Zobacz pełną wersję : Samyang 16/2 DX
Jedrek.S
27-05-2013, 21:27
http://photorumors.com/2013/05/27/new-samyang-16mm-f2-ed-as-umc-cs-lens-for-apc-s-cameras/
Panowie, dzieje się*:) może kolejne będzie 24/1.4 dx ?
http://photorumors.com/2013/05/27/new-samyang-16mm-f2-ed-as-umc-cs-lens-for-apc-s-cameras/
Panowie, dzieje się*:) może kolejne będzie 24/1.4 dx ?
Stawiam na 10/2.8 DX ;-)
Jedrek.S
27-05-2013, 21:39
w sumie zapowiedzieli. ale z 24/1.4 też*by się*cieszyli :)
Fajny obiektyw, ale duży jak na DX. Niby jasny, ale 24/1.4 jest tej samej wielkości i kryje pełną klatkę.
Nie wiem ile to będzie kosztowało, ale chyba lepiej już kupić Sigmę 18-35/1.8.
Za to rectalinearna stałka DX 10 mm bardzo by się przydała.
adriansocho
28-05-2013, 11:27
Za to rectalinearna stałka DX 10 mm bardzo by się przydała.
I wtedy spadłyby ceny Sigm 10-20...
malwinka
01-06-2013, 10:41
I wtedy spadłyby ceny Sigm 10-20...
dwie pieczenie na jednym ogniu :)
Pojawiły się przykładowe fotki
http://www.samyang.pl/index.php/produkty-dslr-lustrzanki/samyang-16mm-dslr
A już w tym miesiącu ma być w sprzedaży.
Oby nie było tak jak z samyangiem 10mm na DX, miał być, po czym odłożyli premierę :(
Ma ktoś to szkiełko, jak się sprawuje ?
Trochę odświeżę i rozwinę pytanie :)
Od dłuższego czasu obiektyw jest na rynku. Czy potencjalny użytkownik może coś o tym napisać?
Zastanawia mnie czy w polu jest tak dobrze jak na optyczne.pl?
Czy warto brać taką 16-tkę do krajobrazu na DX, czy raczej 10mm albo 14mm (te na optycznych nie są tak doskonałe)?
Trochę odświeżę i rozwinę pytanie :)
Od dłuższego czasu obiektyw jest na rynku. Czy potencjalny użytkownik może coś o tym napisać?
Zastanawia mnie czy w polu jest tak dobrze jak na optyczne.pl?
Czy warto brać taką 16-tkę do krajobrazu na DX, czy raczej 10mm albo 14mm (te na optycznych nie są tak doskonałe)?
Samyang 14/2,8 lepiej się sprawdza na FX. Na DX jakieś nijakie. O reszcie szkieł się nie wpowiadam, bo nie posiadam.
arturmsi
29-12-2015, 14:03
Samyang 16/2 DX używał ktoś tego? Szukam szkła do nocnej fotografii gwiazd pod dx.
Mam to szkło od kilku miesięcy.
Ostre, choć musiałem użyć korekty -15, w świetle żarowym na testach wyszło mi -20, ale różnica podejrzewam wynika z puszki.
Przydałby się autofocus, no ale widziały gały co brały. Ogólnie przy tej ogniskowej i odpowiedniej przesłonie ustawianie ostrości nie sprawia mi problemu, tym bardziej, że jest potwierdzanie ostrości "kropką". To co zauważyłem, to że kręcąc od 0,2 w kierunku na nieskończoność i dostając potwierdzenie ostrości zdjęcie jest ostre tam, gdzie chcę, natomiast kręcąc od nieskończoności w kierunku 0,2 i robiąc zdjęcie przy potwierdzonej ostrości jest ona nieco przesunięta (zdjęcie nie jest ostre tam gdzie chcę). Czytałem o tym w jakimś wątku tu na forum, wydaje się, że to ogólna cecha Samyang'ów. Nauczyłem się z tym żyć.
Nie zauważyłem problemów z odblaskami, osłona jest ok, nie lata mi, jak opisują to w niektórych testach.
Ogólnie jestem zadowolony.
Napisz dokładniej co chciałbyś wiedzieć. Mogę ewentualnie wysłać jakieś zdjęcia nocne, ale pomimo tego, że również kupowałem szkło pod astro, jakoś nie miałem okazji poużywać go zbytnio w tym celu... no i oglądając astrozdjęcia innych zamykam się w sobie, a moje fotki lądują coraz głębiej w szufladzie ;-)
W przypadku manualnych szkieł nie można zwalać na nie błędów we wskazaniach ostrości. Odpowiada za to tylko body, które można skalibrować. A to, że wskazania się różnią w zależności od kierunku, to czysta fizyka. To się nazywa histereza. Tu odpowiada za nią GO.