lenai
28-05-2013, 09:15
Po przejrzeniu wielu opinii na forum mam "mały" dylemat.
Tamron 17-50/2.8 bez VC to moje podstawowe szkło podróżne. Po ostatnim wyjeździe nie jestem zadowolona z ostrości zdjęć. Nie jest to kwestia FF/BF czy gorszych brzegów kadru, po prostu ostrość jest trochę słaba i wkurza mnie konieczność "grzebania" przy furze zdjęć.
Szkło ma już swoje lata, może się rozkalibrowało? Ogólnie lubię obrazek z tego Tamrona.
Widzę kilka możliwych rozwiązań:
1. sprzedać i kupić używanego Nikkora 17-55 - powinna być spora poprawa?
2. kupić nowego Tamrona z VC - sporo osób twierdzi, że jest gorszy od starego...
3. poszukać lepszej sztuki starszego? czy może nowy jeszcze da się znaleźć?
4. do Sigmy 17-50 jestem umiarkowanie przekonana, nie przepadam za Sigmami
jakieś inneg sugestie?
Zakres 17-50(55) i stałe 2.8 jest mi absolutnie niezbędne, dużo focę w kościołach, często ciemnych, więc 1/30s z ręki też się zdarza. Nie zależy mi na szybkim AF, raczej na dobrej ostrości i kontraście.
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Tamron 17-50/2.8 bez VC to moje podstawowe szkło podróżne. Po ostatnim wyjeździe nie jestem zadowolona z ostrości zdjęć. Nie jest to kwestia FF/BF czy gorszych brzegów kadru, po prostu ostrość jest trochę słaba i wkurza mnie konieczność "grzebania" przy furze zdjęć.
Szkło ma już swoje lata, może się rozkalibrowało? Ogólnie lubię obrazek z tego Tamrona.
Widzę kilka możliwych rozwiązań:
1. sprzedać i kupić używanego Nikkora 17-55 - powinna być spora poprawa?
2. kupić nowego Tamrona z VC - sporo osób twierdzi, że jest gorszy od starego...
3. poszukać lepszej sztuki starszego? czy może nowy jeszcze da się znaleźć?
4. do Sigmy 17-50 jestem umiarkowanie przekonana, nie przepadam za Sigmami
jakieś inneg sugestie?
Zakres 17-50(55) i stałe 2.8 jest mi absolutnie niezbędne, dużo focę w kościołach, często ciemnych, więc 1/30s z ręki też się zdarza. Nie zależy mi na szybkim AF, raczej na dobrej ostrości i kontraście.
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.