PDA

Zobacz pełną wersję : Docięcie trzech zdjęć aby uzyskać jedno zdjęcie.

Graivite
29-05-2013, 16:55
Witam.

Czy jest możliwe, aby dociąć trzy(przykładowa ilość) zdjecia do takiego samego kadru?

Na przykład.
Robię trzy zdjęcia tego samego kadru bez statywu(do HDR). Każde jest minimalnie poruszone, bo z ręki.
Istnieje taka funkcja w Photoshopie aby je dociął/przesunąl do tego samego ujęcia?

Nie mam na myśli powstanie jednego ujęcia z trzech, a żeby każde zdjęcie miało to samo ujęcie.

Borat1979
29-05-2013, 17:39
Witam.

Czy jest możliwe, aby dociąć trzy(przykładowa ilość) zdjecia do takiego samego kadru?

Na przykład.
Robię trzy zdjęcia tego samego kadru bez statywu(do HDR). Każde jest minimalnie poruszone, bo z ręki.
Istnieje taka funkcja w Photoshopie aby je dociął/przesunąl do tego samego ujęcia?

Nie mam na myśli powstanie jednego ujęcia z trzech, a żeby każde zdjęcie miało to samo ujęcie.
Wrzucasz na warstwy do PS'a ustawisz przeźroczystość na 50% wyrównujesz przycinasz zapisujesz w 3 kopiach. Otwierasz każde z nich i usuwasz zbędne warstwy zostawiając tylko jedną.

Oczywiści jeżeli na zdjęciu będą poruszające się obiekty to taka opcja odpada.

GonzoG
29-05-2013, 17:41
Tak.
Przy składaniu zdjęć do HDR, czy przy otwieraniu kilku plików jako warstwy jest opcja wyrównania.

Następnie przycinasz całość, a każdą z warstw zapisujesz jako oddzielne pliki.

Graivite
29-05-2013, 17:42
Wrzucasz na warstwy do PS'a ustawisz przeźroczystość na 50% wyrównujesz przycinasz zapisujesz w 3 kopiach. Otwierasz każde z nich i usuwasz zbędne warstwy zostawiając tylko jedną.

Oczywiści jeżeli na zdjęciu będą poruszające się obiekty to taka opcja odpada.

Tak mniej więcej robiłem. Nie da rady tego zautomatyzować w jakimś stopniu? Czy zostaje ręczna, sprawdzona praca?

W HDR w Photoshopie jest opcja "Remove Ghosts" która zdaje się również sprawdzać nawet. Ale potrzebuje trzy takie same pliki.

Dziękuję GonzoG i Borat1979

GonzoG
29-05-2013, 17:59
Tak mniej więcej robiłem. Nie da rady tego zautomatyzować w jakimś stopniu? Czy zostaje ręczna, sprawdzona praca?

W HDR w Photoshopie jest opcja "Remove Ghosts" która zdaje się również sprawdzać nawet. Ale potrzebuje trzy takie same pliki.

Można - możesz zrobić sobie akcję, która będzie otwierała odpowiednio pliki, a później je zapisywała.

Borat1979
29-05-2013, 18:51

Jakoś nie bardzo rozumiem po co tak kombinujesz. Skoro chcesz robić HDRy to przecież każdy dobry program do HDR potrafi automatycznie wyrównać zdjęcia. Po drugie dlaczego robiąc zdjęcia z myślą o późniejszej obróbce HDR nie używasz statywu?

Graivite
29-05-2013, 22:38
Od dziecka kombinuje na wszystkie możliwe sposoby :)

"Po drugie dlaczego robiąc zdjęcia z myślą o późniejszej obróbce HDR nie używasz statywu?"

Dlaczego nie używam statywu? Ponieważ z pewnych względów nie mogę. Natomiast kombinuje, bo chcę coś "sprawdzić" czy przetestować. :)

Dho'ine
03-06-2013, 13:53
Tak.
Przy składaniu zdjęć do HDR, czy przy otwieraniu kilku plików jako warstwy jest opcja wyrównania.

Następnie przycinasz całość, a każdą z warstw zapisujesz jako oddzielne pliki.

Potwierdzam, już w PS CS3 jest opcja wyrównania warstw, jestem na etapie przerabiania książki Kelbiego i on tam tez to opisuje.
Można wybrać wyrównie, złożenie w panoramę itp.