PDA

Zobacz pełną wersję : Kolory wydruków - krwawa masakra

Dexter88
29-05-2013, 22:38
Lewa strona oryginały, prawa zeskanowane wydruki:
http://www20.zippyshare.com/v/89094026/file.html
Robione 5DII+24-105/4, drukowane poprzez PS CS6 bez ingerencji w barwy, z wyborem "skalibrowanej, oprofilowanej" drukarki Pixma MG6350.
Jak to mam ogarnąć?

edit. poprawka - te dwa akurat robione D7k, ale wydruki z 5D to samo...

Gootchio
29-05-2013, 23:23
W PSie drukujesz z zarządzaniem barwą (przez PSa), wcześniej obejrzawszy i naniósłszy niezbędne poprawki w trybie "próby koloru" lub "softproof".
Intent dobierasz taki, który w softproofie najmniej degraduje zdjęcie - jak kolory "wystają" daleko za gamut drukarki to Perceptual, jak mało - Relative, a jak prawie wcale to Absolute. W tym pierwszym zawsze kolory się różnią od oryginału, ale zdjęcia zachowują ogólny charakter.
Ale najważniejsze, że jeżeli masz poprawnie oprofilowaną drukarkę i skalibrowany/oprofilowany monitor, to zawsze wydruki mają wyglądać jak pogląd w "softproof". Jeżeli tak nie jest, to jeden z warunków nie jest spełniony.

Dexter88
30-05-2013, 15:08
Dobra po godzinie zabawy z ustawieniami i wszystkim możliwym nie doszedłem do tego jak zachować oryginalne kolory. Gamut nieba zawsze jest szary.
Z tego co wyczytałem drukarki drukują w CMYK, a zdjęcia są RGB, dlatego traci się barwy. Każdy z dostępnych profili doszczętnie rujnuje moje niebieskie niebo czy czerwień filaru.
Jest na to jakieś obejście ?

Gootchio
28-06-2013, 16:14
To, że drukarki drukują w CMYK ma niewiele do rzeczy - gamut Twojej pixmy akurat w obszarze niebieskiego sięga daleko poza sRGB, więc nie powinieneś mieć kłopotu z niebem. Myślę, że największym problemem jest niski kontrast papieru i kompensacja punktu czerni. Cały czas zakładam, że profil drukarki i monitora masz zrobiony dobrze.

Drukując, każ PSowi zarządzać barwą. Pamiętaj o zaznaczeniu "black point compensation". W preferencjach drukarki: "Główny" -> "Kolor/Intensywność"=Ręczny -> "Ustaw" -> "Dopasowywanie kolorów"=Wzór kolorów lub standard, "Dopasowanie"=brak.