PDA

Zobacz pełną wersję : d90 Po 1 zdjęciu przymyka maksymalnie przysłonę

frytek
30-05-2013, 21:36
Witam.

Mam dziwny problem z d90. Zakładam obiektyw (kit) na d90 patrzę przez wizjer - jest ok, robię zdjęcie.. i obraz w wizjerze przyciemnia się mocno i tak już zostaje. Pomaga jedynie wyciągnięcie obiektywu i założenie go spowrotem. Zaobserwowałem, że po tym pierwszym zdjęciu przysłona bardzo się zamyka (prawdopodobnie maksymalnie) i tak już zostaje.. co może być tego przyczyną?

Problem jest ewidentnie z body - kolega ma też d90 i też 18-105 i po wypróbowaniu wszystkich kombinacji body/obiektyw doszliśmy do wniosku, że problem jest tylko na tym body z obojętnie którym obiektywem.

Czyściłem piny, robiłem przywrócenie ustawień fabrycznych.

warpman
30-05-2013, 22:01
Nie napisałeś, na jakim programie występuje ten problem. Na wszystkich? Na manualu?

frytek
30-05-2013, 22:29
Na wszystkich.

Po dokładniejszych oględzinach mojego i kolegi d90 zauważyłem, że wajcha sterowania przysłoną (w body) chodzi u mnie z bardzo małym oporem (u niego z bardzo dużym). Podejrzewam, że jakaś sprężynka w środku wypadła i nie ma siły odbić (otworzyć przysłony)... ktoś zna dobry serwis w okolicach Katowic?

warpman
31-05-2013, 00:04
Opis zdecydowanie wskazuje na usterkę mechaniczną. Tak, jak gdyby przesłona nie otwierała się po przymknięciu do wykonania zdjęcia. Pomysł z serwisem jest właściwy.

frytek
03-06-2013, 08:35
Opis zdecydowanie wskazuje na usterkę mechaniczną. Tak, jak gdyby przesłona nie otwierała się po przymknięciu do wykonania zdjęcia. Pomysł z serwisem jest właściwy.

Tak, to raczej na pewno usterka mechaniczna. W związku z tym gdzie najlepiej oddać Nikona na naprawę pogwarancyjną w okolicach Katowic?

varjo
03-06-2013, 10:26
Z ciekawości zapytam po jakim czasie użytkowania / ilu zdjęciach wystąpiła taka usterka?

frytek
04-06-2013, 21:41
Z ciekawości zapytam po jakim czasie użytkowania / ilu zdjęciach wystąpiła taka usterka?

Przebiegu nie sprawdzę bo nie mam go teraz przy sobie, ale raczej mniejszy niż większy, a wiek - na pewno ma skończone 4 lata:)

zgera
04-06-2013, 21:44
Przebiegu nie sprawdzę bo nie mam go teraz przy sobie, ale raczej mniejszy niż większy, a wiek - na pewno ma skończone 4 lata:)

Do sprawdzenia przebiegu nie potrzebujesz aparatu, wystarczy jedno z ostatnio wykonanych zdjęć w formacie jpg.
Programem Opanda lub innym odczytasz przebieg z danych exif.

Borgan
05-06-2013, 19:50
Mialem podobny problem z D700. Okazalo sie ze to wina brudnych stykow jednego z akumulatorow.