Zobacz pełną wersję : PILNE: obiektyw AF NIKKOR 70-300mm 1:4-5.6 G do nikona d40 ?
jacekb_23
31-05-2013, 10:09
Witam, chce kupić powyższy obiektyw ale nie wiem czy jest on odpowiedni do mojego modelu aparatu. Proszę Was o pomocy, czy może jedna zdecydować się na TAMRON AF 70-300mm F/4-5.6 Di LD Macro.
stanseba
31-05-2013, 10:21
Jest, będzie działał AF, poza ty to bardzo dobre szkło.
Ale chyba autofocus nie będzie działał. Pozostaje ręczne ostrzenie.
Jest, będzie działał AF, poza ty to bardzo dobre szkło.
D40 ma śrubokręt? Nikkor AF 70-300 mm f/4-5.6G nie ma własnego silnika przecież.
Do autora tematu: kup najlepiej 55-300VR. Pod DX świetny obiektyw
stanseba
31-05-2013, 10:29
Fakt, pomyliłem sobie z wersja z AF-S. Sorry mój błąd.
Witam, chce kupić powyższy obiektyw ale nie wiem czy jest on odpowiedni do mojego modelu aparatu. Proszę Was o pomocy, czy może jedna zdecydować się na TAMRON AF 70-300mm F/4-5.6 Di LD Macro.
Jeżeli świadomie wybierasz szkło bez AF to oczywiście ten obiektyw zapniesz do D40. Ale... To najsłabsze szkło Nikona w tym zakresie. Jeżeli AF nie jest dla Ciebie problemem to szukaj 70-300 1/4,5-5,6 DED
W pełni kompatybilnymi obiektywami do D40 będą wszystkie obiektywy mające w nazwie AFS, czyli posiadające własny silnik napędu autofokusa.
Co do Tamrona się nie wypowiem, bo w życiu nie miałem, ale sadząc po oznaczeniu to również nie posiada silnika i nie będziesz miał AF.
O Tamronie możesz sobie poczytać: tutaj (http://www.optyczne.pl/56.1-Test_obiektywu-Tamron_AF_70-300_mm_f_4-5.6_Di_LD_Macro_Wst%C4%99p.html).
jacekb_23
31-05-2013, 10:40
jednak odradzacie, ja dopiero zaczynam dlatego się jeszcze nie orientuje. czyli lepiej nie brać tego nikkora?
jednak odradzacie, ja dopiero zaczynam dlatego się jeszcze nie orientuje. czyli lepiej nie brać tego nikkora?
Jaki masz budżet?
Akurat w tym nikkorze (AF NIKKOR 70-300mm 1:4-5.6 G) nie będzie działał AF z Twoim body.
Ja bym odpuścił. Z tego co piszesz można wywnioskować, że nie masz doświadczenia w ręcznym ostrzeniu a w D40 to prawie niemożliwe.
Taki zakup tylko zniechęci Cie do fotografowania. Takie moje zdanie.
Do D40 szukałbym 55-200AFS lub, lepiej 55-300AFS oba ze światłem 4,5-5,6 i VR.
jacekb_23
31-05-2013, 10:54
Ok to odpuszczam, nie mam dużego doświadczenia jeszcze. Nic na siłę, dzięki za rady, rozwialiście moje wątpliwości.
knopers1
31-05-2013, 15:43
hmm, ten Tamronik AF 70-300mm F/4-5.6 Di LD Macro wysprzedawany jest wlasnie w saturnie (germany) a cena jego to 99€! Testowal ktos to szklo? Za ta cene to chyba jakies badziewie?
W sumie ciemne i bez VR... Dlatego takie tanie...
Trzeba mieć świadomość, że tego typu szkła są ciemne i praktycznie da się ich używać tylko w dobrych warunkach oświetleniowych (słoneczny dzień), albo do fotografii statycznych obiektów (często przy użyciu VR). W pozostałych sytuacjach szkło takie może się sprawdzać bardzo średnio. Kupiłem kiedyś taki obiektyw i po pewnym czasie go sprzedałem. Był za ciemny i nie potrzebowałem aż tak długich ogniskowych. Dlatego też dobrze jest się zastanowić, czy w miejsce takiego szkiełka nie wziąć jakiejś jasnej stałeczki, np. 85 1.8G.