Zobacz pełną wersję : programy do odtwarzania - różnice,
Wczoraj przeglądając zdjęcia (NEFy) odkryłem, że w RAWshooter są o wiele lepsze niż w ACDSEE(Pro). Wyglada to tak jak oglądanie zdjęć wykonanych obiektywem ze stałym swiatelm 2,8 z jakims obiektywem kitowym. Te w ACDSEE są ciemniejsze, nieostre jakieś takie.... w RAWSHOOTER są super (cudne). Podobne wrażenie mam z JPG jak przeglądałem w ACDSEE gorzej wychodzą niż te same fotki w Irfanview.
- czy to można poprawić - jakieś ustawienia Acdsee?
Myslałem nad zmianą programu do przeglądania, jeśli to urok programu Acdsee.
Ale musze mieć koniecznie miniaturki i odtwarzanie RAW. Rawshooter tylko Rawy (przynajmniej nie znalazlem mozliwosci odtwarzania innych plikow). Czy Irfan, ma możliwość (jakiś dodatek) odtwarzania RAW, NEF a jeśli nie to jak się ogląda w Irfan - miniaturki? - Będę wdzieczny za pomoc.
Przeglądałem forum i internet i dość duży rozstrzał jeśli chodzi o porgramy do przeglądania, nie mogę sobie pomoc a to skakanie po programach (Irfan, rawshooter i acdsee) już wkurza a odkrycie różnic totalnie irytuje. Chcę to jakoś uniwersalnie potraktować. W sumie ja tylko przeglądam zdjęcia a RAWy/NEFy obrabiam na zasadzie - jasniej, ciemniej itp. (zadnej super obrobki nie potrzebuje)
upsss....sie pospieszylem
miniaturki monza w Irfan (za duzo czasu z acdsee). Jeszcze jakby NEFy,RAWy czytał byłoby cudnie. Choć jak nie wystarczy Rawshooter nim pozamieniam na Tiffy.
ale swoją drogą Acdsee - mnie zastanawia (czy to ustawienia czy tak pokazuje ten program), zawsze mi sie podobal, dzialanie, panel.....
Third Eye
04-04-2007, 13:29
IrfanView bez problemu otwiera NEFy, być może wersja którą masz nie ma zainstalowanych PlugIns a znajdziesz je tutaj http://www.download.net.pl/220/IrfanView-PlugIns/
Pozdrawiam
dzieki, sciągnąłem już :-)
no teraz jestem happy. No no no...... w sumie ten Irfan niezly programik.... :-)
to już taki niewielki multikombajn :D
No to się Irfan rozwija!
Tylko, że miałem z nim pewne kłopoty, może ktoś z Was też. Otóż potrafi pokazywać inne kolory niż np. ACDSee (i inne programy). Tzn. jakby całe zdjęcie było pokryte maską koloru, o dość bladym odcieniu, ale ogólnie kolory były ciut zmienione. Dotyczyło to JPGów. Zdarzyło mi się to więcej, niż 1 raz, więc to nie przypadek.
I drugi problem - fatalnie wyostrza, a byłoby tak fajnie po redukcji rozdzielczości do netu :(.
Ktoś też tak miał?
I drugi problem - fatalnie wyostrza
A można zainstalować pluginy do PS... może będzie lepiej?
"I drugi problem - fatalnie wyostrza, a byłoby tak fajnie po redukcji rozdzielczości do netu"
Robi to tak debilnie dopiero od kilku ostatnich wersji.
Krotko mowic, ktos sie bardzo stara, tylko niestaty zapomnial odpowiedniej wiedzy nabyc. Jak na przegladareczke jest swietny, ale niektore opcje az krzycza o modyfikacje sposobu dzialania.
Ot, chocby taki USM bez regulacji promienie dzialania.
Wyostrzanie w jakies durne krzyzyki.
Wyswietlanie duzych zdjec od lewego, gornego naroznika.
Bezsensowny dobor klawiszy obslugujacych Next/Prev.
Totalnie skopany algorytm skalowania.
Dziwaczny slideshow.
Nietematyczny uklad funkcji obrobki obrazu.
I wiele innych "usprawnien"
Tak to bywa, kiedy dobry programista pisze program nie majac pojecia o dyscyplinie, ktorej ma on sluzyc.
Niezaleznie od tego i tak jest u mnie standardowo przegladarka fotek.
Wczoraj przeglądając zdjęcia (NEFy) odkryłem, że w RAWshooter są o wiele lepsze niż w ACDSEE(Pro). Wyglada to tak jak oglądanie zdjęć wykonanych obiektywem ze stałym swiatelm 2,8 z jakims obiektywem kitowym. Te w ACDSEE są ciemniejsze, nieostre jakieś takie.... w RAWSHOOTER są super (cudne). Podobne wrażenie mam z JPG jak przeglądałem w ACDSEE gorzej wychodzą niż te same fotki w Irfanview.
- czy to można poprawić - jakieś ustawienia Acdsee?
Myslałem nad zmianą programu do przeglądania, jeśli to urok programu Acdsee.
Ale musze mieć koniecznie miniaturki i odtwarzanie RAW. Rawshooter tylko Rawy (przynajmniej nie znalazlem mozliwosci odtwarzania innych plikow). Czy Irfan, ma możliwość (jakiś dodatek) odtwarzania RAW, NEF a jeśli nie to jak się ogląda w Irfan - miniaturki? - Będę wdzieczny za pomoc.
Przeglądałem forum i internet i dość duży rozstrzał jeśli chodzi o porgramy do przeglądania, nie mogę sobie pomoc a to skakanie po programach (Irfan, rawshooter i acdsee) już wkurza a odkrycie różnic totalnie irytuje. Chcę to jakoś uniwersalnie potraktować. W sumie ja tylko przeglądam zdjęcia a RAWy/NEFy obrabiam na zasadzie - jasniej, ciemniej itp. (zadnej super obrobki nie potrzebuje)
zdjęcia otworzone w rawshooterze już po załadowaniu są mocno wyostrzone choć ustawienia niby są zerowe, jednak by na prawde uzyskać ustawienia zerowe wyostrzania i wzmacniania należy sharpening i detail extraction przesunąć na -50 oraz wejść processing parameters i tam takze przesunąć rzeczone suwaki maksymalnie w lewo .Ot i cała tajemnica ostrych zdjęć z rawshootera.
czyli co?
Aha czyli w ACDSEE było oki?????? tylko RAWSHOOTErze były za ostre ???
A używa może ktoś z Was xnView? Ja jakoś nie mam przekonania do irfana, a xnview bardzo sobie chwalę do przeglądania "na szybko". Z kolei do katalogowania mam Picasę - jest banalna w obsłudze, automatycznie buduje katalog zdjęć (monitorując wybrane foldery), czyta rozmaite RAWy (na pewno z Nikona i z Fujifilma).