Zobacz pełną wersję : Tokina 28-70 AF - problem
aikidudi
29-05-2013, 21:18
Postanowiłem dać 2 szansę w/w szkiełku. Kupiłem w stanie niemal idealnym.
Problem mam natomiast z użytkowaniem jego na moim d700. Po podpięciu do aparatu nie pokazuje przesłony tylko na wyświetlaczu wyświetla się napis AF6. Jeśli zmienię przesłonę mechanicznie to stopniuje się w dół aż do zera a 6 to maksimum. Czasem jednak przy podłączeniu pokazuje normalną przysłonę, którą ustawiłem w aparacie i mogę wtedy wykorzystać chwilę do cyknięcia fotek.
Wkurza mnie to trochę i chciałbym zapytać, co jest tego powodem i czy można to jakoś wyregulować/ustawić etc?
aikidudi
30-05-2013, 19:09
nikt nic?
aikidudi
30-05-2013, 23:49
Poniewaz nikt sie nie odezwał to zdecydowalem się napisać do serwisu Tokiny. Z tego co wyszukałem na zagranicznych forach to trzeba wymienić chip na nowszy by współpracował z nowszymi body.
Poczekam na odpowiedź i napisze w wątku dla potomnych ;)
Czasem jednak przy podłączeniu pokazuje normalną przysłonę, którą ustawiłem w aparacie i mogę wtedy wykorzystać chwilę do cyknięcia fotek.
z moją Tokiną 400mm jest bardzo podobnie.
Patent, który działa u mnie: podpinasz obiektyw przy włączonym body, w body praca światłomierza ustawiona na prace ciągłą. Menu: bodajże c3 "praca światłomierza - bez ograniczeń" (piszę z pamięci).
Aparat cały czas mierzy światło ale dzięki temu normalnie robię zdjęcia.
aikidudi
31-05-2013, 18:35
z moją Tokiną 400mm jest bardzo podobnie.
Patent, który działa u mnie: podpinasz obiektyw przy włączonym body, w body praca światłomierza ustawiona na prace ciągłą. Menu: bodajże c3 "praca światłomierza - bez ograniczeń" (piszę z pamięci).
Aparat cały czas mierzy światło ale dzięki temu normalnie robię zdjęcia.
Ogromne dzięki za cenną wskazówkę! Faktycznie teraz działa i nie fiksuje :)
Obiektyw jest bardzo ostry i trafia w punkt. Poczekam jeszcze na odpowiedź Tokiny, ale przynajmniej już mogę się cieszyć spacerzoomem :)
Wszystko fajnie tylko nie zapominaj, że przy włączonym body masz już podane napięcia na styki i w związku z tym abyś sobie większego 'kuku' nie zrobił w body.
Wymień raczej na taką, która działa bezproblemowo.
Jest na all jedna co najmniej.
Ja bym nie ryzykował ale to tylko ja ;)
Borat1979
31-05-2013, 22:00
Która to Tokina bo 28-70 jest kilka modeli?
aikidudi
01-06-2013, 21:35
Wszystko fajnie tylko nie zapominaj, że przy włączonym body masz już podane napięcia na styki i w związku z tym abyś sobie większego 'kuku' nie zrobił w body.
Wymień raczej na taką, która działa bezproblemowo.
Jest na all jedna co najmniej.
Ja bym nie ryzykował ale to tylko ja ;)
masz rację, ale kupiłem okazyjnie i nawet dodatkowy koszt montażu nowego chipa nie będzie taki straszny ;)
Która to Tokina bo 28-70 jest kilka modeli?
AT-X