Zobacz pełną wersję : PSE11 - problem z instalacją
Witam!
Kilka dni temu zakupiłem sobie Photoshop Elements 11. Zainstalowałem bez problemu, zaktualizowałem wtyczkę Camera Raw i wszystko śmigało bardzo dobrze.
Wczoraj skończyłem oglądać kurs z tutoria.pl i przystąpiłem od razu do testowej obróbki. Złożyłem panoramę i zamknąłem program. Zauważyłem, że w katalogu z tymi zdjęciami (NEF) powstały jakieś dodatkowe 4 pliki z rozszerzeniem .xmp
Przy próbie ponownego otwarcia PSE11 dostawałem błąd, że jest problem z inicjacją aplikacji, bo plik/pliki robocze mają atrybut tylko do odczytu. Próbowałem na różne sposoby - cały czas to samo - nie mogłem otworzyć PSE. Skorzystałem więc z punktu przywracania Windows i wróciłem do momentu sprzed instalacji PSE11. Teraz w trakcie ponownej instalacji dostaję taki komunikat: "W procesie instalacji napotkano błąd Współużytkowane składniki techniczne. Uruchom komputer ponownie i spróbuj jeszcze raz".
I tak bez końca. Próbowałem już kilka razy i cały czas kicha. Nic na ten temat nie znalazłem w sieci. Jak rozwiązać ten problem i ewentualnie co było tego przyczyną?
HELP ME!!!
pliki XMP, to pliki z zapisaną obróbką w Camera RAW - obróbka ta nie jest zapisywana w RAWach, a właśnie zewnętrznych plikach.
Co do problemów z działaniem PSE - jak miałem triala, żadne mi się nie przytrafiły.
Jeśli chodzi o instalację - nigdy nie polecam korzystania z punktów przywracania... często właśnie wysypują się aplikacje, które były później instalowane, bo Windows nie kasuje plików, a jedynie przywraca dane systemowe. Ja w ten sposób wywaliłem Javę w przeglądarkach i nic, tylko pełna reinstalacja systemu pomogła.
W takim wypadku masz już zainstalowanego PSE, ale jest brak wpisów o nim w rejestrze. Musisz teraz ręcznie odszukać pozostałości po PSE i usunąć pliki i dopiero wtedy będziesz mógł ponownie zainstalować.
W takiej sytuacji jak Twoja, lepiej jest najpierw odinstalować aplikację, spróbować ponownie zainstalować, a gdy to nie działa, to sięgać po przywracanie systemu.
hostman22
03-06-2013, 19:45
pkt przywracanie usunął pewnie klucze z rejestru - co Ciebie podkusiło do tego ruchu ;). Przeinstaluj będzie ok :) w sumie adobe chyba się pogodziło z tym jak ich program jest wykorzystywany, więc naprawdę trudno go wykrzaczyć ;)
Przeinstaluj będzie ok :)
Ale co mam przeinstalować? PSE - już próbowałem kilka razy, ale bez efektu :-(
hostman22
03-06-2013, 22:07
masz inne programy adobe'a czy tylko elementa ? Jesteś zalogowany na windowsie jako admin ?
tak na szybkiego rzuć okiem http://helpx.adobe.com/creative-suite/kb/component-install-failed.html
i jeszcze to http://forums.adobe.com/message/4710927
Na kompie mam tylko Reader'a i Flash Player. Oczywiście zalogowany do Win7 jestem jako admin. Z infolinii Adobe dostałem takie wskazówki:
1. Odinstalować "Adobe Help" oraz "Adobe AIR" - nie mam
2. Utworzyć nowego konto administratora w systemie - zrobiłem
3. Wyłączenie kontroli kont użytkowników UAC - zrobiłem
4. Uruchomić Windowsa w trybie opisanym wyżej i zalogować się do nowego konta
5. Reinstalować program Photoshop Elements 11
Wszystko zrobiłem a efektu brak. Nie rozumiem jednego - pierwsza instalacja powiodła się bez problemu i program działał kilka dni, potem coś się pop.....ło i kolejna instalacja jest już niemożliwa. Prawdopodobnie tak jest, jak to sugeruje GonzoG, że tym przywróceniem systemu (a nie odinstalowaniem PSE11) spowodowałem taką dziwną sytuację. Oczywiście, że w skrajnym przypadku podejmę walkę z postawieniem systemu od nowa, ale będzie mnie to kosztowało sporo czasu. Chcę oszczędzić sobie dodatkowo nerwów, bo jak to nie rozwiąże mojego problemu to chyba szału dostanę. Póki co, szukam rozwiązania mniej drastycznego.
Musisz teraz ręcznie odszukać pozostałości po PSE i usunąć pliki i dopiero wtedy będziesz mógł ponownie zainstalować.
Próbowałem tak zrobić i wydawało mi się, że wszystkie pliki usunąłem. Prawdopodobnie są takie, których nie jestem w stanie wyśledzić bo mają dziwną nazwę
hostman22
04-06-2013, 17:47
z klucze z rejestru musisz wywalić nie ma innej metody (regedit w menu start wpisz)
Rejestry już czyściłem - ręcznie a także exe'kiem pobranym ze strony Adobe
Witam!
Kolejne sugestie wsparcia Adobe nic nie dały, więc zmęczony całą sytuacją zrobiłem "format c:/", postawiłem windoze i zainstalowałem bez problemów PSE11. Na raze działa wszystko prawidłowo :-)