Zobacz pełną wersję : Docięcie trzech zdjęć aby uzyskać jedno zdjęcie.
Graivite
29-05-2013, 16:55
Witam.
Czy jest możliwe, aby dociąć trzy(przykładowa ilość) zdjecia do takiego samego kadru?
Na przykład.
Robię trzy zdjęcia tego samego kadru bez statywu(do HDR). Każde jest minimalnie poruszone, bo z ręki.
Istnieje taka funkcja w Photoshopie aby je dociął/przesunąl do tego samego ujęcia?
Nie mam na myśli powstanie jednego ujęcia z trzech, a żeby każde zdjęcie miało to samo ujęcie.
Borat1979
29-05-2013, 17:39
Witam.
Czy jest możliwe, aby dociąć trzy(przykładowa ilość) zdjecia do takiego samego kadru?
Na przykład.
Robię trzy zdjęcia tego samego kadru bez statywu(do HDR). Każde jest minimalnie poruszone, bo z ręki.
Istnieje taka funkcja w Photoshopie aby je dociął/przesunąl do tego samego ujęcia?
Nie mam na myśli powstanie jednego ujęcia z trzech, a żeby każde zdjęcie miało to samo ujęcie.
Wrzucasz na warstwy do PS'a ustawisz przeźroczystość na 50% wyrównujesz przycinasz zapisujesz w 3 kopiach. Otwierasz każde z nich i usuwasz zbędne warstwy zostawiając tylko jedną.
Oczywiści jeżeli na zdjęciu będą poruszające się obiekty to taka opcja odpada.
Tak.
Przy składaniu zdjęć do HDR, czy przy otwieraniu kilku plików jako warstwy jest opcja wyrównania.
Następnie przycinasz całość, a każdą z warstw zapisujesz jako oddzielne pliki.
Graivite
29-05-2013, 17:42
Wrzucasz na warstwy do PS'a ustawisz przeźroczystość na 50% wyrównujesz przycinasz zapisujesz w 3 kopiach. Otwierasz każde z nich i usuwasz zbędne warstwy zostawiając tylko jedną.
Oczywiści jeżeli na zdjęciu będą poruszające się obiekty to taka opcja odpada.
Tak mniej więcej robiłem. Nie da rady tego zautomatyzować w jakimś stopniu? Czy zostaje ręczna, sprawdzona praca?
W HDR w Photoshopie jest opcja "Remove Ghosts" która zdaje się również sprawdzać nawet. Ale potrzebuje trzy takie same pliki.
Dziękuję GonzoG i Borat1979
Tak mniej więcej robiłem. Nie da rady tego zautomatyzować w jakimś stopniu? Czy zostaje ręczna, sprawdzona praca?
W HDR w Photoshopie jest opcja "Remove Ghosts" która zdaje się również sprawdzać nawet. Ale potrzebuje trzy takie same pliki.
Można - możesz zrobić sobie akcję, która będzie otwierała odpowiednio pliki, a później je zapisywała.
Borat1979
29-05-2013, 18:51
Jakoś nie bardzo rozumiem po co tak kombinujesz. Skoro chcesz robić HDRy to przecież każdy dobry program do HDR potrafi automatycznie wyrównać zdjęcia. Po drugie dlaczego robiąc zdjęcia z myślą o późniejszej obróbce HDR nie używasz statywu?
Graivite
29-05-2013, 22:38
Od dziecka kombinuje na wszystkie możliwe sposoby :)
"Po drugie dlaczego robiąc zdjęcia z myślą o późniejszej obróbce HDR nie używasz statywu?"
Dlaczego nie używam statywu? Ponieważ z pewnych względów nie mogę. Natomiast kombinuje, bo chcę coś "sprawdzić" czy przetestować. :)
Tak.
Przy składaniu zdjęć do HDR, czy przy otwieraniu kilku plików jako warstwy jest opcja wyrównania.
Następnie przycinasz całość, a każdą z warstw zapisujesz jako oddzielne pliki.
Potwierdzam, już w PS CS3 jest opcja wyrównania warstw, jestem na etapie przerabiania książki Kelbiego i on tam tez to opisuje.
Można wybrać wyrównie, złożenie w panoramę itp.