PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] W locie patrolowym....

TMB
28-05-2013, 00:33
Witajcie

Jak Wam sie widzi?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/199/dsc0117iii.JPG/)

Pozdrawiam :)
Tadeusz

Atum
28-05-2013, 09:11
Fajne dynamiczno-środowiskowe ujęcie, wyobrażam sobie kolor na tym zdjęciu. Zieleń z bielą brzóz i czernią i czerwienią bohatera musi dawać bardzo dobry efekt.

razza
28-05-2013, 10:21
Kiepska ta konwersja do B/W - ptak nie jest częścią tego kadru :(

Slawek Wojtczak
28-05-2013, 10:38
Dobrze, że ptak uniósł skrzydła, bo inaczej to by była jedna czarna plama ;-) No i nie w locie patrolowym, tylko tokowym jak już :)
Ale powtórzę co napisałem przy poprzednim Twoim zdjeciu z cietrzewiem, bo komentarz mój jest dalej aktualny :-)

"Gatunek super, zdjęcie kiepskie i nie pomoże mu dorabianie żadnych ideologii i "wywoływanie" do tablicy Ś.P. Fotografów Przyrody :) Zdjęcie by było tak samo nieudane jakby tam stał bażant, kura domowa czy jak tutaj - cietrzew, na którego fotografowanie notabene potrzebne są stosowne zezwolenia od Dyrekcji Ochrony Środowiska, a z tego co mi wiadomo urzędy nie są skore do wydawania takich zezwoleń, a już tym bardziej osobom z małym doświadczeniem :) Bez sensu jest wkraczanie na teren tokowiska tego ginącego u nas gatunku, dla poklasku na forach internetowych..."

Pozdrawiam

razza
28-05-2013, 10:42
Dobrze, że ptak uniósł skrzydła, bo inaczej to by była jedna czarna plama ;-)
Ale powtórzę co napisałem przy poprzednim Twoim zdjeciu z cietrzewiem, bo komentarz mój jest dalej aktualny :-)

"Gatunek super, zdjęcie kiepskie i nie pomoże mu dorabianie żadnych ideologii i "wywoływanie" do tablicy Ś.P. Fotografów Przyrody :) Zdjęcie by było tak samo nieudane jakby tam stał bażant, kura domowa czy jak tutaj - cietrzew, na którego fotografowanie notabene potrzebne są stosowne zezwolenia od Dyrekcji Ochrony Środowiska, a z tego co mi wiadomo urzędy nie są skore do wydawania takich zezwoleń, a już tym bardziej osobom z małym doświadczeniem :) Bez sensu jest wkraczanie na teren tokowiska tego ginącego u nas gatunku, dla poklasku na forach internetowych..."

Pozdrawiam

A podobno Ci wszystko wytłumaczył - wiec miał zezwolenie, czy nie? Może Tadzio był osoba towarzyszącą ?

Slawek Wojtczak
28-05-2013, 10:46
A podobno Ci wszystko wytłumaczył - wiec miał zezwolenie, czy nie? Może Tadzio był osoba towarzyszącą ?

Mi nic nie tłumaczył i z nim na ten temat nigdy nie rozmawiałem :)

TMB
28-05-2013, 12:50
No i nie w locie patrolowym, tylko tokowym jak już :)

Rozumiem, że w Twych żyłach płynie krew leśniczego, przez co zawsze musisz mieć racje, jednak na Twoim miejscu pomyślałbym nad tym co piszesz, bo zapewne przez tą wypowiedź chciałeś udowodnić mi brak odpowiedniej wiedzy.

Piotrze, Mateuszu (Jego post mod usunął) - miło mi, że się podoba :)

wld
28-05-2013, 13:09
No niestety ale zdjęcie słabo się broni. Kompozycja kadru na tak ale słaba jakość jest tu faktem. I pokazanie go w wersji czarno-białej jeszcze pogarsza efekt...

guest1
28-05-2013, 13:18
Rozumiem, że w Twych żyłach płynie krew leśniczego, przez co zawsze musisz mieć racje,

nie wszyscy lesnicy maja racje ale w przypadku wypowiedzi Sławka to zgadzam sie z nim i tak jak on tak i ja nie uslyszalem konkretnej odpowiedzi

bo zapewne przez tą wypowiedź chciałeś udowodnić mi brak odpowiedniej wiedzy.
a jaka ona jest ?

TMB
28-05-2013, 17:19
Ujmę to tak - jeżeli ktoś ma jakieś wątpliwości to zapraszam na PW. Nauczony doświadczeniem - chętnie poznam Wasze opinie odnośnie zdjęcia, jednakże ja nie będę wchodził w dyskusje.

guest1
28-05-2013, 22:49
Nauczony doświadczeniem
mysle ze to nie doswiadczenie a bezczelnosc z twojej strony

chętnie poznam Wasze opinie odnośnie zdjęcia, jednakże ja nie będę wchodził w dyskusje.

to po co wystawiasz fotografie ? zeby cie klepac za gatunek po plecach mysle ze powinno sie pietnowac takie osoby ktore wlaza na tokowiska bez zezwolenia bo takiego olsztynski rdos nie wydal

TMB
28-05-2013, 23:30
A kto powiedział, że Olsztynski?
Po co wstawiam? - aby poznać Wasze opinie o zdjęciu, co poprawić; a nie przepychanki kto uda mądrzejszego, tak jak to miało miejsce w poprzednim wątku.

razza
29-05-2013, 00:49
Noo, to Tadziu KTO CI WYDAŁ TO ZEZWOLENIE ?

evilseed
29-05-2013, 07:43
Jak to gdzieś czytałem, za ramkę +10 punktów do prestiżu, za BW +10 pkt do artyzmu ;)
Nie ma co się silić na jakieś stylizacje i zabawy bo to niepoważne jest i co gorsze w tym przypadku zdecydowanie pogarsza odbiór.
No i niestety Sławek i Marek mają rację co do wątpliwości prawnych i etycznych... Wypadałoby coś napisać o okolicznościach powstania zdjęcia.

razza
29-05-2013, 08:46
Kamil, Skrzekota pewnie fotografował a tego na liście gatunków chronionych nie ma lub na dziko granicę białoruską przełamał :). Jednak, jak to jest cietrzew lub głuszec polski to dystans 200-500 m, bardziej jednak 500 m. Bliżej to musi być zgoda na fotografowanie no i na pewno nie ogniskowa 50mm ? /exif wycięty :)/. Tadzio jako wybitny ,,znawca przyrody, artysta fotograf permanentny z ogromnym doświadczeniem" uważa, że prawo Go nie obowiązuje - widocznie to nie my powinniśmy pytać o historię tych zdjęć :)

sokens
29-05-2013, 10:41
Smutne to, tyle się trąbi wszędzie o ochronie gatunków zagrożonych ( i nie bez powodów) a to jak grochem o ścianie. Komentarz jest zbędny gdyż autor sam wystawił sobie świadectwo.

skarcity
29-05-2013, 11:14
1. Zdjęcie jest kiepskie i kiepsko przestawione.

2. Jeśli nie macie pewności, że Tadzio złamał prawo fotografując tego ptaszka, to lepiej chyba nie pisać komentarzy w stylu:

"Jednak, jak to jest cietrzew lub głuszec polski to dystans 200-500 m, bardziej jednak 500 m. Bliżej to musi być zgoda na fotografowanie no i na pewno nie ogniskowa 50mm ? /exif wycięty /. Tadzio jako wybitny ,,znawca przyrody, artysta fotograf permanentny z ogromnym doświadczeniem" uważa, że prawo Go nie obowiązuje"

bo może to być zwykłe pomówienie. Póki co w Polsce obowiązuje zasada domniemania niewinności, czyli należy udowodnić, że ktoś złamał prawo. Sugeruję więc powstrzymać się od zagrywek "poniżej pasa", bo to po prostu nie uchodzi. Rozumiem Tadzia, że nie chce udowadniać, że nie jest wielbłądem.

pozdrawiam

samuraj
29-05-2013, 12:10
widzę, że tu sami etyczni fotografowie się odzywają... jak ktoś nie zrobił w życiu zdjęcia łamiąc prawo/zasady etyki niech pierwszy rzuci obiektywem...

sokens
29-05-2013, 12:30
między etyką a łamaniem prawa jest znaczna róznica ...

Autor wystawiając tego typu fotografię, powinien liczyć się z zapytaniem o pozwolenie. Jeżeli nie ma nic na sumieniu i nie chce zostawiać po sobie smrodu powinien takowe przedstawić i rozwiać wątpliwości.

razza
29-05-2013, 16:51
Tadziu, dziecko drogie :) - wijesz się jak ten piskorz :) Tadziu KTO CI WYDAŁ TO ZEZWOLENIE ? Tak brzmiało pytanie - także i innych forumowiczów. Zamiast prostej ludzkiej odpowiedzi na tak proste pytanie Ty sypiesz kolegę - innym zarzucasz, że też zapewne są nieetyczni wiec o co chodzi :) Tupetem i arogancją niestety nie zrealizujesz swoich marzeń i nie ,, zawiśniesz na wystawie w Londynie w formacie 4X4m" - knotów nie przyjmują a tupetu nie da się powiesić na ścianie :) W przyszłym tygodniu będę w Kętrzynie u klienta ale zapewne się ,,nie spotkamy w terenie" bo Ty jesteś z zagranicy - Rastenburg :). Wstydzisz się nazwy Kętrzyn -czy do Twojego dorobku i postawy bardziej pasuje Rastenburg - to łagodzi Twoje kompleksy ? :) Pozdrawiam Warschauer :)

Slawek Wojtczak
29-05-2013, 18:04
1) Tak jak czytam posty Sławka, pojawia mi się uśmiech na twarzy. Chłop jak dąb próbuje mnie stłamsić, pokazać w złym świetle przy jednoczesnym zachowaniu swojej osoby w przykładzie etycznego fotografa...
2) Toteż zadam pytanie, czy etycznym było fotografowanie lelka na gnieździe i wstawianie tych zdjęć w tym samym dniu na forum?

Ad.1 Ja tylko się pytam czy miałeś zezwolenie. Podobnie jak i inni w tym wątku. Czy aż tak trudno to powiedzieć?

Ad.2 Pokaż mi którego lelka sfotografowałem na gnieździe :-) A samo porównywanie pospolitego lelka do ginącego cietrzewia przemilczę ;-) A wstawianie zdjęć na forum było jak najbardziej etyczne, przecież Ty też wstawiasz i setki innych osób ;-)

jak ktoś nie zrobił w życiu zdjęcia łamiąc prawo/zasady etyki niech pierwszy rzuci obiektywem...

A dlaczego etyczni mają obiektywem rzucać? Niech rzucają Ci co łamią zasady prawa/etyki ;)

Po co wstawiam? - aby poznać Wasze opinie o zdjęciu, co poprawić; a nie przepychanki kto uda mądrzejszego, tak jak to miało miejsce w poprzednim wątku.

Ale kiedy Ty nie sluchasz rad innych :-) Zawsze masz swoje zdanie i pokazałeś to wyraźnie w poprzednim watku z cietrzewiem .

TMB
29-05-2013, 20:26
Ad.1 Ja tylko się pytam czy miałeś zezwolenie. Podobnie jak i inni w tym wątku. Czy aż tak trudno to powiedzieć?

Ad.2 Pokaż mi którego lelka sfotografowałem na gnieździe :-) A samo porównywanie pospolitego lelka do ginącego cietrzewia przemilczę ;-) A wstawianie zdjęć na forum było jak najbardziej etyczne, przecież Ty też wstawiasz i setki innych osób ;-)

A dlaczego etyczni mają obiektywem rzucać? Niech rzucają Ci co łamią zasady prawa/etyki ;)

Ale kiedy Ty nie sluchasz rad innych :-) Zawsze masz swoje zdanie i pokazałeś to wyraźnie w poprzednim watku z cietrzewiem .

1. Ja już wypowiedziałem się w tej kwestii. Nie złamałem prawa, czy związku z tym nie można użyć główki do myślenia?
2. Zaiste młode lelka odeszły na 100m od gniazda cobyś mógł je pofotografować, bo przecież Ty nie fotografujesz na gniazdach i ich pobliżu. Nie rób sobie już jaj.
Dopisać sobie historie o zdjęciu i znikomej szkodliwości, każdy potrafi.
http://www.rytmynatury.blogspot.com/2012/10/lelek.html
3. Dobrze wiesz o co chodziło Mateuszowi...po co te czepialstwo?
4. Po prostu nie jestem chorągiewką na wietrze i mam swoje zdanie, które nie zmieniam każdorazowo po jednym komentarzu, jeno wyciągam wnioski po całym wątku...nie po 1 dniu...lecz po jakimś czasie, analizuje Wasze opinie, poglądu oraz biorę poprawki na różnice w gustach.

W przyszłym tygodniu będę w Kętrzynie u klienta ale zapewne się ,,nie spotkamy w terenie" bo Ty jesteś z zagranicy - Rastenburg :)

Z całym szacunkiem, ale...nawet nie chciałbym Ciebie widzieć w moich terenach łowieckich.

Slawek Wojtczak
29-05-2013, 21:28
2. Zaiste młode lelka odeszły na 100m od gniazda cobyś mógł je pofotografować, bo przecież Ty nie fotografujesz na gniazdach i ich pobliżu. Nie rób sobie już jaj.
Dopisać sobie historie o zdjęciu i znikomej szkodliwości, każdy potrafi.
http://www.rytmynatury.blogspot.com/2012/10/lelek.html

"Gniazdo" u tego gatunku to pojęcie mocno umowne ;) Nie wiem czy wiesz, ale lelki nie robią gniazd :) a młode już po kilku dniach doskonale potrafią chodzić - ten na zdjęciu już świetnie potrafił dreptać! Polecam trochę poczytać o tym ptaku, albo obejrzeć film "Magia Sosnowego Boru", gdzie można zobaczyć mojego "nieetycznego" lelka ;) bo akurat pomagałem przy realizacji materiału filmowego z tym właśnie ptakiem :) Akurat film ten zdobył ostatnio nagrodę ;) http://www.lasy.gov.pl/zakladki/aktualnosci/sosnowa-magia-nagodzona Polecam serdecznie! ;)

FHR
30-05-2013, 09:49
Zaczyna się robić nieprzyjemnie, usunąłem ostatnie posty, bo były to już wycieczki osobiste. Przywołuję wszystkich do porządku, nie chciałbym wracać z interwencją do tego wątku.

ekonet
31-05-2013, 16:08
Przyznam, że nie rozumiem tego upartego brnięcia w brak koloru w tych zdjęciach. Jako środek wyrazu artystycznego ta metoda tutaj wg mnie zawiodła.