Zobacz pełną wersję : Brawo dla serwisu NIKON
beliverman
31-05-2013, 08:18
Dzień Dobry
Chciałbym podzielić się moim b.dobrym wrażeniem jakie odniosłem podczas kalibracji Nikkora 14-24 f/2.8
Servis zrobił to profesjonalnie w ramach gwarancji po uprzedniej weryfikacji problemu telefonicznie oraz maill-owo.
Czas trwania od nadania wysyłki do otrzymania skalibrowanego obiektywu - TYDZIEŃ !!
Podsumowując : ocena 6 - za podejście do klienta oraz jakość usługi !!
adriansocho
31-05-2013, 08:34
**********, to prawie tak szybko jak Fototechnika:)
Jacek S.
31-05-2013, 16:04
Zazdroszczę. U mnie dwie kalibracje aparatu trwające po trzy tygodnie każda. Efekt: body jeszcze bardziej rozkalibrowane... Moja ocena dla serwisu? PAŁA Z WYKRZYKNIKIEM!
Sorry. Uniosłem się.
Andrzej1974
31-05-2013, 17:01
Chciałbym podzielić się moim b.dobrym wrażeniem jakie odniosłem podczas kalibracji Nikkora 14-24 f/2.8
Servis zrobił to profesjonalnie w ramach gwarancji po uprzedniej weryfikacji problemu telefonicznie oraz maill-owo.
Czas trwania od nadania wysyłki do otrzymania skalibrowanego obiektywu - TYDZIEŃ !!
Hmm... być może serwis Nikona zaczął czytać forum i postanowił wziąć się do pracy by ulżyć niezadowolonym z ich sprzętu użytkownikom? Stąd pewnie takie ekspresowe tempo kalibracji Twojego obiektywu. ;-)
Tylko się cieszyć że ktoś jest zadowolony z usług serwisu, może to zmotywuje techników do lepszej pracy.
Borat1979
02-06-2013, 19:34
Serwis Nikona jest jak ślepa kura, czasem i jej ziarno się trafi :p
Andrzej1974
02-06-2013, 19:37
Serwis Nikona jest jak ślepa kura, czasem i jej ziarno się trafi :p
E tam, nie jest chyba tak źle bo coraz więcej ludzi zaczyna go chwalić... ;-)
Borat1979
02-06-2013, 19:45
Może coś się zmieniło ja staram się omijać go szerokim łukiem szczególnie gdy sprzęt jest po gwarancji. Na gwarancji jeszcze odpukać nie miałem potrzeby i mam nadzieję, że tak pozostanie.
Mariusz Lesiuk
02-06-2013, 22:05
Taa, sprzedawcy Canona.
Zobaczymy jak to będzie w moim przypadku. W poniedziałek minie tydzień odkąd wysłałem swojego D5100 do kalibracji (z obiektywem 35 mm f/1.8G).
Dzień Dobry
Tydzień? Dla operacji która technikowi z serwisu zajmuje 15min? Tu się nie ma naprawdę z czego cieszyć...
Sama operacja może wiele czasu nie zajmuje, ale wysyłka sprzętu do serwisu i przyjęcie musi potrwać, bo zarówno ja (jak i podejrzewam Ty również) pępkiem świata nie jestem. W kolejce wiec cierpliwie trzeba poczekać. Od razu dodam, że nie bronię serwisu i jeśli kalibracja mojego aparatu będzie niezadowalająca, to suchej nitki na nich nie zostawię, ale trzeba być jednak sprawiedliwym i wziąć pod uwagę to, że serwis jest tylko jeden na cały kraj i z tego powodu roboty zapewne mają dużo więc i czas oczekiwania się wydłuża.
Trochę przesadzacie z tym serwisem, nie jest tak źle miałem z nim styczność.
faktem że tam każdy mówi co innego dodzwonić się ciężko i naprawa trwa.
Jednak to precyzyjne rzeczy a nie odkurzacz (z całym szacunkiem do elektrotechników).
Jak w każdym serwisie są lepsi i gorsi fachowcy i wrażenia są rożne.
Co innego serwis "Pana Kowalskiego" jego nie stać na odwalenie fuchy,
ponieważ nie jest anonimowy jak jego "kolega" z serwisu.
Pomimo, że nie ma takiego sprzętu i dokumentacji, ale czasem same chęci nie wystarczą.
Co do ludzi, to nie chcą czekać a poganianie fachmana czasem nie jest dobrym wyjściem.
Tydzień od wysłania? Minimum dzień na doręczenie, zapewne dwa, przyjęcie na stan w serwisie, wrzucenie w kolejkę, później wysyłka i 2 dni transportu. To na prawdę nie jest tragicznie. Trzeba wziąć pod uwagę, że fachman zapewne nie bierze sobie aparatu z taczki, w 15 minut nie kalibruje go i wrzuca do innej taczki tylko po drodze musi wypełnić z 10 papierków, sprawdzić sprzęt, przeczyścić etc. Wszystko to dla bezpieczeństwa naszego sprzętu i jakości obsługi.
Super zadowalający ten tydzień również nie jest - ja przyzwyczajony jestem, że jak potrzebowałem naprawić laptopa ( drobna rzecz, na godzinę pracy technika ), to wysyłając w środę rano, miałem go w piątek rano gotowego w domu. Ale nie był to duży serwis producenta. Przy mniejszej skali łatwiej utrzymać takie terminy. Po to, dla profi jest sprzęt zamienny, na czas naprawy :)
Doświadczenia z serwisem własnego jeszcze nie miałem, na szczęście, ale znajomy stosunkowo niedawno naprawiający, kalibrujący i robiący jeden duży serwis D700 ( razem z polerowaniem lakieru, i rytualnym podklejaniem gum ) nie narzekał, a sprawa była mi dość bliska. Sprzęt leżał w serwisie ok tydzień ( od wniesienia do wyniesienia w rękach własnych ), problemy zniknęły i dotychczas się nie pojawiły, wszystko działa jak należy, a koszt nie był kosmiczny, a nawet niższy niż się spodziewaliśmy.
No u mnie właśnie mija półtora tygodnia od momentu kiedy wysłałem swój sprzęt do kalibracji. Przed chwilą wysłałem do nich maila zaczepno-obronnego z zapytaniem ile to jeszcze może potrwać (bo od tygodnia w statusie naprawy widnieje notka, że moja naprawa jest właśnie realizowana).
Hehe. I niech ktoś powie, że ONI nie czytają forum. :-) Ledwo tutaj napisałem, że wysłałem maila, a już w statusie, gdzie mogę śledzić przebieg naprawy pojawił się wpis ZLECENIE ZAMKNIĘTE. :-P
Czytają czytają, i o to chodzi przecież
moonrage
03-07-2013, 13:23
Mój D7000 oraz 70-200 f/2.8G VRII od początku czerwca jest w serwisie i w poniedziałek dopiero po mojej telefonicznej interwencji dostałem wycenę naprawy, D7000 100 zł a obiektyw coś ponad 400 zł. Teraz nadal czekanie na naprawę :/ Strasznie długo to wszystko trwa w tym "Żółtym" serwisie.
mbaszyns
04-07-2013, 11:45
Tydzień? Dla operacji która technikowi z serwisu zajmuje 15min? Tu się nie ma naprawdę z czego cieszyć...
tydzień? toż to błyskawicznie.
W moim przypadku (D90 + AF180/2.8 z FF + AFS 18-105 z BF) pierwsza regulacja (po której było tak samo ja przed nią, nie licząc wyczyszczenia Af180 i korpusu) zajęła im prawie 5 tygodni.
Druga, w ramach reklamacji pierwszej, była już dużo szybsza, bo trwała tylko dwa tygodnie.
U mnie wizyta w serwisie trwała dokładnie 2 tygodnie. Kalibracja udana, a szczegóły opisałem w wątku "Opinie o serwisie Nikon Polska".