PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z importem zdjęć z karty

leNova
31-05-2013, 13:26
Mam prośbę o pomoc. Podczas importowania zdjęć (RAW) z karty pamięci pojawia się komunikat "Wystąpił błąd podczas próby zaimportowania. Źródło jest niedostępne lub miejsce docelowe jest pełne albo w trybie do odczytu." Dodam, że taka sytuacja nie miała miejsca nigdy wcześniej. Import zarówno z karty, jak i z aparatu zawsze kończył się powodzeniem :) Przypuszczam, że może mieć to związek z tym, że w trakcie robienia zdjęć zmieniałam kartę. Pierwsza karta to SanDisk Extreme III, a druga to zwykły SanDisk. Z pierwszej karty udało się zaimportować część zdjęć, z drugiej całość, ale po ponownej zamianie kart błąd wyskakuje już na samym początku i przy obu kartach :( Może ktoś pomoże, co mam z tym fantem zrobić.. Zależy mi na tych zdjęciach, bo to zdjęcia komunijne moich dzieci :( Nie mam pomysłu, jak się do nich dobrać :(

zgera
31-05-2013, 13:35
Czy w aparacie zdjęcia się wyświetlają?, czy używasz czytnika kart?
Jeśli w aparacie się wyświetlają spróbuj transferu kablem od aparatu, może czytnik jest problemem.

leNova
31-05-2013, 13:40
Zdjęcia wszystkie się wyświetlają. Próbowałam też importu za pomocą kabla :( ale efekt jest dokładnie ten sam :( A dziwne jest to, że czasami komunikat pojawia się na samym początku, a czasami np. przy którymś dopiero pliku.

leNova
08-06-2013, 23:26
Można zamknąć wątek :) Już sobie poradziłam, choć dalej nie potrafię wyjaśnić, co było powodem powyższych komunikatów o błędzie. Mam nadzieję, że to był tylko jeden element z tzw. czarnej serii :)

Andrzej1974
09-06-2013, 07:47
Już sobie poradziłam, choć dalej nie potrafię wyjaśnić, co było powodem powyższych komunikatów o błędzie. Mam nadzieję, że to był tylko jeden element z tzw. czarnej serii :)

Pochwal się jak sobie poradziłaś jeśli to nie tajemnica... ;-)

leNova
09-06-2013, 16:44
Ależ.. :) Znam większe tajemnice ;)
A tu podeszłam do sprawy bardziej informatycznie ;) I potraktowałam zdjęcia na karcie (RAWy) jako zwykłe pliki, które zwyczajnie w świecie kopiowałam partiami :) Nie obywało się bez "zacięć" ale drobnymi pariami jakoś poszło. Gdy chciałam skopiować wszystko za jednym zamachem widziałam komunikat, który w wolnym tłumaczeniu brzmiał "se ne da" :) Niestety dalej nie wiem, dlaczego import nie chciał iść, ale przypuszczam, że wina leży po stonie drugiej karty :( Była na szybko wkładana z innego aparatu i dodatkowo częściowo zapisana. Zrobiłam im teraz pełen format i jest OK :) A co najważniejsze mogę cieszyć oczy fotkami dzieciaków :) Tak więc, jak widzisz kolego nic mądrego nie wymyśliłam :) Takie babskie robótki ręczne ;)