Zobacz pełną wersję : D800 plus dwa szkła - Proszę o ocenę zestawu
thekrycha
27-05-2013, 11:32
Witajcie,
Mam prośbę o ocenę doboru dwóch szkieł do D800, moje ograniczenia budżetowe to ok 6,5 k więc szaleć niestety nie mogłem.
1. Nikkor 105mm f/2,8G AF-S VR Micro - do fotografii produktowej/reklamowej, a może i portret, oraz
2. Sigma 24-70 mm f/2.8 EX DG HSM - do portretów i reportaży.
Z góry dziękuję za każdą opinię.
Pozdrawiam
Witaj,
nie działam na FX ale trochę zdjęć produktowych robiłem i zastanów się czy ogniskowa 105 nie będzie za długa. Osobiście stawiałbym na N60/2.8 micro pod FX. Oczywiście to tylko moje preferencje :)
Pozdrowienia
Pytasz o optykę, czyli nie ten dział. Przenosze.
Co do szkieł - propozycja 60 micro - ja bym wolał 105, bo lepiej mieć dłuższe szkło. Jeśli produkty nie są duże albo ma gdzie odejść to 105 jest OK.
W sigmie zniechęca mnie średnica filtrów.
thekrycha
27-05-2013, 16:01
Dzięki za uwagi. Faktycznie mam gdzie odejść :) więc również skłaniam się ku 105mm, a co sądzicie o Sigmie?
a co sądzicie o Sigmie?
Że szkoda kasy. Albo kupujesz 24-70 (28-70) Nikkora, albo, jak już musisz oszczędzać, to bierzesz Nikkora 24-85G.
Jeszcze zależy do czego Ci ten zoom potrzebny. Do portretów i reportaży to zresztą nie musi być akurat taki zoom. Ja ostatnio portrety i reportaż robię na zestawie 35 + 50 mm (czasem też 85).
Oczywiście to nie znaczy, że Sigmą się nie da robić zdjęć. Mi po prostu szkoda by było kasy na coś, co może kosztować sporo nerwów (problemy z AF) i nie spełniać oczekiwań co do jakości (zwłaszcza wykonania).
Jeśli się rozejrzysz za używkami, to w granicach 6,5K powinno dać się kupić oba te Nikkory (105 i 24-70).
Nikkor 105 to oczywiście dobry wybór, chociaż tutaj właśnie można oszczędzić kupując Sigmę/Tamrona/Tokinę. Tu nie jest chociażby potrzebny mega-szybki i sprawny AF (produkty). Ja bym przyoszczędził na makro, a zaszalał w zoomie.
Zwłaszcza, że w Nikkorze 24-70 masz skalę 1:3,7. Dla mnie jest to na tyle wystarczające, że odpuściłem kupowanie szkła makro. Nie wiem jakie produkty fotografujesz, może Tobie nie wystarczy, ale sprawdź.