Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Aparat Nikon na początek

pablo127x
02-06-2013, 17:19
Witam,

piszę z prośbą, abyście mi doradzili jaki kupić na początek aparat do robienia zdjęć na weselach w przystępnej cenie oraz odpowiedni obiektyw. Jestem początkującym amatorem więc proszę o szczerą radę.

Pozdrawiam

MstrG
02-06-2013, 17:24
Witam,

piszę z prośbą, abyście mi doradzili jaki kupić na początek aparat do robienia zdjęć na weselach w przystępnej cenie oraz odpowiedni obiektyw. Jestem początkującym amatorem więc proszę o szczerą radę.

Pozdrawiam

Określ budżet, sprzęt ma być nowy czy używany?
Jaki miałeś wcześniej aparat?

pablo127x
02-06-2013, 18:53
Pracowałem na weselach na Nikon D700 oraz Nikon D80. Obiektywów nie pamiętam. Budżet 3000zł. Podobno używane aparaty są lepsze więc je też biorę pod uwagę.

Borat1979
02-06-2013, 18:58
Podobno używane aparaty są lepsze więc je też biorę pod uwagę.
W czym lepsze?

irek6311
02-06-2013, 19:02
Budżet skromny więc używane D300 + Tamron 17-50 mm F/2,8 XR Di II LD ,
na zapasowe body D90 już braknie kasy i Nikkor AF 85 mm f/1.8D też .

zgera
02-06-2013, 19:09
Chcesz robić wesela zawodowo, czyli za pieniądze, bo to ma znaczenie, czy zwykłe pstryki jako gość?
W tym budżecie niewiele można kupić, puszkę zawsze jakąś można znaleść, ale przydałoby się choć jedno jasne szkło, oraz lampa błyskowa.
Jeśli myślisz na poważnie o weselach wskazane jest drugie zapasowe body, na wypadek awarii pierwszego, czasu nie cofniesz i zdjęć nie powtórzysz, zdjęcia ślubne to odpowiedzialna misja, trochę wiedzy i umiejętności jest potrzebne.

dammiz
02-06-2013, 19:17
Za irek6311: D300 + Tamron 17-50 mm F/2,8 XR Di II LD + lampa Yonghuo YN460 (II). Ale to będzie zestaw bieda jeśli masz zamiar robić to za pieniądze.

hostman22
02-06-2013, 19:50

Pracowałem na weselach na Nikon D700 oraz Nikon D80

po drodze masz jeszcze d90, d300/s, d7000, d7100, d600 i canona... ;)

Budżet 3000zł, to chyba na szkło ;)

puszosław
02-06-2013, 21:55
Przepraszam z góry.

Nie wiem czy ludzie rejestrują się na tym forum tylko po to by pochwalić się co używali i zadać pytanie jak osoba całkiem zielona?

Ktoś kto robił na ślubach, wie czego potrzebuje. Nawet zaawansowany fotoamator wie co musiał by mieć na taką okazję. Prawda jest taka że samemu trzeba wiedzieć co najlepiej nam leży. Przez moje ręce przewinęło się parę lat temu sporo różnych szkieł i parę ciekawych body ze stajni nikona. Kiedy postanowiłem że zakupie sobie body i jakieś szkło do amatorskiego focenia od razu wiedziałem czego chcę.

Ja tego pytania jakoś nie ogarniam...

josephebeloki
03-06-2013, 00:11
Przepraszam z góry.

Nie wiem czy ludzie rejestrują się na tym forum tylko po to by pochwalić się co używali i zadać pytanie jak osoba całkiem zielona?

Ktoś kto robił na ślubach, wie czego potrzebuje. Nawet zaawansowany fotoamator wie co musiał by mieć na taką okazję. Prawda jest taka że samemu trzeba wiedzieć co najlepiej nam leży. Przez moje ręce przewinęło się parę lat temu sporo różnych szkieł i parę ciekawych body ze stajni nikona. Kiedy postanowiłem że zakupie sobie body i jakieś szkło do amatorskiego focenia od razu wiedziałem czego chcę.

Ja tego pytania jakoś nie ogarniam...

Brawo... pamiętam jak uprawiałem kolarstwo szosowe=> człowiek marzył o klamkomanetkach , o kasku czasowym, o kołach COSMIC o korbie DURA ACE => bo wiedział, że tam może zyskać kilka sekund.

Ale wiedziałem czego chcę ... też nie rozumiem tego pytania.

koberek
03-06-2013, 00:33
kup canona sx130, będziesz miał najlepsze fotki na weselach
i tak Ci nikt nie pomoże

Maciek N
03-06-2013, 11:11
Panowie spokojnie. Facet napisał że jest w zasadzie amatorem i trzeba mieć to na uwadze.
Moja rada jest taka że najpierw trzeba przestać być amatorem i dopiero można myśleć o zdjęciach zawodowych. Co mam na myśli? Proponował bym kupić najtańsze body np D70 za 300 zł, do tego lampę z obrotową głowicą i ze 2 obiektywy. Tak żeby w sumie nie wydać więcej niż 1000 zł i uczyć się robić zdjęcia. Najlepszym sposobem jest robienie zdjęć ślubnych za darmo. Po 2-3 latach będziesz miał na tyle doświadczenia że poradzisz sobie na każdej imprezie. Wyszkoliłem kilku fotografów w swoim życiu i wierz mi że taki okres jest potrzebny żeby to opanować. Każde wesele jest inne. Warunki oświetleniowe zazwyczaj bardzo trudne a czasem beznadziejne. Umiejętność wykorzystania światła zastanego w połączeniu z lampą lub kilkoma lampami nie jest prosta a Twoje reakcje muszą być błyskawiczne i automatyczne. Nie ma czasu się zastanawiać jaki guzik wcisnąć żeby nie popsuć klimatu miejsca i zarazem delikatnie dopalić światłem odbitym lub z innej lampy.
No dobra, dość wymądrzania:) Jak już nauczysz się być zawodowcem to proponuję na początku wypożyczać sprzęt zawodowy, a to czym się uczyłeś zostawić jako zabezpieczenie w razie jakiejś awarii. Wiele sklepów/komisów oferuje wypożyczenie. Jak będziesz dobrym fotografem to szybko dorobisz się swojego sprzętu.
Życzę powodzenia i wytrwałości! Przestrzegam przed przecenianiem swoich umiejętności bo dorobisz się tylko kłopotów a pieniędzy z tego w sumie nie będzie.

josephebeloki
03-06-2013, 11:26
Ja to się kurde zastanawiam, jakie auto kupić aby dojechać na zlecenia ... bo chyba, pkp czy pks nie koniecznie można się wyrobić , z resztą , aż strach taki sprzęt tak wozić , by ktoś nie gwizdnął ;/
Jeszcze jedno => zanim zaczniesz za darmo robić fotki na ślubach jak proponował Maciek N (i to jest najlepsza z możliwych propozycja) => to wyrób sobie "licencję" w kurii bo Cię ksiądz nie wpuści do kościoła z aparatem... i ani za darmo zrobić nie będziesz mógł :)

Maciek N
03-06-2013, 12:37
Ja to się kurde zastanawiam, jakie auto kupić aby dojechać na zlecenia ... )
Też się niejednokrotnie nad tym zastanawiałem i doszedłem do wniosku że to nie może być wypasiona bryka która rzuca się w oczy. Mój sprzęt przewyższa wartością kilkakrotnie moje autko i to chyba dobrze:) Raczej nikt nie będzie podejrzewał że w starym gracie jest sprzęt za kilkadziesiąt tysiaków. Nawet jak biorę torbę to zostaje w bagażniku sporo akcesoriów które żal stracić. Tak przy okazji zapytam czy ubezpieczacie swój sprzęt fotograficzny na wypadek kradzieży? Jeśli tak to gdzie i jakie są koszty?

josephebeloki
03-06-2013, 13:04
Ojjj jestem przed tym właśnie. Ja nie mam dużo... ale muszę to zrobić. Z tego co się dowiedziałem http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=22321 :)
Jak coś znajdziesz bądź się dowiesz to daj znać na priv... , ja tez się odezwę jak coś będę wiedział, bo zbaczamy z tematu :)

yazid
04-06-2013, 16:28
No koledzy chyba Ci dobrze radzą, żebyś kupił coś amatorskiego. Trochę mnie dziwi że miałeś w rękach D700 a nie pamiętasz jakim szkłem fociłeś. Kup może jakieś d80 używane a zainwestuj w jasne szkło i lampę jedną chociaż. Te 3 tys to nie są jakieś cuda wielkie, ale z drugiej strony myślę że niektórzy trochę przesadzają. Nie sprzęt a umiejętności talent robią z człowieka kogoś kto robi naprawdę dobre zdjęcia. Znam 20latków którzy mają body za 4 stówki, jedno szkło a biją na głowę niejednego tutejszego "fotografa" ze sprzętem za 30 tyś.
Uważaj tylko na to żeby komuś nie zniszczyć dnia ślubu, bo jak schrzanisz, to Ci się czas nie cofnie;). I powodzenia:)