Zobacz pełną wersję : jak to jest z tym WB ?
piotereks
02-06-2013, 17:38
Witam. tak dziś się zagłębiłem w ten temat i.... zamotałem. W instrukcji mojego D-70s jest napisane przy oznaczeniu chmurki - " Należy uzywac w swietle dziennym, gdy niebo jest zachmurzone". W kilku czasopismach fotograficznych wyczytałem ze wręcz odwrotni ma być - chmurke ustawiamy w słoneczne dni.
Krótki pytanie - mamy pogodny dzień jesteś gdzieś np. plac zabaw boisko, działka pstrykasz zdjęcia np. dzieciom. jak ustawiacie Wb - słoneczko czy chmurka??? i dalej natawic na +1, +2, czy+3. Proszę o łopatologiczne wytłumaczenie bo zgłupiałem. pozdrawiam .
Ustawić w zależności od potrzeb.
Nie da się powiedzieć, że ma być tak i tak, bo to zależy od wielu czynników - np. na różnych wysokościach, w różnych miejscach na świecie, o różnych porach dnia ten balans będzie inny.
Ogólnie, predefiniowane ustawienia w aparacie są raczej łopatologicznie opisane obrazkami - czyli słońce, to słońce, chmura, to pochmurnie, cień, to cień, itp...
Bardziej precyzyjne ustawienie musisz sprawdzić sobie robiąc zdjęcie i wybrać odpowiedni balans.
hostman22
02-06-2013, 17:58
to zależy jaką twoja chmurka ma "wgraną" wartość WB w kelvinach powinno być coś między 6000-8000K w tym 6000-to słonce w południe, a 8000 to światło w cieniu w słoneczny dzień, więc wszystko między tym jest twoją chmurką :)
Z doświadczenia - ustawienie WB na chmurkę w pełnym słońcu da bardziej ciepłe kolory. Ustawiasz WB według własnego uznania. Jeżeli lubisz cieplejsze kolory, to ustaw chmurkę i zrób parę zdjęć w słoneczny dzień.
Marcosinus
02-06-2013, 18:34
A nie lepiej dać Auto i ew. poprawić w View NX2, jak źle złapie? Chyba, że ktoś robi do JPG, ale moim zdaniem posiadanie lustrzanki i nie zapisywanie w RAW'ach mija się z celem :P
piotereks
02-06-2013, 19:39
A nie lepiej dać Auto i ew. poprawić w View NX2, jak źle złapie? Chyba, że ktoś robi do JPG, ale moim zdaniem posiadanie lustrzanki i nie zapisywanie w RAW'ach mija się z celem :P
czyli każdy kto ma lustrzanke i lubi dużo strzelac zdjęcia to później siedzi i Rafuje?//
piotereks
02-06-2013, 19:41
Z doświadczenia - ustawienie WB na chmurkę w pełnym słońcu da bardziej ciepłe kolory. Ustawiasz WB według własnego uznania. Jeżeli lubisz cieplejsze kolory, to ustaw chmurkę i zrób parę zdjęć w słoneczny dzień.
dzięki za odpowiedz czy li jedna k chmurka - w słoneczne dni!
Andrzej1974
02-06-2013, 19:44
czyli każdy kto ma lustrzanke i lubi dużo strzelac zdjęcia to później siedzi i Rafuje?//
Jeśli chcesz mieć możliwość wyregulowania m.in. balansu bieli czy ekspozycji w późniejszym czasie (za pomocą programu graf.) to zapisuj zdjęcia w formacie RAW. :-D
Jeśli cykasz w jpg, to chyba lepiej ustawiać ręcznie w aparacie zgodnie z predefiniowanymi, albo robić pomiar na miejscu przy pomocy choćby białej kartki papieru. Ja do niedawna miałem jeszcze D70s i na automacie lubił się często mylić - nie żeby jakoś drastycznie, ale zawsze coś było do korekty.
adriansocho
02-06-2013, 20:33
Witam. tak dziś się zagłębiłem w ten temat i.... zamotałem.
Mój D70s bardzo trafnie dobierał WB w trybie auto-wb, o niebo lepiej niż Sony A300, którego miałem wcześniej. W okresie roku musiałem ręcznie wybrać WB może ze dwa razy... Nie widzę sensu tego zmieniać skoro dobrze dobiera, a po przerzuceniu się na RAWy ustawienie w aparacie i tak ma drugorzędne znaczenie...
Nie każdy, ale jak nie potrafisz dobrać WB, a nie chcesz używać AWB, bo przecież masz lustrzankę, to jedyne dobre wyjście to RAW.
dzięki za odpowiedz czy li jedna k chmurka - w słoneczne dni!
Temperatura barwy światła słonecznego w środku dnia to 5000-6000K.
Ogólnie przyjęło się 5500K. To czy chmurka, czy słońce - twój wybór. Sprawdź, który jest bliższy.
Ja używam dwóch ustawień - AWB i dla lampy. A i tak większość robię w RAWach, właśnie z powodu balansu.
piotereks
02-06-2013, 22:25
Nie każdy, ale jak nie potrafisz dobrać WB, a nie chcesz używać AWB, bo przecież masz lustrzankę, to jedyne dobre wyjście to RAW.
Temperatura barwy światła słonecznego w środku dnia to 5000-6000K.
Ogólnie przyjęło się 5500K. To czy chmurka, czy słońce - twój wybór. Sprawdź, który jest bliższy.
Ja używam dwóch ustawień - AWB i dla lampy. A i tak większość robię w RAWach, właśnie z powodu balansu.
o.. dzięki. W słoneczny dzień masz ustawione ustawienie lampy?
wiem ze na pewno nie umiem poprawnie ustawić WB , dlatego pytam. Pamietam kiedyś w piękny słoneczny ale jesienny dzień ustawiłem chmurke na +3 i wg mnie zdjęcia prosto z puszki miały zdecydowanie zywsze i ladniejsze dla oka kolorki niż ustawienia auto...
5000-6000 temperatura w srodku dnia . Taka sama w dzień letni i jesienny?
o.. dzięki. W słoneczny dzień masz ustawione ustawienie lampy?
wiem ze na pewno nie umiem poprawnie ustawić WB , dlatego pytam. Pamietam kiedyś w piękny słoneczny ale jesienny dzień ustawiłem chmurke na +3 i wg mnie zdjęcia prosto z puszki miały zdecydowanie zywsze i ladniejsze dla oka kolorki niż ustawienia auto...
5000-6000 temperatura w srodku dnia . Taka sama w dzień letni i jesienny?
W środku dnia - czyli ok 11-14, zawsze będzie bardzo podobna temperatura barwowa źródła światła.
Wpływ na balans bieli ma też barwa powierzchni od których się światło odbija.
Jak masz masę traw, czy zielonych drzew, to możesz mieć zielonkawe zabarwienie światła, itp.
A co do ustawienia lampy - tak, nawet w dzień używam. Jest to ok 6600K i często lepiej się sprawdza, szczególnie jeśli używasz lamp(y) błyskowej(ch) jako doświetlenia kadru.
Zdjęcia w formacie NEF z D70s to naprawdę nie problem. Ich obróbka w ViewNX zajmuje chwilę, a efekty takiej obróbki są o niebo lepsze od tego, co wypluwa aparat. Oczywiście nie zawsze tak jest, bo czasem jpg-i prosto z puszki też dają radę. Moim zdaniem, jeśli bardzo wzbraniasz się przed robieniem w NEF-ach, to ustaw sobie NEF + jpg. Jeśli jpg będzie dobry, to ok, a jak coś będzie solidnie skopane, a ujęcie fajne, to wtedy można pogrzebać przy NEF i coś z niego wycisnąć.
Art Erie
02-06-2013, 23:34
Rób w RAW lub RAW + JPG z ustawieniem PRE, lub wzornikiem. Nie musi być CPP, czy szara karta, zwykła "biała" kartka już będzie punktem odniesienia (wzorcem) D70 nie jest najlepszy w ABW, a 200K to już jest różnica. Na kiepskim monitorze można się zagubić.