, to jeszcze musisz skrzynke po serwisach slac... chyba marna rekompensata za pare groszy oszczednosci...

sukcesow zycze

campermtb
21-06-2013, 00:04
Taka ciekawostka przyrodnicza propos mojego przypadku- zauważyłem że wyzerował mi się licznik ligawki.. W opandzie kilka zdjęć ma kolejne numery bodajże do 25 (wcześniej już się wyzerował) i kolejne ma "0". Generalnie poza samym wyświetlaniem cały aparat "zgłupiał". Na dniach w końcu musze załatwić podbicie karty przez sprzedawcę, bo ciągle nie miałem kiedy i leci do warszawy...

Art Erie
28-08-2013, 09:54
I jak skończyła się historia? Co padło? Czy zawinił grip, czy był to poprostu przypadek?