PDA

Zobacz pełną wersję : Zwarcie? Problem z migawką D5100

pszemson
27-05-2013, 17:19
Zauważyłem ostatnio że sporadycznie po naciśnięciu spustu migawki aparat robi dwa a nie jedno zdjęcie. Myślicie że może to być jakieś zwarcie? Czy może mało dokładne wciskanie guzika albo raczej drżący palec?
Poza tym niedawno aparat mi upadł z biurka na miękkie krzesełko a następnie na dywan. Problem ten występował jednak już dużo wcześniej. Po upadku z aparatem wszystko ok ale moje 35 1.8 przez moment lekko rzęziło i głośno pracowało przy ustawianiu ostrości (mimo to prawidłowo) jednak naprawiło się samo po kilku pełnych obrotach.
Aparat jeszcze na gwarancji i zastanawiam się czy nie wysłać go z tym guzikiem. Ale pewnie serwis jak to serwis nie stwierdzi wady.

Jacek S.
27-05-2013, 17:25
A masz ustawiony tryb seryjny?
Ja mam taki właśnie ustawiony praktycznie cały czas i komu bym aparatu nie dał robi 2 lub 3 zdjęcia.
Ja z tym problemu nie mam, wyczułem spust i robię ile potrzebuję.

pszemson
27-05-2013, 17:27
Nie, pojedynczy.

zgera
27-05-2013, 17:55
Zdarzyło mi się dwukrotnie coś takiego w D5000, tryb AF-S, po naciśnięciu spustu aparat wykonał dwa zdjęcia, nie wiem co mogło być przyczyną, aparat nigdy nie upadł, przebieg zaledwie 5000 klatek.
Być może problemem jest spust migawki, gdy słabo dociśniemy następuje chwilowa przerwa drugiego stopnia a po chwili ponowny kontakt.

pszemson
27-05-2013, 18:06
Być może problemem jest spust migawki, gdy słabo dociśniemy następuje chwilowa przerwa drugiego stopnia a po chwili ponowny kontakt.
o tym samym pomyślałem. muszę zapamiętać żeby naciskać migawkę pewnie, żeby zaobserwować czy znowu się zdarzy.